Miss Emmi's sibiriska katter

Alla inlägg under januari 2016

Av Emelie - 6 januari 2016 11:52

"Hej! Nu har jag flyttat till min nya mamma. Jag har utforskat hela lägenheten, tittat i alla fönster, ätit och druckit, klättrat på alla möbler och sovit skönt i knät på mammas kompis P. Det här är ett mysigt ställe så jag tror jag stannar. Kram från Sanuk"

     

"Titta vad duktig jag är. Matte visade bara en gång. Jag har hållet på i 20 minuter nu vill inte sluta. Kram Sanuk"

Det snygga klösträdet som hennes matte byggt själv:

 


 

ANNONS
Av Emelie - 6 januari 2016 11:26

Hallå Emelie! 

Nu sitter vi och myser med lille Leo. Han har haft det jättebra ända sen han kom, allt har gått hur smidigt som helst. Resan hit var det dock lite värre med. Stackarn...han gnydde hela vägen och såg ut att vilja ta sig ut till och med. 

Men väl hemma kom han ut och började smyga omkring på en gång. Han gömde sig aldrig, var bara nyfiken och ville kolla in allt det nya. Vi lät honom vara, som det kändes som vääldigt länge...så när han visade att han ville leka var det 4 människor som blev mycket lyckliga. Inte så långt senare hände nästa lilla mirakel, han kröp in emellan oss alla i soffan, lät oss klappa honom och bara låg där...och började spinna!

Sedan dess har det varit lek, sömn, toalåda, mat, lek och nu sömn igen. Han är jättemysig, vill ligga i våra knän, vill vara med hela tiden. Världens sötaste Leo är äntligen här och vi är så glada, så glada att det är på riktigt. 

Vi undrar en sak ang maten. Han har inte velat äta torrfoder än, men åt våtfoder när han fick det istället. Kommer han äta den torra maten tror du om vi fortsätter med den våta? 

Tusen tack Emelie!
/P, M, N, J 

Och så lite bilder....


     


   
Mitt svar:

Hej M!

Tusen tack för er rapport och vad härligt att allt har gått så bra! Leopold älskar ju våtfoder, och därför ska ni inte ge alltför mycket av det nu i början, för då vill han kanske inte ha något annat. Ge honom våtfoder högst en gång om dagen och högst en halv påse per gång, så kommer han att äta torrfoder också!

Hälsningar

Emelie

ANNONS
Av Emelie - 5 januari 2016 00:35

Varje gång jag har kattungar så brukar de nya ägarna fråga mig lite oroligt hur mamman kommer att reagera när alla ungarna flyttar vid 12 veckors ålder. (12 veckor är enligt Djurskyddslagen och SVERAKs regler den tidigaste ålder som en kattunge får flytta från sin mamma.)

Jag brukar svara att det är inget problem för kattmamman. Det är som om hon kände sig "färdig" med ungarna vid den åldern och kanske till och med tycker det är skönt när de flyttar.

Därför blev jag lite förvånad när La Minelle började "ropa" samma kväll som ungarna flyttat. Jag tänkte att jag kanske måste revidera det där med att de klarar av flytten så bra och att hon faktiskt saknade sina små ungar och därför jamade för att hon letade efter dem.

Men senare på kvällen fattade jag vad som hade hänt: La Minelle hade börjat löpa igen och höll nu på att utsätta stackars kastrerade Elton för "sexuella trakasserier". Hon tyckte helt enkelt att det var dags att börja tillverka en ny kull med kattungar, haha!

Detta visar att vi inte ska förmänskliga våra djur, utan försöka lära oss så mycket som möjligt om djuret och dess naturliga miljö och beteende. Helt enkelt försöka se saker ur djurets perspektiv i stället för vårt mänskliga.

Till exempel: Katter är, till skillnad från människor, ensamlevande och trivs oftast väldigt bra utan en kattkompis. Vissa katter kan till och med må riktigt dåligt när de måste dela reviret med en annan katt. Vi människor behöver däremot andra människor för att vi riktigt ska trivas. Vidare är katter mest aktiva i gryning och skymning, och deras syn är därför anpassad för att se bra i mörker. Vi människor är mest aktiva på dagen och ser dåligt i mörker.

Katter är utpräglade rovdjur som behöver jaga (bytesdjur eller leksaker) och äta kött för att må bra. Vi människor har inga rovdjurständer och vi har mycket längre tarmar än vad katten har, för våra kroppar är anpassade för att äta vegetabilier.

Katten är ett djur som satsar mer på kvantitet än vad vi människor gör när det gäller fortplantning. Vi människor investerar väldigt mycket tid och energi i ett enda barn, och det tar lång tid innan barnet kan klara sig själv flytta hemifrån och få egna barn. Mänskliga pappor lägger nuförtiden ofta lika mycket tid på sina barn som mammorna. En katt kan däremot få hundratals avkommor under sin livstid, och ungarna kan ganska fort bli så vuxna att de klarar sig utan sin mamma. Kattpapporna är oftast helt frånvarande under kattungarnas uppväxt. Vuxna hanar satsar i stället på att försöka para sig med så många löpande honor som möjligt, för att därmed öka chanserna att deras gener får leva vidare.

Tack vare att katter är så livskraftiga och bra på att föröka sig så är chanserna goda att några av en katts ungar klarar sig, även om inte alla gör det. Katter satsar alltså mer på kvantitet än kvalitet jämfört med människor när det gäller avkommorna.

Nej, det blir inga fler kullar för vår kära La Minelle. Hon ska kastreras och flytta till ett nytt hem där hon ska få bli ensamkatt med tre snälla mattar. Tror att hon kommer att må som en prinsessa där!

Av Emelie - 3 januari 2016 13:25

Nu har alla fyra i L-kullen flyttat till sina nya familjer. Det är blandade känslor som alltid. Jag önskar alla kattungar och nya familjer lycka till!

Av Emelie - 1 januari 2016 18:31

 

Av Emelie - 1 januari 2016 18:14

Så här fint är de fyra mössens hem nu:

 

Det röda huset och den gula skålen har Lilla Lo gjort i keramik. Det gröna huset har hon gjort i träslöjden.    


Som strö använder jag Chipsi super och i det gröna huset har jag Carefresh. Under ströet har jag gömt en labyrint av plast där mössen älskar att sova och gömma sig.

Av Emelie - 1 januari 2016 13:05

http://www.svtplay.se/video/5611766/varldens-natur/varldens-natur-katter-avsnitt-1


Dessa tre program handlar om forskning på katter på ett lättillgängligt sätt. Trots det: I det första avsnittet förekommer faktiskt ett faktafel. Skriv en kommentar om ni kommer på vad felet är!

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5 6
7
8
9 10
11 12 13
14
15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25 26 27 28
29
30 31
<<< Januari 2016 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se