Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 4 april 2016

Fråga om färggenetik

Av Emelie - 4 april 2016 22:32

Hej,

Jag hittade precis din blogg och det var exakt det jag letade efter :) Så glad jag blev!
Hade önskat att få hjälp att veta vilken färg det ska vara på hanen som jag bör para min honkatt med för att ha störst möjlighet att få det utfallet på färger på kattungarna som jag helst önskar. Tror du att du kan hjälpa mig med det?
Min honkatt är en huskatt med lite norsk skogskatt i sig. Hon är vit sköldpaddsfärgad (tror jag det heter?! Jag bifogar en bild på henne, gissar att det är lättare för dig att göra en bedömning då) och jag önskar att så många som möjligt av hennes ungar får behålla så mycket vitt i sig som det går, vit sköldpaddsfärgade, vit/svarta osv. :)
Hennes mamma var vit sköldpaddsfärgad som henne, och pappan var vit och lite röd.
 
Är tacksam om du ville hjälpa mig med detta, har läst mycket böcker och artiklar men jag är ändå lite osäker..
 

Mvh J

 

Hej J!
 
Vilken vacker hona du har! Hon är svartsköldpadd harlequin utifrån vad jag ser på bilden. om du vill ha ungar som liknar mamman eller blir svartvita så ska du helst para med en hane som är mestadels vit, men som har lite svart eller grått på huvudet och svansen etc. 
 
Med tanke på att det finns så många hemlösa huskatter så rekommenderar jag att du har färdiga köpare till kullen innan du parar katten, alternativt att du är beredd att behålla alla kattungarna, då det är svårt att hitta seriösa köpare till huskatter.
 
Hälsningar
 
Emelie
 
 
 
Hej Emelie,
Tack snälla, och tack för snabbt svar! Funkar det med en hane som är vit med lite rött på också? Eller tar det röda över för mycket då?
Jag har färdiga köpare som står i kö till kattungar från henne, och jag vill behålla någon kattunge själv också, så just det är nog det minsta bekymret :)
Svårast för mig är nog att hitta en hane till henne. Har du något bra tips på var man kan hitta det? Jag vill gärna ha en seriös kattägare eftersom jag är väldigt mån om min egna katt.
 
Vänligen,
J
 
 
Hej J!
 
Ja det funkar med en vit-röd hane, då får du mestadels ungar med mycket vitt, MEN då kan ungarna bli sköldpaddsmönstrade-vita eller brunmönstrade-vita i stället för svart-vita och svartsköldpadd-vita. Orsaken är att det är väldigt svårt att se på en röd-vit hane med mycket vitt om den är agouti eller non-agouti. Och det du vill ha fram är non-agouti.
 
/Emelie
 
 
Nedan två bilder på hur en hane kan se ut för att ge de önskade färgresultaten (har han ännu mera vitt på kroppen funkar det också bra):
 
   
 
Hej igen,
Fantastiskt vilka kunskaper du har! Jag är så tacksam för svaren!
Vad händer om man parar henne med en helvit hane, respektive en rödtabby? Jag håller på att leta hanar och just nu är dessa två färger de som var enklast att få tag i, men jag letar egentligen vidare efter en vit med svarta eller gråa fläckar som du sa var bäst :)
 
Ha en jättebra dag!
Vänligen,
!
 
Hej J!
 
Om du parar med en vit hane som inte tidigare fått några ungar (eller du vet inte färgen på ungarna) och du inte vet föräldrarnas färg, så är det lite som att köpa grisen i säcken. Kattungarna kan bli helvita, men de kan även bli helt andra färger beroende på vilka färger hanen bär på "under" det vita. Har han däremot fått ungar innan som du vet färgen på så är det lättare att räkna ut. En viktig sak att känna till med vita katter är att de ofta är helt eller delvis döva, samt att de vita ungarna därför kan bli döva. Jag rekommenderar inte att avla på en döv katt.
 
Med en hane som är rödtabby utan vitt så kommer hanarna troligen att bli röda eller brunmönstrade med eller utan vita tassar och honorna blir sköldpaddsmönstrade eller rödmönstrade med eller utan vita tassar. Du kommer inte att få ungar med höggradigt vitt med en sådan kombination. Om du skickar en bild på rödtabbyhanens ansikte framifrån så kan jag nog säga om han är agouti eller non-agouti, och därmed om ungarna blir non-agouti allihop eller inte. Det är ofta riktigt svårt att se på röda och cremekatter om de är agouti eller non-agouti. (Non-agouti är alltså svart i stället för brunspotted, svartsköldpadd i stället för svartsköldpaddsspotted etc.)
 
När jag väljer avelsdjur tittar jag alltid främst på hälsan på katterna som jag ska para, samt deras temperament, att de passar bra som sällskapskatter. Det ser jag som viktigare än färgerna, även om snygga färger alltid är en bonus. Så det är ett tips! Håll mig gärna uppdaterad hur det går och skicka gärna bilder på ungarna sen!
 
/Emelie
 
  
 
 
 
 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13 14 15 16
17
18 19
20
21
22 23 24
25 26
27
28
29
30
<<< April 2016 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se