Miss Emmi's sibiriska katter

Presentation

URL:    http://emmisibirier.bloggplatsen.se
Registrerad:    2007-07-12 20:53
Senast inloggad:    2022-10-15 12:00
Bloggtitel:    Miss Emmi's sibiriska katter
Förnamn:    Emelie
Efternamn:    Nilsson
Län:    Västra Götalands län
Kommun:    Göteborg
Ort:    Göteborg
Intressen:    katter, att hjälpa till att göra världen till en lite trevligare plats.

Jag är göteborgsmamman som följde min dröm och blev kattuppfödare av sibiriska katter. Det är det roligaste jag har gjort i hela mitt liv! Rasen valde jag för att den anses allergivänlig, eftersom jag och många med mig är kattallergiker. 


Min blogg handlar om katter förstås, men också om annat som händer i mitt liv, mina funderingar kring kattavel och den värld vi lever i. Kul att just du hittade hit och välkommen att göra mig sällskap!


S*Miss Emmi's sibiriska katter: Emelie Nilsson, diplomerad SVERAK-uppfödare sedan november 2008. Genomförde Pawpedskursen G1 under våren 2009 och G2 under våren 2010, G3-kursen våren 2011. Kontakta mig på saga_emelie@hotmail.com eller ring 031-240971 eller 0793-337315. Jag bor på Trebackegatan 15 i Göteborg.


Jag heter Emelie, är gift med H och har en dotter, Lilla Lo, som är född 2002. Två katter bor hos mig för tillfället, Elton och Cornelia, som båda är kastrerade. Mina fertila honor Kajsa och Lova bor hos fodervärdar. Vi bor i östra delarna av Göteborg, nära Munkebäckstorg.


Vem får köpa katt av mig?

Många hör av sig till mig och vill köpa en katt, och ännu fler hör av sig för att de vill testa sin allergi. Tyvärr har jag inte möjlighet att ta emot allergitestare annat än när jag har kattungar, vilket brukar vara en eller ett par gånger om året. Jag får ofta frågan om jag har någon intresselista, men det har jag inte. Här nedan kan du läsa om hur processen går till hos mig:


1. Jag ber intressenterna att följa bloggen och maila mig på saga_emelie@hotmail.com när kattungarna i en kull är 2-3 veckor gamla. Sen bokar vi en besökstid för att testa eventuella allergier och träffa katterna. Besöken brukar bokas in en helg när kattungarna är runt 5 veckor gamla. 


2. När besökarna kommer så passar jag på att lära känna dem genom att fråga lite om hur de bor och hur mycket tid de är hemma och om de har tidigare erfarenhet av katter. Det är viktigt att jag under besöket får reda på om det finns intresse för avel, fodervärdskap eller utställning. Besökarna är varmt välkomna att ställa frågor av alla slag. Om kattungarna bor hos en fodervärd så träffas vi hemma hos fodervärden, dock kan jag be att allergiker kommer hem till mig först och träffar mina katter, bara för att testa allergin. Är man intresserad av att tinga en katt får man skriva sina kontaktuppgifter på en lista. Tyvärr brukar jag oftast ha fler intressenter än kattungar, så jag kan inte garantera att man får tinga en katt.


3. När jag har träffat alla intressenter till en kull så väljer jag ut de som jag tror passar bäst för varje kattunges behov. Där tittar jag dels på hur lämplig katten är för utställning och avel (om intresse finns), och dels hur jag tror att kattens personlighet passar ihop med familjens livsstil. Tyvärr kan det ibland finnas jätteseriösa intressenter som jag måste tacka nej till. När jag har bestämt mig vem som ska få tinga vilken katt så ringer jag alla intressenter och berättar vad jag kommit fram till. Ibland går det fort och ibland kan det ta längre tid innan jag har bestämt mig. Om det är telefonsvarare spelar jag in ett meddelande.


4. De som ska tinga kattungarna får komma hem till fodervärden igen för att betala tingningsavgiften på 2000 kr, skriva på tingningsavtal och träffa de andra blivande kattägarna. Jag har märkt att det kan vara kul att träffa de andra och kanske bli Facebookkompisar så man kan följa kattungens syskon på nätet. Alla som tingar en katt får ett häfte på ca 35 sidor som jag har skrivit, Kattmanualen. Den kan man läsa innan man börjar skaffa "tillbehör" till kattungen, eftersom jag skriver vilka saker jag enligt erfarenhet tycker fungerar bäst.


5. De som vill får självklart komma och hälsa på sin kattunge fler gånger innan hämtning. Jag lägger även in bilder och information här på bloggen om kattungarnas utveckling.


6. Tidigast vid 12 veckors ålder kan kattungarna flytta till sina nya ägare. Då är de fullvaccinerade, chipmärkta och har med sig en stamtavla och ett besiktningsintyg, allt enligt SVERAKs regler. De är även rumsrena och vana vid att äta kattmat av hög kvalitet, samt löskokt ägg, något som jag tycker är en utmärkt kattföda. De nya ägarna får även en värdecheck på 500 kr som kan användas för att köpa kattmat. Kattungarna är vid flytten välsocialiserade och har umgåtts mycket med olika människor. De nya ägarna har livslångt support från mig om det skulle finnas frågor eller funderingar kring den nya familjemedlemmen. Jag kommer även gärna och hälsar på katten i sitt nya hem.


Om den sibiriska rasen

Den sibiriska rasen kom till Sverige år 2000 och har snabbt ökat i popularitet. Den kommer från Ryssland och är en "naturlig ras", dvs. man har tagit vara på de unika egenskaperna hos den ryska huskatten, som för bara några decennier sedan hade ungefär lika låg status som den svenska "bondkatten" tyvärr har än idag. 


Att "sibbens" päls är lång och vattenavstötande har förstås ökat överlevnads-möjligheterna för dessa katter i ett bistert klimat. En sibirisk katt ska ha bred och lite rundad huvudform, en kompakt, muskulös kropp och ett snällt men ändå "vilt" utseende. Eftersom rasen är ny, så fokuserar jag på hälsa och genetisk variation i aveln snarare än på att få fram utställningsvinnare, även om snygga, rastypiska katter naturligtvis är en dröm. Jag testar avelsdjur för HCM, blodgrupp och PK-brist innan parning. För mig är det också jätteviktigt att avelskatterna är sociala och har ett gott temperament för att de ska passa bra som sällskapsdjur.


Och det allra mest fantastiska med den sibiriska rasen är att vissa kattallergiker faktiskt kan tåla den! Det var detta som gjorde att jag valde den sibiriska rasen, och jag har sålt katter till flera familjer som annars inte skulle kunna ha katt alls!


Jag älskar katter för att de är sig själva. De är tysta, smidiga och lekfulla livsnjutare. De bara är. En katt i hemmet är bra för hälsan och välbefinnandet, det har forskning visat. Jag tror att det beror på att vi genom katten kommer i kontakt med det som är naturligt och oförstört inom oss själva. Den är mjuk att känna på och den kommunicerar ärligt med oss med hjälp av kroppsspråket. Vi behöver inte göra oss till när vi är tillsammans med en katt.


Angående hemlösa katter 

Om du har en huskatt över 5 månader så är mitt råd att du genast går till veterinären och kastrerar, chipmärker och registrerar katten i SVERAK om du inte redan har gjort det. Vår värld behöver inte ännu fler oönskade katter! Att det skulle vara bättre för katten att få en kull innan kastrering är bara en myt!

Varenda katt har rätt till ett bra hem, och därför behöver vi höja kattens status genom att minska antalet nya katter som kommer till världen. Då kommer de katter som finns kvar att äntligen börja betraktas som värdefulla och vi kan stänga de katthem för hemlösa katter som finns runtom i Sverige. Snälla, hjälp till med att sprida detta budskap till så många som möjligt!


Nu undrar ni kanske varför jag själv föder upp katter när jag inte vill att andra ska sätta nya katter till världen. Jag tycker att det är stor skillnad på att föda upp raskatter och huskatter/bondkatter, eftersom det finns en mycket större efterfrågan på raskatter och de som köper raskatter lägger ner en hel del pengar på att betala för katten. På så sätt får katten en helt annan status, för det som man har betalat mycket pengar för brukar man också vara mer rädd om. (Det låter kanske krasst, men jag har märkt att det fungerar så för många människor.)


Seriösa kattuppfödare gör även på andra sätt ett stort jobb med att höja kattens status i samhället: vi är mycket noga med vem vi säljer våra katter till och vi gör allt vi kan för att våra katter ska få ett så bra liv som möjligt. Två viktiga syften med den här bloggen är att informera allmänheten och dem som köpt katt av mig om god katthållning och att hjälpa till att höja kattens status i samhället.


De flesta katter jag har fött upp ägs av kattallergiker, vilket är en grupp som annars inte skulle kunna ha katt överhuvudtaget, så på det sättet får fler människor möjlighet att uppleva glädjen av att ha katt.

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2017
>>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skapa flashcards