Miss Emmi's sibiriska katter

Alla inlägg under februari 2015

Av Emelie - 9 februari 2015 19:49

Han ser ut att ha det bra, eller vad tycker ni?

Av Emelie - 8 februari 2015 12:10

Fick just ett mess om att Kajsa efter en halvtimmes upptäcksfärd i sitt nya hem hade somnat i sonens säng på sin nya snuttefilt!

Av Emelie - 6 februari 2015 07:44

Ni kanske minns att jag för ett tag sedan skrev ett inlägg om de bästa hamsterprylarna när man ska skaffa hamster. Och för att göra det så enkelt som möjligt för den som ska köpa hamstergrejerna så valde jag alla hamsterprylar på samma webshop, Zooplus. Nu ska jag berätta en sak. Efter att jag skrivit det inlägget så blev jag jättesugen på att själv köpa precis allt som jag rekommenderade i artikeln och att sätta ihop alla grejer och kolla hur det blev. Sagt och gjort. Igår kom det tre stora paket hem till mig fulla med hamsterprylar och H fick den stora äran att med min assistans sätta ihop det läckra hamsterhemmet "Nagarium Marrakech". Idag är lägenheten full av kartonger och det supersnygga hamsterhemmet är färdigt. Visst blev det oemotståndligt? Flufflisa är jättenöjd:

     

Av Emelie - 6 februari 2015 07:37

I helgen flyttar Kastor, Kajsa och Kevin. Det har varit helt fantastiskt att få ha dem här hemma och följa deras utveckling. Vi kommer att sakna dem, men är glada för att deras familjer, som har längtat så länge, äntligen får ta med dem hem. Idag ska de vaccineras, chippas och besiktigas.

Kastor:

     

Kajsa:

     

Kevin:

     

Av Emelie - 3 februari 2015 18:17

Den här veckan har jag lärt mig nåt nytt. Jag har ju alltid skrivit här på bloggen att randiga katter är tigre' och prickiga katter är spotted. Men det är en sanning med modifikation. Och de som säger att det är så är flera kattuppfödare i gruppen "SVERAK-medlemmar på Facebook", så det känns trovärdigt.

Så här är det tydligen: alla katter som har minsta antydan till prickar på ryggen är spotted, vilket betyder de allra flesta katter enligt min erfarenhet. Det får inte finnas några uppbrutna ränder längs ryggraden, för då är katten spotted. För att komplicera saken ytterligare så kan en katt vara helt randig som unge för att senare utveckla prickar. Tydligen är "riktiga tigre'katter" jätteovanliga. Dock får tigre'katter ha prickar på magen i alla fall. Se där, nu lärde jag mig nåt nytt. Och jag har gjort fel i alla år när jag registrerat mina kattungar.


Följdaktligen är alla dessa katter spotted:

           

Alla dessa tjusiga brunspottedmönstrade katter söker nya hem genom Kattkommando Syd. Om du ska skaffa katt så rekommenderar jag att du kontaktar närmaste katthem. Alla katter över 6 månaders ålder ska vara kastrerade, chipmärkta och registrerade, för att inte ännu fler katter ska behöva bli hemlösa. 

Av Emelie - 1 februari 2015 14:17

Nuförtiden finns det många olika åsikter kring kattmat och vilken mat som är bäst att ge sin katt, och jag utger mig inte för att vara expert på detta ämne alls, utan var och en får försöka fatta så bra beslut som möjligt utifrån den kunskap och insikt man har om näring och foder. Själv tillhör jag den majoritet av uppfödare som ger Royal Canins torrfoder och våtfoder och alla mina sibiriska katter har mått bra av det och har legat på en bra vikt både som fertila och kastrerade. När jag använt Royal Canin har katterna aldrig varit lösa i magen eller haft foderallergier. 


Några andra fördelar med Royal Canin är att deras foder håller mycket god kvalitet och bygger på mångårig forskning ( till skillnad från många andra foder), fodret är lätt att få tag på och är bekvämt att ge till katterna. Man kan också känna sig trygg med att katten får i sig allt den behöver och i rätt proportioner. Det finns massor av olika foder hos Royal Canin som passar till olika behov hos varje enskild katt, det finns till och med foder som kan förbättra kattens hälsa. De sistnämnda fodersorterna säljs framför allt hos veterinärer, medan så kallade "friskfoder" säljs hos djuraffärer eller på nätet. Själv handlar jag foder hos Animail.


Man kan faktiskt förebygga hälsoproblem hos katten genom att redan från början ge mat att högsta kvalitet, eftersom fodrets sammansättning är viktigt för att upprätthålla djurets hälsa. Kom ihåg att katten alltid ska ha tillgång till friskt vatten, som ska stå en bra bit ifrån sandlådan och maten.


Jag tycker att man inte behöver ge sin katt något annat att äta än Royal Canin torrfoder och våtfoder. Ska man ge annat så kan det vara max någon matsked i veckan. Jag köper aldrig särskilt kattgodis, utan jag tycker man kan ge en sorts torrfoder som katten inte normalt brukar få. Till exempel finns det tre olika sorters Exigent torrfoder för kräsna katter. Köp minsta påsen och testa om katten gillar den. Då kan du gömma den i en foderboll eller liknande så att katten måste anstränga sig för att få ut maten. Jag lägger alltid det vanliga torrfodret i en så kallad foderlabyrint, eftersom alla friska katter mår bra av att få anstränga sig för att komma åt sin mat. Det liknar deras naturliga beteende att jaga sin föda.


Jag brukar använda våtfoder som ett lockbete när jag vill kalla på katterna. Om de till exempel är ute på vår innätade balkong och jag vill få in dem så brukar jag gå till skåpet där vi förvarar våtfoder. Då kommer de blixtsnabbt springande och jamar. Sen får alla fyra dela på en påse våtfoder.

 


Så här brukar jag göra när jag har katter i olika livsstadier:


När jag har en dräktig hona så ger jag henne fri tillgång till Mother and Babycat torrfoder. Sedan ger jag då och då Babycat Milk kattungemjölk och Kitten Instinctive våtfoder som komplement. Om din dräktiga hona har en tendens att gå upp i vikt så rekommenderar jag i stället torrfodret Queen. Du kan även mäta upp torrfodret tre gånger om dagen enligt tabell på påsen så att hon inte får fri tillgång.

 


   

 

När kattungarna är födda ger jag mamman fri tillgång till Mother and Babycat, som jag ställer inne i bolådan, och varje dag ger jag även Kitten Instinctive och en skvätt Babycat Milk. Honan behöver nu äta och dricka massor för att kattungarna ska få tillräckligt med mjölk.


När kattungarna är tre veckor gamla får de en liten låda med icke klumpbildande kattsand och en liten skål med Mother and Babycat att nosa på. De får även en pytteliten skål med vatten.


Vid 4 veckors ålder så står förstås torrfodret fortfarande framme, dessutom får de varje morgon torrfoder som är uppblött i ljummet vatten eller i kattungemjölk. På kvällen får de kattungevåtfodret Babycat Instinctive eller rått fryst och upptinat nötkött eller  äggula eller löskokt ägg. Vid den här åldern gäller det att locka kattungarna att komma igång med att äta genom att ge dem lite olika sorters mat som de kan frestas av. Var inte orolig om någon unge är lite sen, förr eller senare så lär den sig att äta. När alla ungarna har kommit igång med att äta riktig mat så får de inte längre uppblött torrfoder, ägg eller nötkött, utan då ger jag dem fri tillgång till Mother and Babycat torrfoder och ibland får de Babycat Instinctive eller Kitten Instinctive våtfoder.

 

När kattungarna är runt åtta veckor gamla så slutar jag helt med att ge dem våtfoder, detta för att jag vill kolla att alla kan äta torrfoder. Det brukar ofta finnas någon envis liten kattunge som bara har ätit våtfodret. Ifall någon kattunge inte vill äta våtfoder så försöker jag locka den med olika sorters våtfoder och ibland tar jag lite våtfoder på fingret som ungen får slicka på. När jag vet att alla äter både torrfoder och våtfoder, så ger jag dem fri tillgång på Mother and Babycat torrfoder och då och då Kitten Instinctive våtfoder.

 

När kattungarna flyttar till sina nya hem så rekommenderar jag köparna att ge kattungen torrfodret Mother and Babycat (gäller särskilt smala kattungar) eller Kitten (gäller särskilt kattungar med en tendens att bli lite runda om magen). Jag tycker även att det är bra om ägarna ger våtfodret Kitten Instinctive minst en gång i månaden, gärna oftare, för det är bra för alla katter att kunna äta både torr- och våtfoder.


Ska man ge torrfoder eller våtfoder eller båda?


Torrfoder och våtfoder innehåller båda var för sig all näring som katten behöver, men många kattägare väljer ändå att ge båda sorterna. Fördelarna med torrfoder är att det kostar mindre i inköp, är mindre tungt att bära hem, hjälper katten att tugga ordentligt och många anser även att det är bra för tänderna. Dessutom kan man gömma fodret på olika ställen så att katten får leta och katten kan äta lite i taget flera gånger om dagen, vilket är ett naturligt beteende för katten. Ytterligare en positiv sak med torrfoder är att det inte luktar lika mycket som våtfoder.


Fördelarna med våtfoder är att det liknar kattens naturliga föda mer eftersom det innehåller vätska. Många anser därför att det minskar risken för att katten ska få problem med njurarna när den blir äldre. Det beror på att katter kan ha svårt att dricka tillräckligt med vatten. En annan fördel med våtfoder är att katter brukar tycka det är väldigt gott, så man kan använda det som ett "nyttigt godis".

 

 

Vilket foder ska man ge efter kastreringen?


Nuförtiden brukar man rekommendera att kastrera katter av båda könen ungefär vid sex månaders ålder. Efter kastreringen är det bäst att ge ett specialtorrfoder för kastrerade kattungar som heter Kitten Sterilised. Innan och efter kastreringen så rekommenderar jag att man väger sin katt en gång i veckan för att se att katten ökar lagom mycket i vikt. Vissa katter kan nämligen gå upp väldigt mycket i vikt efter kastreringen, så det behöver man hålla koll på och anpassa fodret därefter. 

 

Efter kastreringen kan man anpassa våtfodret efter vikten. Om du har en kattunge som inte går upp alls efter kastreringen eller till och med minskar i vikt, så kan du fortsätta att ge Kitten Instinctive våtfoder ett tag. Går katten upp ungefär "lagom mycket" kan du ge Instinctive våtfoder och om vikten börjar dra iväg lite väl fort kan du ge Sterilised våtfoder. Är man osäker på om katten har lagom hull kan man fråga en veterinär eller annan kattkunnig person. 

 

 

När den kastrerade katten är ett år gammal så kan man ge Sterilised 37 torrfoder och Sterilised våtfoder. Om din katt trots detta kastratfoder börjar bli för rund om magen, så byt både torrfoder och våtfoder till Ultra Light och Light Weight Care. Mät upp torrfodret morgon och kväll enligt rekommendation på foderpåsen och väg katten regelbundet om den har tendens till övervikt. Över hälften av alla svenska katter är överviktiga, vilket kan vara ett hälsoproblem. Förebygg därför övervikt på katten redan när den är ung.

 

 

 

Vilket foder passar bäst när katten blir äldre?


När den kastrerade katten fyller sju år kan man byta torrfoder till Sterilised 7+ och fortsätta med Sterilised våtfoder som innan. Ge gärna våtfoder varje dag till katter som börjar bli lite äldre. Vissa katter kan börja gå ner lite i vikt när de kommer upp i åren. Då passar det bra att ge våtfodret Instinctive +7 i stället.

 

 

När katten börjar visa ålderstecken någonstans runt 12 års ålder (åldern när de först visar ålderstecken varierar mycket från katt till katt) så kan den få känsligare tänder och en minskad aptit. Då rekommenderar jag fodren Ageing +12, som finns både som torrfoder och våtfoder. Till gamla katter kan man ge våtfoder två gånger om dagen. Ta även med din katt till veterinären för en seniorkontroll, så att eventuella hälsoproblem kan upptäckas i tid.

   

Om katten får problem med magen:


Alla katter kan någon gång drabbas av tillfällig diarré eller upprepade kräkningar. Därför tycker jag att det är jättebra att ha ett specialvåtfoder hemma jämt ifall veterinären skulle ha stängt. Detta foder heter Gastro Intestinal och finns hos de flesta veterinärer. Ge bara lite lite i taget men ofta. Om katten inte blir bättre inom ett par dagar så uppsök veterinär.

 



Har du flera katter med olika behov?


Om man till exempel har en okastrerad kattunge och en vuxen kastrerad katt så har de väldigt olika näringsbehov. Då kan man lösa det genom att sitta bredvid katterna varje gång man ger deras individuellt anpassade våtfoder, för katter vill ofta smaka av varandras mat. Eller man kan helt enkelt ställa sig mitt emellan dem medan de äter och stoppa dem om de försöker smita förbi.  


Sedan brukar jag göra så här med torrfodret: Jag låter båda katterna ha fri tillgång till kastratfoder och varje gång jag går in på toaletten/in i köket så får kattungen äta kattungetorrfoder. Kattungen lär sig snabbt att komma springande när jag är på väg in på toa. Sedan ställer jag undan kattungematen efteråt så att den hungriga kastraten inte kommer åt den. 


Lycka till med din katt och ditt val av kattmat!



Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16
17 18 19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2015 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Ovido - Quiz & Flashcards