Miss Emmi's sibiriska katter

Alla inlägg under januari 2015

Av Emelie - 20 januari 2015 13:00

 

Idag har jag skrivit ut försäljningsavtalen som köparna skriver på när kattungarna flyttar samt gjort i ordning kattungepaketen som de får med sig hem. Nu när jag har haft tre kullar på relativt kort tid så märker jag att det är en hel del administration med att föda upp katter. Men det är roligt. Jag älskar att vara kattuppfödare för att:


  • Man får uppleva miraklet när nya små kattindivider kommer till världen.
  • Man får följa de ljuvliga kattungarnas utveckling ända från start.
  • Man får titta på och gosa med söta och härliga kattungar ofta, riktigt ofta.   
  • Man får följa katternas utveckling under flera generationer.
  • Man får lära sig en massa saker om hälsa, sjukdomar, genetik och beteende, och jag har dessutom den stora förmånen att få dela med mig av dessa kunskaper till andra via min blogg. Jag ser mig själv lite som en ambassadör för svenska katters välbefinnande.
  • Man får lära känna en massa fantastiska människor, som alla är kattvänner.
  • Man får driva uppfödningen efter eget huvud, fatta egna beslut och göra upp egna planer. Man får bestämma vilka katter som är lämpligast att gå vidare i avel och vilka inköp och investeringar man vill göra i sin avelsverksamhet. Med åren lär man sig att förfina och utveckla de kriterier man har för vilka egenskaper man vill föra vidare till nästa generation. Man utvecklas och mognar med sina erfarenheter, både i med- och i motgång.
  • Man får vara med och dela glädjen som de nya ägarna upplever med sin nya familjemedlem.
  • Man får vara med som stöd även när katter man har fött upp drabbas av sjukdom eller död.
Av Emelie - 19 januari 2015 15:44

Idag har jag varit hos veterinären med sex hemmavarande katter för vaccination. Man ska årligen vaccinera sin katt, även sin innekatt, mot kattpest och kattsnuva. Dessa är allvarliga sjukdomar som lätt kan förebyggas genom vaccination. För att få ta med en katt till utställningar så måste katten ha ett giltigt vaccinationsintyg. Alla kattuppfödare inom SVERAK säljer sina katter vaccinerade, chipmärkta och besiktigade av en veterinär.


Till er som tingat katt ur K-kullen: Ni får nu gärna hämta era katter på lördag den 7:e om ni vill, för mina planer för den dagen är ändrade. Bara att höra av er och boka tid!


Elton:

   

Cornelia:

   

Mamma La Minelle:

 

Baby Kevin:

 

 

 

     

Baby Kastor:

       

Baby Kajsa:

               

Helga fick stanna hemma:

   

Kullbilder:

           

Fotografer: Mattias Bergquist och Moa Nilsson. 

Av Emelie - 17 januari 2015 22:39

Ska du skaffa hamster? Funderar du på vad du ska köpa för utrustning, mat och leksaker till hamstern? Vill du få bästa möjliga kvalitet till bästa möjliga pris? Vill du ha saker som är snygga och passar i ett modernt hem? Vill du gå all-in och tycker att allt som är värt att göra är värt att göra bra? Då har du kommit rätt.


För det första behöver du lära dig att skilja på en guldhamster och en dvärghamster. Så här kan en guldhamster se ut. Den kan väga upp till 250 gram, men ligger oftast på 100-200 gram:

 

Så här kan en dvärghamster se ut. Den brukar väga runt 60 gram:

 

Här får du en inköpslista på precis allt vad du behöver köpa för att få det bästa till din hamster. Alla saker jag listar här har högsta kvalitet och är bra både för hamstern och för matte/husse. Du får samtidigt en enkel och lättbegriplig guide för hur du ska sköta din hamster, för att den ska trivas hos dig. Följer du dessa råd så undviker du felköp och nybörjarfel och du slipper få felaktiga råd från djuraffären, som inte alltid har så kunnig personal. 


Och för att det ska bli så enkelt och smidigt som möjligt för dig så har jag sett till att du kan köpa hela utrustningen på samma webshop, ZooplusZooplus har faktiskt bättre kvalitet och bättre priser på sina saker än de flesta djuraffärer, och många jag känner som har smådjur handlar där.


Och du: ska du ändå köpa de bästa hamstersakerna, så se till att även köpa en kvalitetshamster, genom att kontakta en uppfödare som är registrerad i Svenska hamsterföreningen. Köp aldrig hamster från djuraffärer. Jag rekommenderar att du har en veterinärvårdsförsäkring till din hamster och att du går med den till veterinären om den blir sjuk.


1. Först och främst behöver hamstern ett hem. Det ska vara ett hem med bra luftgenomströmning och utan galler att gnaga eller klättra på. Det ska även vara lätt att rengöra. Det här hemmetSkyline Nagarium Marrakeschär det snyggaste hamsterhem jag vet och en mycket bra investering till ditt husdjur. Guldhamstrar behöver ha den största buren, men med dvärghamstrar kan du välja den minsta storleken. Enligt djurskyddslagen ska dvärghamstrar till skillnad mot guldhamstrar bo i par, men ibland börjar de tyvärr bråka när de blir könsmogna, och då behöver du sära på dem. I fortsättningen skriver jag "dina dvärghamstrar". Tillbehören på bilden ingår inte: 

 

2. Hemmet ska sedan inredas, och botten ska täckas med ett rejält lager med strö, eftersom vilda hamstrar gräver hålor i marken. Chipsi Super är det strö jag rekommenderar, det suger upp bra, luktar gott och är mjukt för hamsterns tassar, och du kan få ett riktigt bra pris om du köper en extra stor förpackning med 24 kg. Bli inte förvirrad av att den största förpackningen har ett annat namn: TierWohl, men samma innehåll. Byt strö någon gång i veckan eller när det behövs. Lägg gärna ärtflingor eller annat godis under ströet som hamstern kan gräva fram.

 

3. Hamstern behöver en vattenflaska, och den här flaskan av glas, Living World, kan diskas i diskmaskin, till skillnad från andra vattenflaskor. Du byter vattnet varje dag. Dessutom behöver du ett praktiskt ställ av trä, Living World Green flaskhållare, att sätta flaskan i. Kolla så att att dina dvärghamstrar når upp till flaskan, annars får du lägga något under flaskan som hamstrarna kan klättra upp på. 

   

4. Hamstern behöver förstås även ha den bästa maten, och jag rekommenderar maten här nedan, Hamster Traum, som ger all näring som din hamster behöver. Den finns bara att köpa på Zooplus. Förpackningen är rätt liten, så du kan köpa två på samma gång. Den finns även i en dvärghamstervariant:

 

Lägg maten i den minsta storleken av den här snygga matskålen, Living World Green Ergo, och se till att maten aldrig tar slut:

 

Ge hamstern godis i form av ärtflingor, som är det nyttigaste godiset man kan tänka sig. Strö ut godiset under spånet  i samband med burstädning så får hamstern leta eller håll det i handen för att locka till dig hamstern. Du kan ge det här nyttiga godiset varje dag om du vill. Du kan variera med torrfoder för hundar, solrosfrön eller osaltade pumpakärnor om du vill ge annat godis. Ge inte för mycket frön till dvärghamstrar, för de kan lätt bli tjocka. Ge aldrig  så kallat "hamstergodis", kräckers eller extra vitaminer, för hamstrar tycker oftast mycket mer om kokta ärtor eller kokt äggula än "hamstergodis" som man köper i affären. Ärtflingorna kan du faktiskt även använda till att blanda med Hamster Traum, så får basfodret lite högre och bättre halt av protein. Använd aldrig saltsten till din hamster.

 

Komplettera helst hamsterns mat med en liten mängd grönsaker, kött eller ägg ett par gånger i veckan. Följande färskmat kan du till exempel ge din hamster: kokt ägg, tillagat kött utan mycket salt eller kryddor, ärtor, bönor, linser, hirs, grönsallad, morot, vitkål, grönkål, maskrosblad, rödkål, broccoli, majs, kokt potatis.


5. Hamstern behöver ett sovhus att sova i. Det här huset är av naturmaterialet trä som andas ordentligt och det ger även miljöberikning i form av en extra våning som hamstern kan klättra upp på. Du lägger lite rivet hushållspapper eller toapapper i sovhuset som hamstern kan bädda med. Använd aldrig hamstervadd. Det minsta huset är lagom till dvärghamstrar, medan guldhamstrar gärna kan få det större huset, som enligt texten på Zooplus hemsida är för marsvin. Men tro mig, guldhamstrar uppskattar det extra utrymmet och möjligheten att klättra.

 
En sak som är viktig att komma ihåg är att hamstrar mår bra av att få komma upp ur buren en stund varje kväll. En bra idé är att hamstersäkra ett helt rum där hamstern får springa fritt under uppsikt.


6. Nu är det bara finliret kvar. Hamstrar uppskattar att ha ett sandbadkar där de kan rulla sig och ibland använda som toalett. Till det rekommenderar jag den här skålen Silver Line, som egentligen är en kattmatskål. Den stora passar till guldar och den lilla till dvärgar och den finns i olika färger:

    

  

Fyll badkaret med sån här chinchillasand:

 

För guldhamstrar finns det ytterligare en sak som jag tycker du behöver ha för att hamsterhemmet ska bli komplett. Guldhamsterkiss, särskilt honornas, kan lukta en hel del och för att slippa den lukten så har jag använt en plastlåda som jag fyllt med kattsand som toalåda, där hamstern kissar. Det enda problemet är att plastlådor är så himla fula. Därför blev jag glad när jag hittade det här nya snygga badkaret, JR Farm badkar, som visserligen är lite väl stort, men som har höga kanter där jag tror att hamstern gillar att kissa:

 

Fyll badkaret med den här kattsanden, Catsan Hygiene, i stället för chinchillasanden som följer med badkaret. Kattsanden bildar inte klumpar, så det gör inget om hamstern smakar på den. Dessutom suger den upp lukt bra. Lägg lite kissig sand eller strö i den första gången så att hamstern vet var den ska kissa: 

 

   

Sen tycker jag att hamstern ska ha det här motionshjulet för att få springa ordentligt, och guldhamstrar behöver den största storleken som är 28 cm i diameter, medan dvärghamstrar ska ha den mindre. Eftersom dessa hjul är så stora så kommer hamsterns rygg inte att böjas så mycket bakåt när den springer i hjulet:

    

Dessutom så gillar hamstrar att krypa på och under såna här broar, så en sådan tycker jag att du också ska investera i. Dvärghamstern ska ha storlek S och guldhamstern storlek M:

 

När du ska resa med hamstern eller hämta hem den från uppfödaren, så kan en sån här transportbur vara bra att ha. Lägg i lite Chipsi Super, Hamster Traum, rivet hushållspapper och en liten bit gurka så känner sig hamstern tryggare:

 

Ja, nu har du allt du behöver till din nya familjemedlem. Lycka till med hamsterägandet och skriv gärna en kommentar här och berätta hur det går! Voila!

 

Av Emelie - 17 januari 2015 20:00


Den jättefina kissen Masha i den här filmen är hemlös och bor i en trappuppgång precis som vissa av våra svenska huskatter. Skulle någon ta med henne till en utställning och lyckas få henne godkänd som sibirisk raskatt så skulle de kunna avla på katten och sälja kattungarna dyrt till utländska sibiruppfödare. Dock vet jag inte hur lätt det är nuförtiden att registrera en rysk bondkatt som sibir. Men med tanke på just den här kattens kärleksfulla personlighet så tycker jag att hon skulle bidra till rasen på ett positivt sätt. Filmen säger något om sättet man idag behandlar "sibiriska hemlösa huskatter" och om hur olika vi människor kan se på raskatter och så kallade bondkatter (huskatter). Det säger förstås också något om hur tufft många människor har det i Ryssland idag.


Det finns en del likheter mellan den sibiriska kattrasen och rasen europé. Båda dessa raser är så kallade "naturliga raser", som från början varit bondkatter som folk inte brytt sig särskilt mycket om. Långhåriga ryska bondkatter har sedan mycket lång tid tillbaka kallats för "sibiriska katter". Sedan bestämde sig några uppfödare i Ryssland på 80-talet för att registrera den sibiriska katten som en ny ras och nuförtiden är den sibiriska rasen en av Sveriges populäraste raser, mycket tack vare dess allergivänlighet. Framgångsrika ryska uppfödare kan idag sälja sina katter dyrt, riktigt dyrt. En liknande utveckling har rasen europé haft. Där tog man några svenska bondkatter och skapade en ny registrerad ras år 1946. Men till skillnad från sibben så är europén tyvärr väldigt ovanlig som ras idag, och det har förstås även gjort att våra svenska huskatter fortfarande har väldigt låg status. Jag beundrar uppfödare av rasen europé, därför att folk som ser dem tycker att de "bara" ser ut som deras katt hemma, och få förstår varför de ska lägga pengar på att köpa en sådan katt. Men tänk på att det var - och är - precis samma sak med den sibiriska rasen! En bild av europékattungar som jag lånade från Lusali's uppfödning

 



Av Emelie - 17 januari 2015 17:58

Här är mina tre möss Solaris, Aura och Sol. Sol har färgen champagne tan med röda ögon och gul mage, medan de andra två, som är svåra att skilja på, är recessive yellow. Uppfödaren bor i Göteborg och heter Sussie Lesiak.

       

I stället för akvariet, som blev för tätt för tjejerna, så har jag köpt ett nytt fint terrairum och inrett det naturligt:

         

Fotograf: Mattias Bergquist


Av Emelie - 15 januari 2015 23:57

I Miss Emmi's-världen händer det saker snabbt ibland. Det senaste är att mina hamsteravelsplaner har ändrat sig lite. Jag har nämligen hittat en liten guldklimp i form av en hamsterkille vid namn Bamse (eller Bamsä som hans yngsta matte skriver). Det var hans matte som hörde av sig och berättade om honom. Då Bamse är två år gammal nu, och hamstrar inte brukar leva så mycket längre, så vill jag försöka passa på att para honom med Fluffapuffa medan han lever. Parningen är planerad till början av mars. Bamse är en black silver pearl-långhårskille som är en mycket fin representant för sin art: han väger 220 gram och har riktigt lång stilig päls. Han är även sådär lugn och go som jag vill att hamstrar ska vara. Så Adrian får vänta lite med att dejta.


Förväntade färger  på ungarna om hans släktträd och min färgbestämning stämmer:

honor: gula, brunörade gula, silver pearl, brunörade silver pearl, rost sköldpadd, normalfärgade sköldpadd, silvergrå sköldpadd, brunörade silvergrå sköldpadd. Det finns 67% chans att Fluffapuffa är bärare av svart och i så fall blir runt 50% av honungarna svartbaserade sköldpaddor. Det finns en 67%-ig chans att Fluffapuffa är bärare av creme och i så fall blir 25% av honungarna cremebaserade sköldpaddor.

hanar: gula, brunörade gula, silver pearl, brunörade silver pearl, rost, normalfärgade, silvergrå, brunörade silvergrå. Det finns 67% chans att Fluffapuffa är bärare av svart och i så fall blir runt 50% av hanungarna svartbaserade. Det finns en 67%-ig chans att Fluffapuffa är bärare av creme och i så fall blir 25% av hanungarna cremebaserade.


Med andra ord: kullen kommer att bli SVÅR att färgbestämma!   


Här är kronprinsessan Fluffapuffa:

 


Av Emelie - 15 januari 2015 23:09

För ett par år sedan skrev jag ett inlägg här på bloggen för dem som inte är så insatta i vad olika kattfärger heter formellt bland "kattkunniga", men som gärna vill veta vad det blir för färger på ungarna om man parar två katter. Läsaren kanske också vill lära sig lite om grunderna i färggenetik, fast på ett enkelt sätt. Som den pedagog jag är kom jag på idén att man kan göra ett system med ett antal frågor som ska besvaras och samtidigt kan man kolla på olika kattbilder och lära sig vad färgerna heter. Detta inlägg har blivit ett populärt inlägg på bloggen som många hittar när de googlar. Idag har jag varit inne och gjort några småjusteringar i inlägget. Klicka här för att läsa och lära!

 

Du får lära dig vad den här kattens färg kallas om du klickar här.   


Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12 13
14
15
16
17 18
19 20 21 22 23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Januari 2015 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Ovido - Quiz & Flashcards