Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 20 oktober 2015

Kattprogram på TV: hur man INTE ska göra

Av Emelie - 20 oktober 2015 13:57

Ligger sedan flera dagar i sängen med en jättejobbig förkylning. Orkar titta på mina fina kattungar (som är helt underbara!) och kolla på TV/Youtube, men inte så mycket mer.

Igår tittade jag på första avsnittet av Familjen Annorlunda. Serien handlar om familjer som har ovanligt många barn. En av familjerna är bönder och avsnittet handlade bland annat om deras katter. De hade några kattungar i ungefär samma ålder på gården, bland annat en otroligt vacker sköldpadda med vitt, och jag tror att alla kom från samma kull.

Men mamman och pappan, som alltså är bönder, tillät inte kattungarna att komma in i huset, vilket för mig som sibiruppfödare är helt galet. Ska kattungarna bara leva ute vind för våg och klara sig själva, eller vad? Varje gång kattungarna gick in så kom deras matte och lyfte ut dem igen.

Min reflektion: Denna familj måste ha valt att låta bli att kastrera sin honkatt, och självklart föds det då kattungar, det är en naturlig konsekvens. Och då är familjen per definition kattuppfödare. Som kattuppfödare har man ansvar för de katter man föder upp, det är min bestämda uppfattning. Man ger dem värme, mat och omsorg, precis som man gör med sina människobarn. Man kastrerar, chipmärker, registrerar och vaccinerar sina kattungar när de har åldern inne också. Men den här familjen verkade inte ens tillåta sina katter att komma in i huset.

Nåväl, barnen övertalade i alla fall sina föräldrar att låta kattungarna få vara inne i huset, och de åkte därför till en djuraffär och köpte sandlåda, leksaker, ett alldeles för litet klösträd, kattmat och halsband.

Nu undrar jag: om de aldrig förut hade köpt kattmat, vad hade katterna ätit innan? Bytesdjur som de själva jagat, eller? Har katterna även fått jaga själva på vintern? Jag är övertygad om att denna bonde ringer en veterinär när hans kor är sjuka, men jag tvivlar på att han gör det när katterna blir sjuka. Han verkar helt enkelt inte anse att hans egna katter är hans ansvar.

Det var även tydligt att föräldrarna i programmet överlämnade ansvaret för katterna till barnen, vilket jag tycker är oansvarigt av föräldrarna. De sa inte heller ifrån till barnen när de behandlade kattungarna oförsiktigt. Som vuxen har man ett ansvar att lära barn att behandla djur med respekt, det är en av de saker som jag alltid betonar för mina djurköpare.

Tyvärr fick jag alla mina fördomar om bönders syn på katter bekräftade när jag såg Familjen Annorlunda avsnitt 1, och jag tror att det är denna föråldrade inställning som bidrar till att vi har så många hemlösa katter i Sverige fortfarande. Tråkigt att människor kan behandla sina husdjur så år 2015.

Igår kväll, när jag satt och zappade på olika naturkanaler, fick jag upp ett brittiskt program om katter. Det var väldigt intressant och det handlade bland annat om kattforskning.

En man, som verkade vara någon sorts expert, besökte en bondgård med en massa katter, mest röda katter. Han sa att forskning hade visat att kattkullar oftast hade fler än en pappa. Sen visade han en kull med kattungar, som han gissade var cirka en vecka gamla (jag skulle säga tre veckor) och påstod sen att det faktum att kattungarna bestod av både röda och svarta ungar var ett bevis för att kattungarna hade olika pappor (!) Han hade tydligen själv sett en röd och en svart hankatt som han trodde kunde vara "skyldiga" till de olikfärgade ungarna.

Men hallå! En av de grundläggande sakerna man lär sig när man studerar färggenetik hos katt är att det är MAMMANS grundfärg (svart eller röd) som avgör ungarnas färg, eftersom genen för rött sitter på X-kromosomen. När det gäller hanar, så ärver de det röda eller svarta enbart från mamman, när det gäller honor spelar båda förldrarna in. En kull med både röda och svarta ungar är en helt naturlig konsekvens av att mamman är sköldpaddsfärgad. Lite bättre research i fortsättningen, om jag får be!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10 11
12 13 14 15 16 17
18
19
20 21 22
23
24
25
26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2015 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skapa flashcards