Miss Emmi's sibiriska katter

Senaste inläggen

ANNONS
Av Emelie - 1 juli 2016 12:00

Hej Emelie! Ville bara berätta att det är så roligt att se hur nyfiken Elsa är på vår andra katt, hon vill verkligen bli kompis med henne nu ? och det är även härligt att se att hon i sin tur verkar acceptera Elsa helt och hållet!?

ANNONS
Av Emelie - 29 juni 2016 08:42

Neko låg en stund under soffan, tror han ville vara ifred en stund. Efter ett tag kom han fram och pratade massa med oss, han kissade på lådan och sen blev det fullt ös av lek. När han blev trött somnade han gott på soffan. ? gick till ett annat rum en stund och när jag kom tillbaka undrade jag vart Neko var, han ligger förmodligen under soffan.. Men nej där var han inte. Till sist fick jag se något av det sötaste...?

Av Emelie - 28 juni 2016 18:56

Neko tyckte det var lite läskigt att åka bil, han jama ganska mycket. Johnny provade att lägga en handduk över buren så det blev mörkt, då blev Neko tyst och verkade bli lugnare.

När vi kom hem sprang Neko ut ur buren när vi öppnat den, han gick runt och undersökte sitt nya hem. Neko pratade mycket med oss, kom fram och gosade och det dröjde inte lång stund tills han började spinna. Neko fick börja att undersöka några rum i taget, vi öppnade allt eftersom fler rum.
Neko har både druckit och ätit, jag har visat honom lådan men han har ännu inte gått på den.

Av Emelie - 28 juni 2016 18:52

Nu har Nella varit hos oss i tre dagar, och nu börjar hon verkligen känna sig som hemma - hon äter, sover, leker och går på lådan. I början hade hon sitt trygga rum i tvättstugan dit hon sprang när hon hörde nåt nytt läskigt ljud, men nu rör hon sig i hela huset. Hon jamar mycket, särskilt när hon vill ha sällskap och gos, vilket hon vill ha ofta. Jag tror aldrig jag har träffat en så kelig katt, och hon börjar spinna bara man rör vid henne, så mysigt!

Vi försöker ta det lugnt med besöken, men grannbarnen står i kö för att leka med henne och hon verkar trivas med uppmärksamheten. Det märks att Nella gillar människor, hon blir lugn av våra röster och vill gärna vara där vi är, och gärna hos alla på samma gång :). Nella är en underbar katt, så gosig och charmig, och vi är så glada att vi har fått henne till vår familj!

Av Emelie - 27 juni 2016 13:07

Hej! Nu har Nicobella verkligen slappnat av! Hon pratar och leker och äter och sover. Precis som det ska vara. Hon är inte längre rädd för alla ljud när barnen är hemma utan är nöjd när dom leker med henne. Här på bilden har hon fått syn på vår undulat. Den tycker hon verkar väldigt intressant! /L

Av Emelie - 26 juni 2016 10:09

Fråga:Håller på att plugga genetik nu, har jag fattat de rätt att genen som styr färgen hos katter är könsbundet nedärvt och sitter på honans x kromosomer? så på pappans ena X finns en färggen som är ärvd från mamman endast? men eftersom den är könsbunden och bara sitter på honorna så förs den endast vidare till avkommorna som är honor? och eftersom mamman har två X så förs bara en färg vidare till hanen alltså antingen rött eller svart, men honorna kan få både rött och svart från mamman om det är rött på de ena X'et och svart på det andra och då blir sköldpaddsfärgad? 
 
Hoppas jag fattat rätt haha :D
 
Svar: Det är bara genen som styr den röda färgen som sitter på X-kromosomen och ärvs könsbundet. Alla andra färger och mönster och hårlag ärvs icke könsbundet, för de sitter inte på X-kromosomen. Exempel på såna arvsanlag är agouti, dilution, rex-generna, långhårsgenen, vitfläcksgenen, maskningsgenen, genen för helvit färg.
 
Ja, det stämmer att huruvida pappan är röd eller icke-röd styrs av mammans färg. Om mamman är svart blir alla hankattungar svarta, eller får andra svartbaserade färger. Om mamman är icke-röd (exempelvis svart, blå, brunspotted etc) så kan inte hankattungarna bli röda. X-kromosomen finns ju både hos honor och hanar (hanar har XY och honor XX). Mammans ägg innehåller bara X-kromosomer, så hon kan bara föra vidare X-kromosomer till sina ungar. Och eftersom X-kromosomen även har genen som bestämmer om ungen ska bli röd, O, eller svart, o, så måste mammans grundfärg (svart eller röd) styra hankattungens färg. Och honkattungens grundfärg bestäms av en kombination av mammans och pappans grundfärg, eftersom hon ärver en X-kromosom av varje förälder. Om pappan är röd och mamman är svart exempelvis, så ärver honkattungarna både rött och svart och blir sköldpaddsfärgade. 
 
Ett exempel: Om kattmamman är röd och kattpappan är svart, så måste alla hankattungar bli röda, för de ärver den röda färgen av mamman. Och alla honkattungar måste bli sköldpaddsfärgade, för de ärver en röd gen från mamman och en svart gen från pappan. 
 
Ett till exempel: Om kattmamman är sköldpaddsfärgad och pappan röd, så kan hankattungarna antingen ärva den röda eller den svarta genen från mamman (men de kan däremot inte bli sköldpaddsfärgade, för då behövs två X-kromosomer). Honkattungarna måste ärva den röda genen från pappan, men från mamman kan de antingen ärva den röda eller svarta genen. Alltså kan honorna bli antingen röda eller sköldpaddsfärgade.
 
Men om vi tar ett annat exempel: genen för agouti, som man brukar kalla A, och non-agouti, som man brukar kalla a, så har det ingen betydelse om det är mamman eller pappan som bär på genen. En kattunge kan ärva antingen A eller a från vilken som helst av sina föräldrar, förutsatt att båda har genotypen Aa. Om båda föräldrarna har aa så blir alla kattungar non-agouti. Om båda har AA blir alla kattungar agouti. Och har den ena föräldern aa och den andra Aa, så blir ungefär hälften av ungarna agouti och hälften non-agouti. 
 
 
 

Vem är jag?

Var med och rösta!

Du som läser min blogg, vilken katt-kategori tillhör du?
 Jag äger ingen katt, och vill inte ha någon katt.
 Jag äger ingen katt, men skulle vilja ha katt.
 Jag äger minst en katt, men ingen raskatt (raskatt = stamtavla).
 Jag äger minst en raskatt med stamtavla, dock ej sibirisk katt eller neva masquerade.
 Jag äger minst en sibirisk katt eller neva masquerade med stamtavla.

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

162 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Läs kommentarer!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2017
>>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se