Miss Emmi's sibiriska katter

Här kan du ställa frågor!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Fråga


 

Besvarade frågor

 
Ingen bild

Karin igen

29 juni 2013 18:44

Laddar för nästa fråga ;-)
Kan två agoutifärgade vintervita dvärghamstrar få bebisar som blir andra färger än just agouti??

Emelie

29 juni 2013 22:11

Ja, om båda är bärare av sapphireanlaget så är det 25% sannolikhet att var och en av ungarna blir sapphirefärgade.

Om hamstern har hybridgener så kan det eventuellt ploppa upp en massa andra färger också, det är bara att kolla på Campbells, där finns det många fler färgvarianter än hos vintervita.

 
Ingen bild

Karin

28 juni 2013 22:46

Funderar på dina SAMLA låda som du köpte som hamsterbur. Du har ju katter, hur löser du lockfrågan Nät eller hur gör du?

Emelie

28 juni 2013 23:58

Jag har lock till lådan som jag sätter fast med speciella klämmor. Sedan har jag borrat en massa hål i lådan och i locket. Katterna har lärt sig att de inte får komma nära när jag har locket öppet.

 
Ingen bild

Jossan

20 juni 2013 10:26

Hej Emelie!

Jag skulle vilja åka och titta på en kattutställning för att se hur det går till. Har skrivit in länken som du skrev till Jenny. Har hittat en som ligger nära mig som jag skulle vilja titta på. Om man bara ska titta, Hur gör man då? Ska man ha en inbjudan eller något annat för att få titta? Eller betaller man bara där och sedan får gå in? Jag ska ju inte tävla utan bara titta, Vad behövs för att titta OSV.

//Mvh Jossan

Emelie

21 juni 2013 10:30

Hej Jossan! Du går bara dit och betalar vid dörren. Sedan kan du gå runt och prata med utställare, lyssna på domarnas bedömning osv. Man kan fråga kattutställarna om deras katter, de flesta gillar att berätta om sina katter. Man kan även fotografera. Man brukar kunna köpa bra kattleksaker och liknande. Hoppas du får det trevligt!

 
Åsa Fagerlind kanabina@hotmail.com

Åsa Fagerlind kanabina@hotmail.com

19 juni 2013 20:42

Min röda honkatt (inget vitt) har precis fått en kull med tre fina ungar. Hon parades med en cremefärgad (inget vitt) hane och jag hade räknat med enbart röda eller creme ungar. Nu blev det en röd (inget vitt) hane och två honor med svart grundfärg (inget vitt o inget rött). Vad jag förstår kan den cremefärgade hanen inte vara pappan?? Möjlig tjuvparning med en svart-vit hane. Stämmer det bättre?
När jag köpte min hona fick jag veta att en av hennes föräldrar inte var röd utan blåsilver?? Kan det stämma. Något verkar ovanligt eller felaktigt.
Kan du reda ut detta?

Vänligen Åsa Fagerlind

http://kanabina

Emelie

20 juni 2013 15:37

Hej Åsa!

Kul att du ställer en genetikfråga!

En sak är i alla fall säker: den cremefärgade hanen kan inte vara pappa till honorna. Vi kan även veta att honorna måste vara genetiskt sett sköldpaddsfärgade, eftersom det måste vara den svart-vita hanen som är pappan. En röd och en svart katt som paras med varandra ger alltid sköldpaddsfärgade honor. Vi vet att den svarta hanen är pappa på grund av att inget synligt rött syns på honorna. Hade den cremefärgade pappan vara far till honorna så hade de båda blivit röda eller creme.

Det händer ibland att en hona kan se ut att ha en helt svartbaserad färg när hon egentligen genetiskt sett är sköldpadda, och då ska de även registreras som sköldpaddor om de är raskatter. Så sköldpaddor måste honorna vara och den svart-vita hanen måste vara pappa till dem, så länge det bara finns dessa två hanar att välja på.

Ibland kan kattungar i en och samma kull ha olika pappor. Utifrån färggenetiken kan vi inte veta vem av hanarna som är pappa till hankattungen. Det enda sättet att få svar är att göra ett DNA-test, till exempel på Genoscoper i Finland.

Om det är raskatter du avlar på så anser jag att du har en plikt att göra ett gentest, eftersom annars kan stamtavlan bli helt missvisande och det har stor betydelse bland annat när man ska spåra ärftliga sjukdomar. Kul om du ville maila en bild på kattungarna till mig: saga_emelie@hotmail.com

Lycka till!

 
Ingen bild

Emms

10 juni 2013 05:54

Hej! Jag fick hem en liten kattunge igårkväll, han har inte kommit fram till mig ännu, utan sitter intryckt rädd vid gardinen, inte ätit eller gått på lådan.. vad ska jag göra? är detta normalt? han har inte gett ifrån sig ett enda ljud..jättetacksam för svar /Emmy

Emelie

10 juni 2013 12:12

Hej Emmy!

Det är en stor omställning för en katt att flytta till ett nytt hem. Man får räkna att det kan ta några dagar innan katten vänjer sig vid sin nya miljö. Hur rädd katten är vid flytten till sitt nya hem beror på två saker: dels hur van katten är vid människor och hur mycket den har blivit hanterad av människor under uppväxten, dels har katter olika personligheter som är medfödda, precis som vi människor. Antingen kan det alltså vara så att din katt inte är van vid att umgås med och bli klappad av människor eller så har den helt enkelt en ängslig personlighet, eller både och. Det du kan göra är att du inte ställer fram maten i en skål, utan att du i stället låter katten äta i närheten av dig när du är där, för att slutligen kunna äta ur din hand.

Du kan även ta fram en kattvippa eller annan interaktiv leksak och låta katten leka med den. Då lär sig katten att du inte är farlig.

 
Ingen bild

Jenny

7 juni 2013 11:41

Vet du någon utställning i sommar som man kan gå och titta på? Se hur det funkar

Emelie

7 juni 2013 16:41

Det beror på var du bor. Här har du en lista på kommande kattutställningar:
http://www.sverak.se/nya/eng/engine.php?page=komut

 
Ingen bild

Agneta

6 juni 2013 08:10

Hej! Min nya kattunge gömmer sig bara under soffan. Vad ska man göra?

//Agneta

Emelie

6 juni 2013 10:50

Ta det bara lugnt. Låt kattungen komma fram i sin egen takt. Ta gärna fram en leksak och lek med kattungen, så glömmer den bort att vara rädd.

 
Ingen bild

Emma

5 juni 2013 17:13

Har du badat en av dina katter? Vad använde du för schampo då? :)

Emelie

5 juni 2013 21:16

Ja, jag har badat mina katter inför utställning. Då har jag använt hundschampo. Finns att köpa på djuraffärer.

 
Ingen bild

Linda

5 juni 2013 13:43

Hej Emelie! Om man tar hem en ny katt till en gammal har jag läst att man ska ha den nya i ett rum ett litet tag. Hur stort tycker du att rummet bör vara då? :)

//Linda

PS: Gud vad många nya frågor du har fått. Vad roligt! :) Tycker du är fantastisk på katter :D

Emelie

5 juni 2013 16:41

Det beror på hur man bor. Man får försöka dela upp bostaden i två delar helt enkelt, så gott det går. Har man inte så mycket plats kanske man kan ha den nya katten i ett sovrum till exempel.

Sedan är det bra om man kan ge ungefär lika mycket uppmärksamhet till den nya och den gamla katten. Man får räkna med att den nya katten kanske kommer att gömma sig i början, och att den vill lukta på allting i bostaden, för att få en känsla för sitt nya revir och sin nya kattkompis.

Det är en stor omställning för den lilla katten att flytta från sin mamma till ett nytt hem, så det är bra att leka mycket med den i början, och att den får ha det lugnt omkring sig de första dagarna. Ta inte hem en massa kompisar, utan låt katten få lära känna dig till att börja med. Kom ihåg att visa den var kattlådan är och ställ mat och vatten en bra bit ifrån sandlådan.

En sak man kan göra för att få katterna att lukta lika är att stryka med en tygbit över den lilla kattens huvud och mungipor och sedan stryka tygbiten över den andra kattens huvud. Då lär de känna varandra genom lukten och börjar lukta mer lika.

 
Ingen bild

Eva

5 juni 2013 11:19

Hej! Vet du några lekar som passar bra att leka med kattungar? Får snart hem en ny och skulle vara väldigt roligt att veta lite vad som aktiverar de små?
Tack för svar! :)
Hälsningar Eva och hennes snart två katter. :)

Emelie

5 juni 2013 11:36

Hej Eva! Många kattleksaker kan man göra själv. Det räcker med att man tar ett papper, skrynklar ihop det och knyter ett snöre runt och drar på golvet, så kan katten springa efter leksaken länge. Man kan också ta en tom pappersrulle och lägga i kattgodis, sedan får katten försöka få ut godisbiten.

Ett rejält klösträd tycker jag att man behöver ha. Det används både för att klättra på, att klösa på och att sova i. Vill man köpa kattleksaker så rekommenderar jag Supercat och Swecat på nätet. De har båda ett stort utbud av saker för att aktivera katter.

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2017
>>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se