Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 28 augusti 2015

Pygmebebisarna i B-kullen! (Mus Minutoides)

Av Emelie - 28 augusti 2015 14:12

Idag, vid 10 dagars ålder, har jag färg- och könsbestämt pygmémusungarna. Det var tur att jag inte väntande längre, för vid den här åldern börjar vissa ungar bli riktigt hoppiga, och det var nära att en av hanarna hoppade ur min hand. Det här blir den första och enda gången som jag hanterar dem, eftersom det är för riskabelt att hantera vuxna möss på grund av deras litenhet och hoppighet. Man kan faktiskt märka en skillnad i personlighet mellan olika individer redan som ungar, eftersom vissa har som strategi att vara orörliga, medan andra försöker rymma när man hanterar dem. Honan Belize blev jag lite kär i, för hon låg alldeles stilla när jag lyfte upp henne.   


Dessa ungar föddes 25 dagar efter den första kullen, så omparningar verkar vara vanliga hos denna art, precis som bland många andra gnagare. Det är därför viktigt att man separerar honor från hanar så att man inte får orimlligt många möss i slutändan. Det är även därför som jag tycker det är bäst att bara ha en hona och en hane tillsammans om man ska satsa på avel, för har man två honor med en hane så kan det bli fyra kullar på väldigt kort tid.


Jag gör sedan så att jag låter pappan flytta tillsammans med hanarna från den första kullen när de är 4 veckor gamla. Hanarna från kull nummer två får sedan flytta tillsammans när de är 4 veckor. Problemet är bara om det endast blir en enda hane i kull nummer två: då blir han ensam. Jag tänkte i så fall testa om det går att sätta ihop den hanen med sin pappa och äldre bröder. I annat fall kanske jag kan försöka sälja honom tillsammans med en hona som ett avelspar. 


Är man osäker på könsbestämningen av dessa extremt små möss är det bäst att bara ha möss av samma kön, och att inte försöka sig på avel. Min plan är att sätta ihop en hona med en obesläktad hane när honan är cirka 5 månader gammal, då det brukar vara en bra ålder för avel på vanliga möss.

Vid 10 dagars ålder kan man se en ganska tydlig skillnad på avståndet mellan anus och könsorgan, man kan även skymta bröstvårtor på honorna, men de är lite svåra att se under pälsen. De har hunnit få ganska mycket päls, så det är i alla fall riktigt lätt att skilja färgerna åt (jag vet bara två färger än så länge). Nästa gång jag får musungar ska jag försöka könsbestämma dem redan vid 7-8 dagars ålder, för jag tror att bröstvårtorna syns tydligare då.

Välkomna till världen B-kullen, som fått namn efter länder:

Belize, blå hona
Bolivia, agouti hona
Bahamas, agouti hane
Barbados, agouti hane
Brasilien, blå hane

 

Visst är de pyttegulliga?  

 
ANNONS
 
Ingen bild

Ann-Katrin

28 augusti 2015 17:03

Jag går erkänna att de är riktigt söta 😀

Emelie

29 augusti 2015 14:03

Hahaha!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13 14
15
16
17 18 19 20
21
22
23
24
25
26
27
28 29 30
31
<<< Augusti 2015 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se