Miss Emmi's sibiriska katter

Här kan du ställa frågor!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Fråga


 

Besvarade frågor

 
Ingen bild

Lisa

5 juni 2013 08:24

Hej Emelie! Jag tycker att dina katter är otroligt fina! :) Har du någon gång tävlat i en utställning? Har du någon gång vunnit/fått pris för en katt?

Hejdå! :)

Emelie

5 juni 2013 11:21

Ja, jag har varit på flera utställningar. Det finaste pris en av mina katter har fått är NOM, det betyder nominering till panel. Panel är när domaren går igenom vilka katter som ska vinna priset Best in Show. Det var min första avelshane Haknäsans Twilight Jasper som vann det priset.

 
Ingen bild

Sandra

5 juni 2013 08:14

Hur gammal måste en katt vara för att ställa ut den?

Ha det bra nu! :)

Emelie

5 juni 2013 11:19

Den måste vara minst 3 månader gammal för att få ställas ut.

 
Ingen bild

esmeralda

5 juni 2013 06:44

Så om man har en britt med lång päls så är det bara en Brittisk korthår? För jag hr en britt som är långhårig men då är det fortfarande brittisk korthår? :)

Emelie

5 juni 2013 07:44

Om det är en brittisk korthår så har den stamtavla, annars är det en huskatt. Alla raskatter har stamtavla. Det finns inga brittisk långhår.

 
Ingen bild

Jessika

4 juni 2013 16:09

När man tävlar i kattutställning...Är det då stor eller liten katt som rankas som "finast". Jag tycker personligen att båda är fint men dem har ju ett ursprung som dom går ifrån :)
Tacksam för svar :) MVH

Emelie

4 juni 2013 17:09

På en kattutställning så bedöms katterna utifrån rasstandarden för just den rasen. Sedan tävlar katten mot andra katter i samma kategori. Kattungar, ungdjur, honor och hanar (kastrerade och okastrerade) tävlar mot varandra. Det är rätt mycket att hålla reda på, men du skulle kanske kunna besöka en kattutställning och se hur det går till?

 
Ingen bild

Esmeralda

4 juni 2013 16:26

Hej! Vet du om man kan ställa ut Brittisk LÅNG hår?
För man kan ju ställa ut kort håriga britter men kan man det med lång hårig?
Ha det bra! :)

Emelie

4 juni 2013 17:06

Så länge katten har en stamtavla så kan man ställa ut den. Det finns ingen ras som heter brittisk långhår, bara brittiskt korthår. Det finns både långhåriga och korthåriga raser.

Man kan även ställa ut katter utan stamtavla, men då måste katten vara kastrerad och ha ett huskattsbevis.

 
Ingen bild

Jessie

3 juni 2013 15:04

Hej! Jag har en brittisk korthår hemma nu. Den är snart 1 år. Nu funderar vi på att köpa en kattunge från samma ställe som den gamla. Då undrar jag om du vet ett bra sätt att föra ihop de på? Båda är han katter.

Har en till fråga. Kan man klippa katters päls?


Och så en tredje.
Kan du inte göra ett inlägg om hur du sköter dina katters päls?

Emelie

3 juni 2013 22:18

Hej Jessie! Tack för dina frågor! När jag sammanför en kattunge med mina vuxna katter så gör jag det stegvis. Det första steget kan vara att de vuxna katterna får lukta på kattungens transportbur. Sedan får de vara i olika delar av lägehneten ett par dagar. Efter det får de byta plats så att de börjar lukta likadant. Lukten är väldigt viktig för katter, eftersom det har med deras revir att göra.

Sedan kanske jag har den vuxna katten i koppel och observerar hur den reagerar när kattungen kommer in i rummet. Jag kanske ger dem båda någon god mat så att de förknippar varandras närvaro med något positivt. Nyckeln är att låta dem träffas korta stunder i början och att göra upplevelsen till något positivt. Man ska inte låta dem vara ensamma tillsammans från början, utan först när man ser att det fungerar.

Du frågar om man kan klippa katters päls. Ja, det kan man göra, till exempel om katten har tovor som man behöver klippa bort. Jag brukar ta min ena katt Elton till veterinären en gång om året för att lejonklippas. Eftersom han får mycket tovor på våren och avskyr att bli borstad så har jag valt att göra så. Då behöver jag nästan aldrig borsta honom sedan.

Cornelia gillar att bli borstad plus att hon inte har så lång päls, så det brukar gå lättare med henne. Jag borstar henne cirka en gång i veckan med en karda. Skulle hon få en liten tova någon gång så klipper jag bort den med klotången. Jag brukar inte göra mer än så med henne, det räcker.

Korthåriga katter brukar inte få tovor så ofta, men man kan ändå behöva borsta katten regelbundet så att katten inte sväljer så mycket päls.

Många ägare till långhåriga katter badar och borstar sina katter regelbundet, så att de inte ska hinna få några tovor. Man brukar ofta bada och föna långhåriga katter inför utställningar också.

 
kontakt@kattvaktkungsbacka.se

kontakt@kattvaktkungsbacka.se

10 maj 2013 10:10

Hej, tänkte höra om du skulle vara intresserad av ett länkbyte med vår sida www.kattvaktkungsbacka.se?

http://www.kattvaktkungsbacka.se

Emelie

10 maj 2013 20:31

Det ni gör verkar bra, men jag brukar inte byta länkar på det sättet.

 
Ingen bild

Emmy

30 april 2013 00:21

Hej! Har en fråga jag grunnar på. Har nämligen köpt en lite kattunge nu (sibir) Har tänkt hämta dhenne i juni.Problemet är att jag vet att jag ska iväg midsommarhelgen. Då har lilla kissen bott hos mig i ungefär en eller två veckor. Har då tänkt att den får stanna hos mina föräldrars hus med dem i över helgen. Är detta elakt mot katten, kommer den tycka det är jobbigt med ett nytt ställe så fort? Får isf planera om.. vad tycker du? Tack för en bra sida =)

Emelie

30 april 2013 13:04

Hej Emmy! Om jag var du så skulle jag fråga uppfödaren om det går bra att hämta katten lite senare, efter midsommarhelgen. Det är det bästa för kattungen. Då får den stanna i en trygg miljö och den får lite mer tid på sig innan den flyttar ifrån sin mamma. Om det inte är möjligt kanske du kan fråga om du får ta med dig katten på midsommar? Att den får vara i dina föräldrars hus är en möjighet också. Försök i så fall att göra övergången smidig genom att du och kattungen åker och hälsar på dina föräldrar några gånger innan så att katten känner igen sig.

 
Jenny Koppner

Jenny Koppner

24 april 2013 20:23

Hej!
Fick ett så fantastiskt bra svar från dig en gång tidigare och då jag nu fått en lite knepig förfrågan från en annan uppfödare tänkte jag genast på dig... =)Frågan lyder: känner du till om en kattunge av honkön med en röd pappa (d24) och en bruntigré mamma (n 09 23) kan se ut som bruntigré? Dvs hon borde ju vara sköldpaddsmönstrad, men inget rött syns... Undrar också hur man i så fall betecknar färgkoden, utifrån utseende eller genetik?
MVH
Jenny Koppner

http://www.mysibiriskkatt.webs.com

Emelie

26 april 2013 20:35

Hej Jenny!

Kul att du frågar mig, jag älskar att svara på genetikfrågor! ;) Jag vill också passa på att skriva, att din första kattungekull var sååå fina, jag ville pussa allihop! Ska bli jättespännande att se den nya kullen som är på gång.

Mitt svar på din fråga är att honkattungen måste vara sköldpaddsfärgad, men inte nödvändigtvis sköldpaddsmönstrad. Hon KAN vara non-agouti också, men i så fall är det ganska lätt att se, för då blir de svarta delarna av pälsen kolsvarta och omönstrade. Så att hon är sköldpadda vet vi säkert. (Och nu talar vi alltså om genotypen.)

Under fosterutvecklingen är det slumpen som avgör vilka celler som ska ge röd respektive svart färg hos en sköldpaddsfärgad katt. Men den svarta färgen verkar vara lite mer dominant än den röda, eftersom man ofta ser sköldpaddsfärgade katter med bara lite rött. Det är faktiskt ganska vanligt att det röda knappt syns på en sköldpaddsfärgad katt, och ibland måste det ju vara så att slumpen gör att katten inte får någon röd päls alls. (Då blir hon fenotypiskt svart, men genotypiskt sköldpadda.) Färgkoden ska alltid vara enligt genotypen, alltså sköldpadda, f.

Vad gäller mönstret så är det möjligt med både tigré, spotted och tabby i den här kombinationen, eftersom både tabby och spotted ärvs recessivt och jag vet ju inte vad föräldrarna bär på. Slutligen kan kattflickan i fråga vara vitfläckig eller inte vitfläckig, så ni får leta igenom pälsen och kolla om ni ser något vitt någonstans. Lycka till!

Om du vill ha hjälp med färgbestämning så skicka gärna en bild till mitt mailkonto: saga_emelie@hotmail.com

 
Ingen bild

Emmy

3 april 2013 16:59

Hej hej! Jag har länge tänkt att skaffa en sibir. För jag är allergisk, (reagerar på ungefär hälften av de katter jag träffar) men nu börjar jag tveka för har hört att dem behöver väldigt mkt aktivering? Jag har en etta på 43 kvm, tror du det skulle funka? vill ju gärna att den ska ligga o mysa i soffan ofta med mig. tacksam för svar/Emmy

Emelie

3 april 2013 18:48

Hej Emmy! Jag tycker inte att sibiriska katter behöver mer aktivering än andra katter, däremot behöver innekatter alltid med aktivering än katter som får gå ute. Självklart är det så att om man har en liten lägenhet så blir det ännu viktigare med ett stort klösträd, att man leker varje dag med katten och att katten kanske får gå ut i koppel ibland.

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2017
>>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se