Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 30 oktober 2015

Hur ska en sibirisk katt se ut enligt rasstandarden?

Av Emelie - 30 oktober 2015 10:27

För att man ska kunna se skillnad mellan olika kattraser så finns det en skriven rasstandard där just den rasens typiska utseende beskrivs. Dessa beskrivningar kan variera mellan olika kattförbund, men här i Sverige är de flesta uppfödare med i en SVERAK-ansluten klubb, som i sin tur är ansluten till FIFe.


Så här ser FIFes standard ut för den sibiriska rasen:


Size: Medium to large, females mostly smaller than males.

Head shape: A little bit longer than broad, softly rounded, massive.

Forehead: Broad, just slightly rounded.

Cheeks: Cheekbones well developed.

Nose: Medium length, broad, in profile shows a slight indentation, but without stop.

Chin: Slightly slanting back, in profile creating a curve from the upper line of the nose.

Ear shape: Medium size, well open at the base, tips are rounded with well-developed hairs inside and tufts.

Ear placement: With good width between, tilting slightly forward.

Eye shape/placement: Large, slightly oval shaped. A bit oblique, set widely apart.

Eye colour: Any colour is permitted. There is no relationship between eye- and coat colour. Clear eye colour is desirable.

Body structure: Well boned and muscled, powerful neck, broad chest, body in proportion to create a rectangular appearance.

Legs: To form a rectangle with the body, strong.

Paws: Large, round, well tufted between the toes.

Tail: Of medium length, thick, rounded tip. Covered on all sides by dense hair with no hairs trailing down.

Coat: Semi-long, well developed, very dense, undercoat not lying flat, overcoat water repellent, slightly hard to touch. Summercoat is distinctly shorter than the winter coat. The wintercoat shows a well-developed shirtfront, full frill and knickerbockers.

Colour: All colour varieties are permitted, including all colour varieties with white; except pointed patterns and chocolate and lilac, cinnamon and fawn. Any amount of white is allowed, i.e a white blaze, white locket, white chest, white on the belly, white on the paws, etc.


Den skriftliga standarden är en sak, tolkningen av standarden är en annan. För att bli kattdomare måste man ha varit med på väldigt många utställningar och varit med och bedömt väldigt många katter, för att veta hur standarden ska tillämpas i praktiken. Det är viktigt att komma ihåg att tolkningen av en rasstandard kan variera väldigt mycket över tid. Om man till exempel tittar på riktigt gamla bilder av utställningsvinnande perser (hette tidigare angora) och siameser, så ser de helt annorlunda ut än dagens rastypiska perser och siameser. Sen måste man även komma ihåg att olika domare kan ha olika åsikter och olika tycke och smak när det gäller sibiriska rasens utseende.


När man som jag föder upp sibiriska katter så strävar man dels efter att välja katter till avel som har bra temperament och hälsa, dels efter att få fram katter som följer rasstandarden så väl som möjligt. 


Jag tycker att det bästa sättet att visa er hur en sibirisk katt ska se ut enligt dagens tolkningar av rasstandarden, är att visa bilder på de två sibiriska katter som blev World Winners på tävlingen i Malmö nyligen. World Winner är det finaste man kan bli i kattutställningsvärlden, så dessa kissar utgör bra exempel på hur den idealiska sibiriska katten ska se ut idag. 


Här nedan ser ni katten WW’15 WW’14 WW’13 WW’12 SP SC Piroschka von Roupigen*CH:

 

Och här ser ni den svenska sibirhonan WW’15 SC S*AmiliiSibiri’s Prinzessin Glorina:

 
 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10 11
12 13 14 15 16 17
18
19
20 21 22
23
24
25
26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2015 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se