Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 29 augusti 2015

Vad innebär det att vara fodervärd åt en katt?

Av Emelie - 29 augusti 2015 14:03

Det finns inga fasta regler för vad det innebär att vara fodervärd, därför är det jätteviktigt att du som funderar på att bli fodervärd väljer en uppfödare som du har förtroende för och känner dig trygg med. Man blir alltid fodervärd genom att skriva på ett fodervärdsavtal. Skriv aldrig på ett fodervärdsavtal om du inte har läst igenom det ordentligt och funderat länge på om allt som står där känns rimligt för dig. Relationen mellan en uppfödare och en fodervärd ska vara till gagn för båda, fodervärden ska aldrig behöva göra orimligt mycket arbete. Tyvärr finns det vissa uppfödare som jag tycker utnyttjar sina fodervärdar genom att kräva orimligt mycket av fodervärden i förhållande till vad personen får tillbaka. 


Om allt ovanstående är uppfyllt finns många fördelar med att vara fodervärd. Till exempel behöver man inte betala något för katten, utan man får den mot att man gör ett visst arbete åt uppfödaren. Om man är intresserad av avel så kan detta samarbete vara väldigt roligt och lärorikt. Arbetet kan när det gäller en honkatt handla om att ta hand om en dräktig hona och en kull med kattungar samt att ta emot kattungeintressenter i sitt hem. 


För en hankatt kan det innebära att man lovar att inte kastrera sin hane förrän han har fått en kull med ungar och att man tar emot honor för parning. Detta kan ibland vara lättare sagt än gjort, för vissa hanar kan börja urinmarkera som fertila. Man måste därför i förväg ha kommit överens om vad som händer om hanen börjar strila, därför att när han väl har börjat så kan han kissa ner hela hemmet. 


När fodervävärden har gjort sitt arbete, så skrivs ägarskapet över på fodervärden. Katten har alltså under hela sitt liv bott hos fodervärden, men ägs formellt av uppfödaren tills katten fått den eller de kullar som man kommit överens om, alternativt när den uppnått en viss ålder.


Så, tänk efter innan du blir fodervärd, men hittar du rätt uppfödare så kan det vara väldigt givande!

 

Jag har haft många fodervärdar genom åren. Här en bild på Maxim, som nu ägs av sin fodervärd. 
ANNONS
 
Ingen bild

Anna

31 augusti 2015 20:35

Att bli fodervärd åt Maxim är bland det bästa jag har gjort! :)

Emelie

1 september 2015 17:07

Härligt att höra Anna!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13 14
15
16
17 18 19 20
21
22
23
24
25
26
27
28 29 30
31
<<< Augusti 2015 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se