Miss Emmi's sibiriska katter

Här kan du ställa frågor!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Fråga


 

Besvarade frågor

 
Ingen bild

mona

19 november 2013 11:54

Vad har katten för ursprung på lilla bilden till höger? stamtavla.

Emelie

19 november 2013 21:05

Om du menar bilden som jag har som avatarbild under "Vem är jag?" så föreställer den min hane Miss Emmi's Eagle-Eyed Elton. Hans stamtavla finns i FinUs och Pawpeds.

 
Ingen bild

Peter S

15 november 2013 20:46

Jag, min dotter 19 år och min fru är funderar på att köpa två sibiriska katter som kan leka med varandra. Undrar ungefär vad kostar dessa katter?

Emelie

17 november 2013 10:44

Hej Peter! En sibirisk kattunge brukar kosta runt 9000 kronor.

 
Ingen bild

Ems

22 oktober 2013 23:56

hej! :) Jag har en hankatt på cirka 7,5 mån. Inte hunnit kastrera honom ännu, men tänkt boka tid nu i veckan! nu Ska jag få hem en liten kattunge som är honkatt i nästa vecka. Det är väl ingen fara eftersom att den lilla inte är könsmogen? 12 v) Tog det för givet att det inte var någon fara men nu blir jag osäker.. mvh Ems

Emelie

26 oktober 2013 11:33

Nej det är ingen fara så länge du kastrerar din hane inom en månad!

 
Ingen bild

Emmy

7 oktober 2013 01:43

hej! min katt låter ibland konstigt, han piper som att han snarkar eller har svårt att andas, det låter iaf så. Men det är bara ibland det hörs. Har du varit med om ngt liknande, eller vad tror du det kan vara? Sen så har han kräkts vid några tillfälle, men långt emellan varven, är detts normalt? Ska självklart gå till vetrinären och höra, men jag är orolig för att det ska va något allvarligt.. Tack för bra blogg! /Emmy

Emelie

8 oktober 2013 18:24

Hej Emmy!

Att katter kräks upp hårbollar eller liknande då och då är inget konstigt, så länge det inte är VÄLDIGT ofta de kräks eller att de kräks blod, för då bör man gå till en veterinär. Om katten har kräkts varje dag i över en vecka så skulle i alla fall jag kontakta en veterinär.

Sedan är det faktiskt inte ovanligt att katter snarkar också, särskilt katter av raserna perser eller exotic, därför att de har så korta nosar, och kan därför få problem med luftvägar och andning. Är katten överviktig så ökar risken för snarkningar/andningsproblem också.

Nästa gång du går till veterinären för att vaccinera eller liknande så kan du be att veterinären gör en koll på kattens luftvägar, så att allt ser okej ut. De flesta veterinärer brukar kolla hjärta och lungor i vilket fall som helst i samband med vaccination. Fråga även om veterinären tycker att din katts vikt är lagom, eller om den behöver äta ett foder för katter som behöver gå ner i vikt.

Självklart ska du omedelbart kontakta veterinär om problemen med andningen blir allvarliga.

 
Jenny Koppner

Jenny Koppner

17 september 2013 19:53

Hej!
Det här är Jenny Koppner från Willow Field´s som skickar iväg en (eller flera) frågor igen...men vill först bara säga att jag är väldigt glad och tacksam för att du tidigare svarat så bra och utförligt på frågor jag haft om färg och genetik - verkligen toppen! Vet inte om du har tid att svara på nedanstående frågor, men om du har det blir jag väldigt glad =)
1. Såg att du har flera katter hos fodervärdar. Är själv på väg att eventuellt placera en av mina kattungar hos fodervärd (och det är första gången!), men är lite osäker på vad som är viktigt att tänka på, inte minst när man ska formulera kontraktet. Du brukar ha så mycket kloka tankar så jag ville gärna höra mig för vad du har för erfarenheter och om du har några bra tips? Finns det färdiga kontrakt man kan ladda ner? Har försökt leta på nätet men inte hittat mycket alls...verkar mest vara en djungel!
2. Är väldigt förtjust i golden-färgen, men tycker det är svårt att hitta någon bra beskrivningen om hur man skiljer färgen från "vanlig" brun/svartmönstrad, på bilder kan man ibland se katter som är tydligt gyllene, men kanske ännu oftare en katt som mest ser ut som brun/svartmönstrad???
3. Funderar också på hur golden nedärvs. Är anlaget recessivt eller dominant? Har också hört något om att en katt med silveranlag kan ge upphov till golden kattunge- stämmer det?
4. Har också sett att flera katter har en färg som är shaded, men har haft jättesvårt att hitta en riktigt bra beskrivning om vad det faktiskt är och hur man kan skilja den från andra (t.ex. silver). Har du någon bra förklaring, eller ett tips om var jag kan hitta information?
Är som sagt tacksam för vad helst du kan bidra med!
Vänliga hälsningar,
Jenny
P.S Vilket spännande år du ser ut att ha framför dig med massor av söta kattungar...och väldigt fina nytillskott till blivande föräldrar- kommer nog bli riktigt härliga små ulltottar =) Ska hålla utkik på bloggen!D.S.

http://www.mysibiriskkatt.webs.com

Emelie

22 september 2013 15:03

Hej Jenny!

Alltid lika kul att svara på dina frågor.

1. När det gäller fodervärdskap är det viktigt att man skriver ner allt i ett kontrakt och att man tänker igenom noga vem som har ansvar för vad och vem som ska betala för vad. Om du mailar mig så kan jag skicka dig mitt kontrakt om du vill kolla på det. saga_emelie@hotmail.com

2 och 3. Goldenfärgen är en av mina absoluta favoriter, men jag har valt att inte satsa på den helt enkelt därför att det är rätt svårt att hitta bra avelskatter med den färgen, och för att jag inte vill färgavla. Man ska komma ihåg att många katter är felregistrerade som golden därför att färgen är så populär. Det kan även vara svårt att avgöra om en katt är golden eller inte. Kattdomare vill helst att en katt ska vara antingen tydligt golden eller tydligt icke-golden, inget mellanting.

Den klassiska nedärvningen av golden är en katt som bär vidbandsanlaget (som gör att en silverfärgad katt får mer vitt och blir shaded eller shell), men som INTE bär silveranlaget. Alltså vidband men inte silver.

I den sibiriska rasen verkar det dock finnas ett speciellt goldenanlag som nedärvs recessivt. Det liknar amberfärgen bland norsk skogkatt litegrann. Typiskt för denna variant är att kattens underfärg är aprikos och nosspegeln är rosa i stället för tegelfärgad. (Källa: Pawpeds G3.)

Tyvärr är vissa sibiriska goldenkatter ganska dåliga i typen och de kan ibland vara mer inavlade eller ha högre risk för HCM än andra sibiriska katter. Det verkar även vara så att goldenkatter i högre utsträckning bär på nevaanlaget, men det är inget jag vet säkert.

4. En vanlig silverkatt är en katt med vilken grundfärg som helst där pälsen längst inne mot kroppen är vit i stället för färgad. En brunmönstrad katt med silveranlaget ser till exempel ut att vara fotograferad med svart-vit film, där det bruna i stället har blivit vitt. En silverkatt med "rufism" har en lite varm brunaktig färg, vilket anses icke önskvärt. En silverkatt ska i stället ha en så kall färg som möjligt utan bruna toner. (Med golden är det förstås tvärtom så att färgen ska vara varm.)

En mönstrad katt med silveranlag kallas silver medan en non-agouti med silveranlag kallas smoke. En katt som är silvershaded eller shell har förutom silveranlaget (som är dominant) ett vidbandsanlag (som också är dominant) som gör att det vita längst inne i kattens päls är vitt nästan ända ut i toppen av hårstrået. Bara hårstråets topp är färgad. Shell har ännu mer vitt än silver, och katten ser nästan helt vit ut men har mörka trampdynor och eyeliner. Det finns nästan inga sibiriska katter som är shell, men det är vanligt bland perserkatter, som då kallas chinchillaperser.

Silveranlaget är ju dominant, vilket betyder att det finns både homozygota och heterozygota silverkatter. En homozygot silverkatt kan bara få avkommor som är silver. Två heterozygota silverkatter som paras får 25% avkommor som är icke-silver och 75% silveravkommor.

Om en katt har mycket eller lite silver verkar även påverkas av polygener och ibland är det nästan omöjligt att se att en kattunge är silver förrän den blivit några veckor gammal(min egen observation).

En katt som bara har pyttelite vitt närmast kroppen anses vara en "dålig silver", därför att i utställningsvärlden vill man att alla utseendedrag ska vara tydliga och gärna lite överdrivna.

 
Ingen bild

Emmiy

3 september 2013 00:53

Hej! jag ska köpa en katt till. vill ha en kompis till min misse, han är ca 6 mån o hankatt. Vad går bäst ihop, tycker du jag ska köpa en han eller honkatt. Kommer ju att kastrera min hankatt om ett tag oxå, hur många månader tycker du han då ska vara? Det handlar om sibiriska katter, så att han får en lekkompis är väl ingen dum idé? Tack på förhand!

Emelie

3 september 2013 13:55

Hej Emmiy!

Många unga katter trivs bra med att få en lekkamrat, men man kan aldrig på förhand veta hur bra de kommer att trivas ihop som vuxna. Ibland blir de bästa vänner, ibland brukar de bara kunna tolerera varandra, och detta beror helt enkelt på personkemin. De flesta vilda kattdjur lever ensamma, och katter är från början inga flockdjur som vi människor är. Men genom årtusenden så har katten anpassat sig till oss människor och till att leva tillsammans med andra katter, så för många av dagens tamkatter kan man ändå säga att det är naturligt att leva ihop.

Dock ska man komma ihåg att vissa kattindivider är mer förtjusta i kattsällskap än andra, precis som att vi människor kan ha olika personligheter. Genom att ta reda på så mycket som möjligt om katternas föräldrar och hur bra de har trivts ihop med andra katter så kan man få en liten indikation på hur bra ens katter kommer att gilla varandras sällskap.

Vissa kattraser, som siames och oriental, trivs inte alls som ensamkatter, medan de flesta andra raser (och huskatter) trivs både ensamma och tillsammans med andra. Dock är det viktigt att känna till att somliga kattindivider, oavsett ras, vill vara ensamkatter. Det kan till exempel bero på att de är väldigt dominanta eller undergivna gentemot andra katter. Kattungar som vuxit upp utan syskon kan ha svårare att relatera till andra katter än katter som haft kullsyskon. Ytterligare en faktor är stress. Två katter som känner sig trygga fungerar bättre ihop än två stressade katter, och stress kan leda till konflikter mellan katter. Det är därför bra att ha en "Plan B" för hur man ska göra om det visar sig att ens katter börjar bråka, så att man inte blir helt tagen på sängen.

Hur många katter man ska ha handlar förstås även om hur stort hem man har, hur mycket tid man har, hur ens privatekonomi ser ut osv. En tumregel är i alla fall att inte ha fler än 5-6 katter i samma utrymme, bland annat på grund av smittorisken.

Jag rekommenderar att man kastrerar katter av båda könen vid 6 månaders ålder, hanar kan ev. kastreras en månad tidigare. Med tanke på risken för dräktighet så behöver man förstås vara extra försiktig om man har katter av olika kön, då enstaka katter kan bli könsmogna före 6 månaders ålder.

Jag har inte hört att det skulle fungera bättre eller sämre att ha katter med samma eller olika kön ihop, utan jag tror att det handlar mycket mer om katternas personligheter, som tidigare nämnts.

Som du ser så kan man inte säga något generellt om huruvida man ska ha en eller flera katter, utan det beror bland annat på katternas personligheter, och vad som är bäst för din katt blir alltså upp till dig att avgöra.

Lycka till med dina kattplaner!

/Emelie

 
Ingen bild

Matilda

7 augusti 2013 07:57

Hej igen!
Vad bra, det är ju en hane vi är ute efter :-)
Känns inte riktigt som rätt forum att lägga ut min mailadress, finns det något annat sätt att kommunicera?
MVH Matilda

Emelie

7 augusti 2013 11:43

Hej Matilda! Maila mig gärna på saga_emelie@hotmail.com!

 
Ingen bild

Matilda

6 augusti 2013 20:29

Hej! Jag önskar köpa en hamster. Har du någon hane till försäljning nu? MVH Matilda

Emelie

6 augusti 2013 21:03

Hej Matilda! Ja, det ser ut att vara 5 hanar i kullen, så det finns säkert en som passar dig!

 
Ingen bild

Ems

18 juli 2013 21:49

Hej! :) tack för en bra blogg. Här kommer en fråga till! jag köpte kattunge nyligen han är snart 5 månader och innekatt. Jag bor själv o jobbar en hel del. tror du min eskil mår bäst av att ha en kattkompis till? I vilken ålder är det isf bäst att köpa en till kattunge? Jag vill ju att han ska ha det så bra som möjligt. Somliga säger dock att katter inte har ont av att må ensamma, medans andra säger att det är bäst o ha två katter.. lite förvirrad.. Mvh Emmy

Emelie

18 juli 2013 23:14

Hej Emmy!

Frågan om katter trivs bäst ensamma eller tillsammans med en kattkompis är inte helt lätt att svara på. Det är nämligen så att olika kattindivider är olika, precis som vi människor är olika som individer. Många katter trivs bra med en kattkompis, och det brukar vara lättast om katterna är unga när man sätter ihop dem, eller om de är syskon från början, men huruvida de två katterna kommer att vara bästa kompisar eller bara tolerera varandra kan man inte säkert veta på förhand. Det finns vissa kattraser, till exempel siames och oriental, som BEHÖVER ha en kattkompis för att må bra, men å andra sidan finns det även kattindivider, både raskatter och huskatter, som behöver vara ensamkatter för att trivas.

Så om du inte har väldigt otur och din kattunge är en sån katt som inte går ihop med andra katter, så borde i alla fall chansen vara god att det går bra att skaffa en katt till. Och ju yngre katten är när den nya katten flyttar in, desto bättre borde det gå. Det är också en fördel om den nya katten är ung när den flyttar hem till dig, och att den nya katten är välsocialiserad och van vid andra katter.

Samtidigt tror jag inte heller att din katt mår dåligt av att vara ensam på dagarna, men även där tror jag det är olika mellan olika kattindivier. Vissa är mer självständiga, andra mer sällskapliga till sin personlighet, men de allra flesta katter brukar kunna vara ensamma flera timmar om dagen utan problem.

 
Ingen bild

Johanna

4 juli 2013 13:38

Hej! jo, det är så här att jag har en katt, och får snart hem en ny. Min mans mamma och pappa brukar alltid passa vår katt när vi åker iväg. Men nu sa de att de inte tänker de längre. Vi känner inte så många där vi bor för min släckt bor 4 timmar bort så det skulle bli jätte jobbigt. Så nu kommer vi aldrig kunna resa? Eller? Vet du något man kan göra om det blir så här? /Johanna

Emelie

5 juli 2013 01:40

Hej Johanna!

Det där med att hitta bra kattvakter är inte så lätt, det vet jag av egen erfarenhet. Man får helt enkelt fråga grannar och vänner om någon kan tänka sig att vara kattvakt. Man får kanske komma överens om att betala en summa som tack. Om det är någon som själv har katt så kan man turas om att passa katt. Det är oftast bäst om katten får vara kvar i sin hemmiljö och någon kommer hem och ser efter den.

På vissa orter finns det även kattpensionat där man kan lämna in katter. Men inte alla är bra, så det är bäst att åka dit och kolla läget först. Katten måste vara vaccinerad om man lämnar den på ett kattpensionat.

I många fall kan man även ta med sig katten om man ska resa bort, men man måste kolla alla vaccinationsregler och sånt innan man reser utomlands, annars kanske man inte får ta med sig katten tillbaka hem till Sverige igen.

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2017
>>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Ovido - Quiz & Flashcards