Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 11 augusti 2015

Är katter monogama?

Av Emelie - 11 augusti 2015 07:39

Svaret på frågan i rubriken är ett entydigt NEJ. Igår hämtade vi hem La Minelle från Julian. Ägarna hade sett och hört flera riktiga parningar. Hon kom hem till dem i fredags och hade alltså varit där några dagar. Ägarna trodde att hennes löp hade gått över, eftersom de inte var intresserade av att para sig mer. Det första La Minelle gör när hon kommer hem är att börja "ropa" på andra hanar, och det dröjde inte länge förrän vår kastrat Elton gjorde allt han kunde för att försöka para sig med henne, och La Minelle var helt klart med på noterna.

Varför gör katter så? Jo, katthonan ser till att om möjligt para sig med flera hanar som en sorts riskspridning. Om en hane har "dåliga gener" vars avkomma inte överlever, så kan det finnas andra hanar som har mer lämpliga gener. Det är därför inte ovanligt att kattungarna i en enda kull kan ha olika pappor. Detta gäller även raskatter, där det är uppfödaren som väljer honans partner.

Om en raskattsuppfödare har fått en kull där det kan finnas två möjliga pappor så bör hon börja med att försöka utesluta en av hanarna med hjälp av färggenetiken för var och en av ungarna i kullen. För de ungar där faderskapet inte kan fastställas på detta sätt behöver uppfödaren göra DNA-tester. Varför? Jo, för hela poängen med att ha stamtavlor på husdjur är att man kan lita på informationen som står i den. På så sätt kan man till exempel spåra genetiska sjukdomar till vissa individer. Så av den anledningen är det enklast att bara ha en enda fertil hane hemma när man har fertila honor i samma hem. På bilden ser ni turturduvorna Julian och La Minelle.

 
ANNONS
 
M

M

11 augusti 2015 19:59

Här händer det saker!! :)

http://sengas.bloggplatsen.se

Emelie

12 augusti 2015 13:07

Ja, det är bara att hålla tummarna nu!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13 14
15
16
17 18 19 20
21
22
23
24
25
26
27
28 29 30
31
<<< Augusti 2015 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se