Miss Emmi's sibiriska katter

Här kan du ställa frågor!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Fråga


 

Besvarade frågor

 
Ingen bild

Undrande

17 december 2012 15:51

En svart kattmamma och en röd kattpappa kan alltså inte få röda honor eller röda hanar i sin kull?

Emelie

18 december 2012 12:48

Nej precis. I den kullen får alla hankattungar svart grundfärg och alla honkattungar blir sköldpaddsfärgade.

 
Ingen bild

HaNNaH

26 november 2012 01:29

Hej Emelie!
Du verkar ju ha stenkoll på det här med färger och jag blir inte riktigt klok på det här med genetik, jo, visst är det spännande men som sagt en aning svårt.
Nu till min fråga. Kan eller kan inte en katt som är en kanelfärgad hona och en chokladmönstrad hane(vars mor är chokladpadda) få paddor? Om, hur var det då med alla X:n och Y:n i det hela?
JÄTTE Tacksam, om du har tid svara.
Vänligen Hannah (föder upp Brittisk korthår)

Emelie

26 november 2012 19:56

Hej Hannah!

Kul med genetikfrågor tycker jag! Om honan är kanel (och inte kanelsköldpadda) och hanen är chokladmönstrad så kan ungarna INTE bli sköldpaddsfärgade.

MEN man ska komma ihåg att det ibland kan vara svårt att avgöra om honan är sköldpadda, särskilt när det är kanelsköldpaddor vi talar om, för färgen kanel är så varm i sig själv. Ibland har en sköldpaddsfärgad katt bara pyttelite rött någonstans på kroppen dessutom, så det kanske knappt syns. Men för att den kanelfärgade honan ska kunna vara sköldpadda så måste någon av föräldrarna vara röd/creme, eller så måste mamman vara sköldpadda. I annat fall är det ingen tvekan.

Båda färgerna kanel och choklad baseras på den svarta grundfärgen, så i det fall du nämner så har båda föräldrarna svart "grundfärg" som jag kallar det, och därför kan inte ungarna bli röda eller sköldpaddor, för det röda anlaget ärvs dominant.

 
Jenny Koppner

Jenny Koppner

22 november 2012 18:14

Hej! Vad roligt att läsa din text om katternas färg-genetik, väldigt bra skrivet och intressant (läser själv till läkare och tycker att genetik är mkt spännande). Skaffade för snart 2 år sen två sibbar, varav den ena var tänkt som avelskatt, men uppfödaren blev tvungen att sälja henne pga allergi. Eftersom vi tycker hon är så fin beslutade vi att ta en kull på henne innan hon kastreras och nu har hon fått 6 söta små ungar. Jag har dock fått lite huvudbry när det gäller att bestämma ungarnas färgsättning... Mamman är a 03 och pappan n 09 23. Jag är tämligen säker på att det är fyra hannar varav en är a (utan vitt), men de andra tre tolkar jag som att de kommer bli bruntigré med olika mängd vitt. Nu till min fråga: är det möjligt att hannarna har bruntigré om mamman är solid (i det här fallet a). Förstod det som att solid är recessivt och att hannarnas färg ärvs från mamman, om så är fallet borde hannarna snarare vara solitt svarta (med vitt), eller?
Det blev visst en lång fråga, men hoppas den är förståelig...
Vill du se bilder av ungarna så går det bra på www.mysibiriskkatt.webs.com
Ungarna är bara 1 dygn gamla på bilderna så det är svårt att se tydligt, men nya kommer läggas upp på söndag.
MVH
Jenny Koppner

http://www.mysibiriskkatt.webs.com

Emelie

22 november 2012 23:14

Grattis till kattungarna! Vad kul med en så stor kull. Å, vad sugen jag blir på kattungar när jag ser bilden på kullen. Önskar att ni bodde lite närmare så att jag kunde ha en ursäkt att komma förbi och hjälpa till att färgbestämma! ;) En av ungarna ser ut att vara snyggt harlequinmönstrad.

Nu till din fråga. Det jag tror har gjort dig förvirrad är det jag skriver om att genen för röd färg sitter på X-kromosomen och ärvs könsbundet. Det jag skriver om att hankattungarna ärver mammans grundfärg gäller bara den röda färgen. Hanen ärver alltså röd ELLER svart grundfärg från mamman och en y-kromosom från pappan. Inga andra färg- eller mönstergener ärvs könsbundet, vilket innebär att med de andra generna så ärver ungen slumpvis en av mammans två gener och en av pappans två gener på en viss plats, precis som vanligt.

I ert fall så syns det ganska tydligt på bilden att några av kattungarna är diluterade (blå) och några inte. Eftersom er hona är diluterad men inte hanen så måste det innebära att hanen är bärare av dilution, så en av hans gener på den platsen kodar för dilution och den andra för fullfärg. Det stämmer även med stamtavlan: han måste ha ärvt den genen från sin mamma, som är blåtigré med vitt.

Er honas båda gener på den platsen kodar för dilution, eftersom hon är blå. De ljusa ungarna har ärvt det diluterade anlaget från pappan och de mörka ungarna har ärvt genen för ickedilution (fullfärg) från pappan. Om pappan inte hade varit bärare så hade alla ungar blivit fullfärgade eftersom dilutionsgenen är recessiv.

Samma sak är det med genen för non-agouti (solid). Den är också recessiv. Du skriver att en av ungarna är a, alltså blå utan mönster. Då måste det innebära att pappan är bärare av non-agouti, annars hade ungarna inte kunnat bli solida.

Det är alltså fullt möjligt att ungar från den här kullen kan bli bruntigré, eftersom pappan är en tydlig bruntigré och generna för agouti och icke-dilution båda är dominanta. Diluterade och nonagouti kan ungarna bara bli om pappan är bärare av dessa anlag, vilket man bara kan veta genom att titta på kattens föräldrar/avkommor, eller genom att göra ett gentest.

Hoppas att detta har varit ett tillräckligt svar, annars får ni höra av er igen! Ser fram emot fler bilder på underverken!

 
squirtle

squirtle

18 november 2012 16:18

hej vad sägs om att börja föda upp bävrar!

http://moa

Emelie

18 november 2012 20:32

Lilla Lo, du är ett busfrö!

 
Ingen bild

Linda Z

14 november 2012 17:12

Hej! Har du skjutit upp planer på kattungar? Blev lite orolig av ditt inlägg, du verkar ju så otroligt bra och vettig som uppfödare! Mvh, Linda

Emelie

14 november 2012 18:26

Nejdå. Jag kommer att ta en kull till på Chanel till våren som planerat i alla fall.

 
Sanna Lindgren

Sanna Lindgren

10 november 2012 14:17

Hej! Vet du och Beata och Bagheera fortfarande söker nytt hem?

http://sannadesireelindgren.blogg.se

Emelie

11 november 2012 14:56

Nej, de har flyttat till ett nytt hem.

 
Ingen bild

Anne-Marie karlsson

4 november 2012 22:03

Hej! detta är egegentligen ingen fråga bara ett påstående. Gaston som är född 2:e april och som du sålt till en familj, vilken underbar katt! Den är värd varenda krona, så god ,söt och helt underbar.mvh.kattgalen

Emelie

6 november 2012 16:12

Hej Anne-Marie!

Vad kul att du gillar Gaston! Det gör jag också! :)

 
Ingen bild

Jennifer

24 oktober 2012 21:48

Hej! Jag är en djurtokig tjej som verkligen skulle vilja skaffa katt. Jag själv är inte allergisk men min pappa är allergisk mot katter och har astma. Jag kommer inte att bo i samma hus som min pappa men vi kommer ju att ses någon vecka över jul och under sommrarna när vi alla är i vår sommarstuga. Min pappa är även allerigsk mot hund men vi har en lagotto som han tål jättebra. Min fråga är nu om du tror att han skulle klara av att vistas med en sibirisk katt under någon vecka över jul och under 8 veckor på sommaren? Och även om det finns någon uppfödare i närheten av eskilstuna eller västerås som man skulle kunna besöka och testa?
mvh
Jennifer

Emelie

25 oktober 2012 08:04

Hej Jennifer!
Det är väldigt individuellt hur bra allergiker tål den sibiriska rasen. Man får testa hos ett testhem och se om det fungerar. På sällskapet sibirisk katt kan ni se vilka uppfödare som finns i närheten av er:
http://www.sibiriskkatt.nu/ Där finns även en testhemsförmedlare.

Lycka till!

 
Lotta

Lotta

4 oktober 2012 12:11

Hejhej.

Jag undrar om du har någon katt till salu? :-)

Jag har alltid haft katt, men min man blir bara mer och mer allergisk så han vill absolut inte ha katt.

Men jag saknar att ha det. :-)

MVH/ Lotta.

http://Lottans.blogg.se

Emelie

5 oktober 2012 07:23

Hej Lotta! Jag har ingen katt till salu för tillfället, men planerar en kull till våren.

 
Ingen bild

Monika Wiger

30 september 2012 18:34

Hej, jag har en katt som är 14 år. Han blev traumatiserad när han var c:a ett halvår gammal. Jag skulle vilja hjälpa honom. Han är rädd för människor, utom mig, men han kan vara tveksam till mig också. Vad kan jag göra för att hjälpa honom???

Emelie

4 oktober 2012 10:52

Hej Monika!
Jag har inte själv så många erfarenheter av rädda katter, men människor som jobbar på katthem runt om i landet brukar vara väldigt duktiga på just det här området, så att kontakta ett katthem kan nog vara en bra idé för att få råd och tips. Om man åker och hälsar på ett katthem så kan man passa på att ta med sig en påse kattmat eller liknande, för katthemmen behöver alltid hjälp i form av gåvor.


Vad jag vet så finns det två "skolor" inom "kattämjarvärlden": antingen så låter man katten vara, och låter den komma i sin egen takt, eller så jobbar man aktivt med att närma sig katten lite mer för varje dag. Jag vet att de till exempel kan sätta en fjäder på en pinne och klappa katten med pinnen i stället för med handen.

Man kan också göra så att katten måste komma nära för att kunna få sin mat. Mat kan på olika sätt användas som belöning när katten vågar närma sig och bli klappad. (Förutsatt att katten är hungrig då förstås.) En främmande person som katten behöver vänja sig vid kan ha lite mat i handen, exempelvis.

Sedan tänker jag att det säkert kan finnas alternativa terapeuter av olika slag som kan jobba med djur som blivit traumatiserade, men jag känner inte till någon speciell person, utan man får höra sig för och gå på rekommendationer. Själv har jag blivit hjälpt av familjekonstellationer, och det skulle man säkert kunna använda även på djur. Lycka till!

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2017
>>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se