Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 4 december 2015

Om färgen golden på sibirisk katt

Av Emelie - 4 december 2015 13:46

I den här artikeln kommer jag att skriva om Leopold (den guldiga killen på bilden här nedan, som har färgen svartgoldenspotted) och Lo (den brunsvarta som har färgen bruntabby).

 

Dessa killar är syskon och båda föräldrarna är brunmönstrade. Utifrån den grundläggande genetiken kan vi från färgen på föräldrarna räkna ut att goldenfärgen är recessiv gentemot den brunmönstrade.


Men hur kan det stämma? Överallt när man läser om färgen golden på katter så står det att det är en katt med vidbandsanlag men utan silveranlag. Vad är då vidbandsanlag? Jo, vidbandsanlaget gör att en brunmönstrad katt får mindre svart på sina hårstrån. Den svarta färgen hamnar bara längst ut på hårstrånas toppar, och gör att katten upplevs som ljusbrun, och det är denna goldenfärg man menar när man talar om golden på andra raser. Vidbandsanlaget ärvs dominant.


Lägger man på ett silveranlag på en goldenkatt av denna typ av golden, så får man färgen silver shaded eller silver shell. Eftersom silver shaded och silver shell är väldigt ovanligt på sibbar, så är det även ovanligt med goldenkatter som baseras på vidbandsanlaget bland sibiriska katter. I stället finns det ett annat anlag på sibirisk katt som ger en goldenfärg. Det är egentligen inte bra att även denna färg kallas golden, då det är förvirrande. Min förslag är därför att man kan byta namn på denna färg, som bara finns inom den sibiriska rasen. Kanske kan färgen heta sib-golden, blonde eller bara gold? I vilket fall som helst så har detta anlag likheter med färgen amber på norsk skogkatt, men det är inte samma anlag. 


En sak som är lite knepig med goldenfärgen på sibirisk katt är att den är så populär. Det gör att ryska uppfödare under lång tid försökt få fram denna färg. De har därför lyckats ta fram brunmönstrade katter som är så ljusa och guldiga att de liknar golden i färgen, och många gånger har de även registrerats som golden. På sibbar kan färgspektrat på en brunmönstrad katt variera otroligt mycket från jättemörk till jätteljus. Jag tror att det finns massor av modifieringsgener som sammantaget gör katten ljusare eller mörkare eller mittemellan. Det finns därför ett jättebrett spektrum av färgnyanser på brunmönstrade katter. Hur vet man då att katten har den speciella sib-goldenfärgen? Jo, det som utmärker denna färg är att en goldenkatt utan vita fläckar har rosa nosspegel, medan en brunmönstrad katt brukar ha en tegelfärgad nosspegel. Underpälsen på en goldenkatt är aprikos, på en brunmönstrad brukar den vara grå eller brunaktig. Titta på bilden nedan av Leopold, så ser du att hans nosspegel är rosa:

 

Även röda katter har rosa nosspegel, så hur skiljer man mellan en goldenkatt och en röd katt? Jo, det gör man genom att titta på kattens trampdynor (så länge katten är utan vitfläck). En röd katt har rosa trampdynor medan en goldenkatt har svarta eller bruna. Goldenkatter brukar även ha svart svanstipp. Den röda färgen finns på många kattraser och brukar förkortas O. Det är en färg som ärvs könsbundet, därför att den sitter på X-kromosomen. En katt med en kombination av svartgolden och rött kallas goldensköldpadda.


Sib-goldenfärgen är baserad på den svarta grundfärgen, vilket man kan se om man parar två katter med sib-goldenfärgen som båda har anlag för non-agouti, aa. Ungarna i den kullen kan bli helsvarta. Non-agoutivarianten av sib-golden är alltså svart. En sib-goldenkatt med dubbla anlag för dilution, aa, kallas för blågolden. Den färgen är ljust grågul kan man säga. Hur ser en katt ut som är sib-golden i kombination med silver? Det finns nog ingen som vet säkert, eftersom det inte skett så mycket testavel med sib-golden, men jag tror att en sån kisse ser ut som Iggy i I-kullen. Även denna färg skulle man behöva hitta på ett namn till, exempelvis skulle den kunna heta bimetallic, som jag läst om på Messybeasts hemsida. Kolla in den rosa nosspegeln:

     


När min L-kull föddes så såg jag direkt att en av kattungarna var golden, och jag blev alldeles till mig, eftersom golden alltid varit min favoritfärg på sibiriska katter och jag hade aldrig trott att det kunde dyka upp golden i en av mina kullar. Jag kollade i rumpan och hoppades att det skulle vara en hona, men det visade sig vara en hane som fick heta Leopold Leopard. Först tänkte jag behålla honom hos fodervärd och jag hade stora planer på att köpa en en goldenhona att para honom med.


Men sen tog jag mitt förnuft tillfånga och bestämde mig för det första att mitt beslut om att inte äga en fertil hane skulle står fast och för det andra att jag inte ska satsa på att föda upp goldenfärgade kissar. Orsaken till att jag inte vill äga en fertil hane är att jag är stresskänslig. Orsakerna till att jag inte ska satsa på golden är flera. En orsak är att det är svårt att få tag på bra avelskatter i denna färg. De flesta uppfödare behåller sina goldenavkommor själva, och jag vill inte importera från andra länder i nuläget. Vissa uppfödare menar att goldenkatter i högre grad är bärare av den maskade genen, dock borde detta inte gälla Leopold, eftersom ingen av hans släktingar är nevor. En annan orsak till att jag inte ska satsa på denna otroligt vackra färg är att goldenkatter ofta är för långsmala i kroppen i förhållande till rasstandarden. När jag började inse att Leopolds syskon, särskilt Lo Lovebug, var bättre i typen så började jag tvivla. Förutom att Leopold är mer långsmal i kroppen än Lo så är även huvudet sämre i typen. Titta här:

Leopold:

 

Lo:

 

Lo har bättre öronform och öronplacering än Leopold, öronen är bredare och lite rundade i toppen. Leopolds öronspetsar hänger lite framåt så man ser dem inte så tydligt, men de är mer smala och spetisga. Los öron sitter mer isär medan Leopolds sitter högre upp på huvudet. Los ansikte är mer rundat, hans kinder är breda så att ansiktet ser rundare ut, vilket även detta stämmer bättre med rasstandrarden. Leopolds ögon är runda och ser lite förvånade ut, medan Lo har den ögonform som man vill ha på sibiriska katter: Lite sneda, sitter brett isär, och den undre linjen runt ögat är rund medan den övre är lite rakare. Alla dessa små detaljer gör sammantaget att Lo följer rasstandarden bättre än Leopold. Såklart spelar även temperamentet in när jag väljer avelskatt, men jag tycker båda dessa killar, även om de är lite olika i personligheten, är likvärdiga när det gäller temperamentet. 


Så trots att jag älskar The Golden Boy Leopold och tycker han är otroligt söt och vacker, så säljer jag honom till en lycklig familj som länge längtat efter katt, där han kommer att bli sällskapskatt. Jag behåller en av honorna, Lova.


Uppdatering: Jag tror nu att de finns minst två goldenanlag på sibirisk katt: ett recessivt med rosa nos som inte finns i någon annan ras, och ett dominant som även finns hos perser och andra raser. Min hypotes är att det sistnämnda anlaget kommer från perserkatter som är inavlade i den sibiriska rasen. I vissa kattförbund kallas golden på sibiriska katter  för "sunshine" för att det inte ska blandas ihop med golden på andra raser. 


Om man kombinerar silver med goldenanlaget från perser, så får man en katt som kallas silver shaded. Om man kombinerar det recessiva goldenanlaget med silver så kallas det bimetallic (ej godkänd färg inom SVERAK). 


Du kan läsa mer om goldensibbar och bimetallic på sidan Messybeast här nedan, där finns även bilder på min egenuppfödda Miss Emmi's Iggy Innocent!


http://messybeast.com/sunshine-kurilean-golden

http://messybeast.com/bimetallic 
ANNONS
 
Ingen bild

josefin

26 augusti 2016 11:41

Hej,
Jag har funderingar på mina kattungar om de kan vara golden. Det finns golden i stamträdet och veterinären undrade om de inte var golden, fast hon kände inte riktigt till hur golden def. Hon tyckte bara att framför allt den ena katten hade ett sånt skimmer i pälsen, nästan som silver, fast den är det. Kan jag skicka över lite bilder till dig. De har inte rosa nos. Jag har fyra kattungar och en är silver och det är ju lätt att se. De andra tre är svarta med vitt och creme och brun färg eller det skulle kunna vara guld också?

Emelie

26 augusti 2016 15:03

Hej Josefin! Maila mig gärna bilder plus en länk till stamtavlan, så ska jag göra mitt bästa för att hjälpa till! saga_emelie@hotmail.com

 
Ingen bild

Ulrika

10 september 2017 13:01

hej

jag har sparat en kattunge och är lite osäker på om hon är blågolden. men när jag läser här så är det nog så men skulle vara kul om du kunde titta på henne med. det finns golden i stamtavlan från båda håll.

Emelie

10 september 2017 23:24

Hej Ulrika! Maila gärna bild till saga_emelie@hotmail.com!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
  1 2
3
4
5
6
7
8
9 10 11
12
13
14 15 16 17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29 30
31
<<< December 2015 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se