Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 28 oktober 2015

Ska man avmaska kattungar vars mamma är innekatt?

Av Emelie - 28 oktober 2015 14:05

Frågan om man ska avmaska kattungar från innekatter är en fråga som diskuterats intensivt bland raskattuppfödare på Facebook den senaste tiden, och jag bestämde mig därför idag för att kontakta SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) och Läkemedelsverket angående denna fråga. Veterinärerna som har svarat med heter Susanne Stenlund (Läkemedelsverket) och Anna Lundén (SVA). Jag har även talat med Marita Stigelius på Husdjurshälsan i Göteborg.


Till att börja med ska jag berätta att den masksort man är orolig för när det gäller innekatter är spolmask. En spolmaskinfektion kan göra stor skada på en liten kattunge, som inte har samma försvar som en vuxen katt. Spolmask kan länge ligga latent i musklerna på katten, och kan aktiveras vid den stress som förlossning eller digivning innebär.


Det korta och enkla svaret på frågan om kattungar till en strikt innekatt ska avmaskas är nej, de ska de inte. Men, det finns ett stort men med i bilden: Om katten någon gång i sitt liv kommit i kontakt med en annan katt som någon gång varit utomhus, så kan katten ändå ha blivit smittad. Samma sak om man köpt in en katt som varit i kontakt med utekatter, då kan den katten vara smittad och kan sedan smitta de andra. Man måste alltså gå igenom alla katter man har och har haft hemma och fundera på vilka katter de i sin tur varit i kontakt med etc.


Det räcker med att en katt smitit ut en enda gång eller varit i kontakt med en annan katt som bara smitit ut en enda gång för att den inte längre ska vara säker mot spolmask. Spolmask smittar via bytesdjur, men de insekter som innekatter brukar fånga räknas inte som bytesdjur. Däremot finns det faktiskt tillfällen när en mus råkar smita in i ett hus och bli uppäten av en innekatt. Då räknas inte den katten längre som strikt innekatt. Många raskatter nuförtiden har inhägnade uterastgårdar, dit möss kan ta sig in och fångas av katten. Så definitionen på en strikt innekatt är alltså inte så enkel som man först tror. 


Om man känner minsta lilla oro för att ens honkatt kan vara smittad med spolmask, så ska man, när kattungarna är 4 veckor gamla, samla in bajsprov från så många av ungarna som möjligt. Sedan ska man köpa ett testpaket på Apoteket som heter Kolla masken och skicka in bajsproverna med önskan om att alla bajskluttarna räknas som ett samlingsprov. Visar testet att det inte finns mask behöver man inte avmaska. Finns det mask ska man använda ett avmaskningsmedel som bara gäller mot den sortens mask som katten har.


Alternativt kan man helt enkelt avmaska kattungarna i förebyggande syfte, men det är inte lika bra, därför att då kan vi få problem med resistens mot maskmedlet i kattpopulationen. Därför är alltså Kolla masken det bästa att använda sig av. Maskmedlet mot spolmask som jag brukar använda heter Banminth. Banminth ska enligt instruktionerna användas varannan vecka från det att kattungarna är två veckor gamla, men enligt de senaste rekommendationerna som jag fått när jag talat med dessa veterinärer, behöver man inte börja avmaska förrän kattungarna är 4-6 veckor gamla.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10 11
12 13 14 15 16 17
18
19
20 21 22
23
24
25
26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2015 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se