Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 26 augusti 2016

Mitt inlägg i gruppen SVERAK-medlemmar på Facebook:

Av Emelie - 26 augusti 2016 15:00

Jag sitter och läser senaste numret av Våra katter, som den här gången handlar om manx och cymric. Till min förvåning hittar jag ingen information alls om det som på engelska kallas manx syndrome, dvs att katter med manxanlaget i vissa fall kan födas med spina bifida, mellanrum mellan kotor, problem med tarm och urinblåsa.

Även om dessa problem inte alls drabbar alla, eller ens merparten av katterna inom rasen, så anser jag det fel att chansa. Bara vetskapen att risken för defekter finns om man avlar på manxanlaget borde räcka för att ifrågasätta rasernas godkännande. Att manxrasen funnits länge räcker inte som argument, inte heller det faktum att inte alla katter inom rasen drabbas. Utvecklingen går framåt, och vi vet mycket mer idag än när raserna först godkändes.

Det förvånar mig att man inte nämner något om potentiella hälsorisker i tidningen, eftersom jag tycker att det är viktigt att informera presumtiva kattköpare eller nya uppfödare om de problem som finns, så att de innan köpet kan välja om de vill stödja avel av denna ras. Det förvånar mig även att det inte inom SVERAK verkar förekomma någon diskussion om huruvida det är etiskt försvarbart att föda upp dessa två raser, i alla fall har jag aldrig läst om det i Våra Katter, inte heller när det gäller andra raser som ofta får hälsoproblem. Enligt djurskyddslagen är det förbjudet att avla på djur där man på förhand vet att avkommorna kan ärva genetiska hälsoproblem.

Själv anser jag, och detta gäller alla typer av djuravel, att ingenting kan vara viktigare än att en uppfödare försöker minska risken för sjukdomar hos avkomman. Jag skulle därför aldrig själv kunna tänka mig att avla på manxanlaget.

Det är lätt att som uppfödare stirra sig blind på rasstandard, katternas skönhet, det som är typiskt för rasen etc, men att glömma huvudsyftet med vår avel: att vi vill få fram trevliga husdjur som får leva ett långt, friskt och lyckligt liv. Alla levande varelser förtjänar att behandlas med kärlek och respekt, att att vara uppfödare är ett oerhört stort ansvar. Det är nästan som att "leka gud", och frågan är vilken sorts "gud" vi vill vara?

Självklart kan inte alla sjukdomar eller defekter undvikas, hur mycket vi än anstränger oss, men det finns vissa anlag som vi vet såpass mycket om att vi helt enkelt kan välja bort dem ur vår avelsbas.

Jag vill dra en parallell till musavel: Bland möss förekommer ett anlag som heter dominant yellow. Det är ett dominant anlag som funnits mycket länge inom musaveln. Med hjälp av detta anlag kan man få fram möss med en vacker röd färg. Det finns bara ett problem: anlaget hänger ihop med sjuklig fetma hos mössen, och de får därför följdsjukdomar och lever inte lika länge som vanliga möss. Hur kan någon tycka att det är moraliskt rätt att medvetet avla fram såna möss bara för att man tycker att färgen är vacker? Det finns massor av andra färganlag som inte ger fetma, varför inte välja dem i stället? Och på samma sätt: behöver vi verkligen avla fram svanslösa katter om det ska ske på bekostnad av några individers hälsa?


Slutligen: Det jag skriver här gör jag absolut inte för att kritisera någon uppfödare eller kattägare, jag gör det enbart för att jag vill katternas väl och för att jag vill sprida information om ämnet. 

 
 
Margita

Margita

26 augusti 2016 20:44

Väldigt bra inlägg.

http://Nouw.sengassammelsurium

Emelie

27 augusti 2016 17:33

Tack Margita!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2016 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skapa flashcards