Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 5 januari 2016

Hur reagerar en kattmamma när ungarna flyttar?

Av Emelie - 5 januari 2016 00:35

Varje gång jag har kattungar så brukar de nya ägarna fråga mig lite oroligt hur mamman kommer att reagera när alla ungarna flyttar vid 12 veckors ålder. (12 veckor är enligt Djurskyddslagen och SVERAKs regler den tidigaste ålder som en kattunge får flytta från sin mamma.)

Jag brukar svara att det är inget problem för kattmamman. Det är som om hon kände sig "färdig" med ungarna vid den åldern och kanske till och med tycker det är skönt när de flyttar.

Därför blev jag lite förvånad när La Minelle började "ropa" samma kväll som ungarna flyttat. Jag tänkte att jag kanske måste revidera det där med att de klarar av flytten så bra och att hon faktiskt saknade sina små ungar och därför jamade för att hon letade efter dem.

Men senare på kvällen fattade jag vad som hade hänt: La Minelle hade börjat löpa igen och höll nu på att utsätta stackars kastrerade Elton för "sexuella trakasserier". Hon tyckte helt enkelt att det var dags att börja tillverka en ny kull med kattungar, haha!

Detta visar att vi inte ska förmänskliga våra djur, utan försöka lära oss så mycket som möjligt om djuret och dess naturliga miljö och beteende. Helt enkelt försöka se saker ur djurets perspektiv i stället för vårt mänskliga.

Till exempel: Katter är, till skillnad från människor, ensamlevande och trivs oftast väldigt bra utan en kattkompis. Vissa katter kan till och med må riktigt dåligt när de måste dela reviret med en annan katt. Vi människor behöver däremot andra människor för att vi riktigt ska trivas. Vidare är katter mest aktiva i gryning och skymning, och deras syn är därför anpassad för att se bra i mörker. Vi människor är mest aktiva på dagen och ser dåligt i mörker.

Katter är utpräglade rovdjur som behöver jaga (bytesdjur eller leksaker) och äta kött för att må bra. Vi människor har inga rovdjurständer och vi har mycket längre tarmar än vad katten har, för våra kroppar är anpassade för att äta vegetabilier.

Katten är ett djur som satsar mer på kvantitet än vad vi människor gör när det gäller fortplantning. Vi människor investerar väldigt mycket tid och energi i ett enda barn, och det tar lång tid innan barnet kan klara sig själv flytta hemifrån och få egna barn. Mänskliga pappor lägger nuförtiden ofta lika mycket tid på sina barn som mammorna. En katt kan däremot få hundratals avkommor under sin livstid, och ungarna kan ganska fort bli så vuxna att de klarar sig utan sin mamma. Kattpapporna är oftast helt frånvarande under kattungarnas uppväxt. Vuxna hanar satsar i stället på att försöka para sig med så många löpande honor som möjligt, för att därmed öka chanserna att deras gener får leva vidare.

Tack vare att katter är så livskraftiga och bra på att föröka sig så är chanserna goda att några av en katts ungar klarar sig, även om inte alla gör det. Katter satsar alltså mer på kvantitet än kvalitet jämfört med människor när det gäller avkommorna.

Nej, det blir inga fler kullar för vår kära La Minelle. Hon ska kastreras och flytta till ett nytt hem där hon ska få bli ensamkatt med tre snälla mattar. Tror att hon kommer att må som en prinsessa där!

 
ANNONS
 
Ingen bild

Mats

25 september 2016 23:41

Har precis lämnat bort kattunge som är tolv veckor och mamman är tydligt bekymrad över vart hennes unge tagit vägen. Står vid fönstret och viftar irriterat på svansen och har sprungit ut i nattmörkret flera gånger för att leta. Är övertygad om att hon tror att den gått vilse där ute.

Emelie

26 september 2016 20:20

Jag har aldrig själv varit med om att mina kattmammor har saknat sina ungar när de flyttat, men det är nog väldigt individuellt. Kanske kan det hjälpa att ge henne lite extra uppmärksamhet, roliga leksaker och god mat nu? Jag tror att hon kommer över det inom några dagar. Kram!

 
Ingen bild

Anita

Fredag 4 aug 00:07

Min hona är ledsen och ropar och letar efter första kattungen som flyttade för snart två dagar sen :-/.
Han var tolv veckor och en flyttar imorgon. Då är har hon bara en kvar.
Det är INTE som löp!!!

Emelie

Måndag 7 aug 17:44

Det har faktiskt aldrig hänt med mina honor. Ett tips kan vara att låta de andra kattungarna stanna lite längre. Ett annat tips är att installera Feliway i stickkontakten.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - Torsdag 10 aug 11:47


Kontakta henne på camilla.bjurlid@gmail.se vid intresse! ...

Av Emelie - Måndag 7 aug 17:48


Idag har Otis Out Of This World blivit veterinärbesiktigad och allt har gått bra. I morgon förs han och mamma Lova över till min kära fodervärd och då är min uppfödning avslutad. ...

Av Emelie - Torsdag 3 aug 18:28


Idag har jag varit hemma hos en annan uppfödare och hjälpt till att färgbestämma och könsbestämma fyra ljuvliga kissebäbisar. Det blev: Två blåspotted-vita honor En svart-vit hona En brunspotted-vit hane Är du intresserad av en kattunge, kont...

Av Emelie - Måndag 10 juli 14:44


Idag är vi med Otis hos veterinären för att vaccinera och chipmärka. Vi är fem människor, två katter och en ledarhund inne i undersökningsrummet, haha! ...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Otis fodervärd funderar på att köpa Otis, och hon ska fundera på saken fram till augusti. Tror du att Otis bor kvar hos fodervärden tillsammans med sin mamma Lova Lotus och hunden Chester eller tror du att han flyttar?
 Bor kvar
 Flyttar

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

163 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Läs kommentarer!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5 6
7
8
9 10
11 12 13
14
15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25 26 27 28
29
30 31
<<< Januari 2016 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se