Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 23 januari 2015

Om helvita katter och kattraserna bambino, spynx, don spynx, peterbold, munchkin, bengal, cheetoh, chausie, savannah, serengeti, manx, cymric, scottish fold, perser och exotic

Av Emelie - 23 januari 2015 21:59

Det finns en del nya så kallade "designerkattraser" som börjar bli alltmer populära i USA. En sådan ras är rasen bambino. Det man har gjort med den rasen är att man har tagit två defekter och kombinerat dem i en och samma katt. Dessa två defekter är genen som ger hårlösa katter och genen som ger dvärgväxt hos katt. Båda dessa gener är dåliga för kattens hälsa. Den hårlösa genen är dålig därför att kattens hud blir känsligare och för att hjärtat måste jobba hårdare för att behålla värmen. Dvärggenen gör att kattens rörelseförmåga begränsas avsevärt. Tänk om man skulle göra samma sak med människor: Om det fanns någon som tycker att det är gulligt med människor med dvärgväxt och med skalliga människor (sjukdomen där man tappar sitt hår heter alopeci hos människor). Tänk om någon skulle få för sig att avla fram människor som hade dvärgväxt och alopeci samtidigt! Det känns ju lite fel minst sagt. Men om man gör samma sak med katter så anses det vara en ny "designerras". Det har till och med gjorts en sorts reklamfilm för denna nya ras:Jag hoppas att ni som funderar på att skaffa katt väljer att köpa en sund ras med bra hälsa snarare än en ras som man från början vet kan ha defekter och hälsoproblem. Det blir ett onödigt lidande för katten och veterinärkostnaderna kan bli väldigt höga med en sådan ras.


Att medvetet avla på katter som har en eller flera defekter eller onaturlig fysionomi som kan påverka kattens livskvalitet negativt tycker jag känns oetiskt. Det samma gäller raser som tillkommit på ett sätt där många djur har fått lida. Därför har jag ibland här på bloggen skrivit om raser som jag tycker man ska undvika att köpa av hälsoskäl. Här är en lista på sådana raser:


  • De hårlösa raserna spynx, don spynx och peterbold har på grund av sin hårlöshet känsligare hud och större risk för infektioner, eftersom kroppen inte skyddas av päls. Hjärtat måste även jobba hårdare för att katten ska kunna hålla värmen, och därför verkar hårlösa raser ha lättare för att utveckla hjärtsjukdom. Dessa katter är känsliga både för direkt solljus och för kyla.
  • Rasen munchkin finns vad jag vet inte i Sverige ännu, men även denna ras har, precis som bambinon, dvärgväxt som gör att katten inte kan röra sig naturligt, vilket blir stressande för katten. Dvärgväxten kallas med finare språk för akondroplasi/pseudachondroplasi och kan i sin tur skapa felbelastningar på skelett och leder hos katten. 
  • Rasen bengal är den enda godkända rasen i Sverige som bygger på en medveten avel mellan tamkatter och vildkatter. I andra länder finns även hybridraserna cheetoh, chausie, savannah och serengeti. Dessa raser är alltså hybrider mellan två arter. Det stora etiska problemet med dessa fem raser är deras tillkomsthistoria. Det man gör i de första generationerna är helt enkelt att man sätter ihop tamkatter med en vildkatt på kvällen och på morgonen så kollar man om tamkatterna fortfarande lever eller om de blivit dödade av de vilda katterna. De som lever har ofta blivit parade. Hybriderna i de första generationerna går inte att ha som sällskapsdjur på grund av deras beteenden, så när de använts färdigt i avel så skjuts de och skinnen används för att tillverka pälsar, alternativt så släpps de ut vind för våg. Klicka här och läs mer om vilka öden som går dessa katter till mötes. Visst kan man argumentera att de bengalkatter som finns i Sverige idag oftast fungerar utmärkt bra som sällskapskatter, men är det verkligen rätt att köpa en ras som bygger på så många katters lidande i tidigare generationer? Nu när jag vet så mycket om bakgrunden till bengalen så svarar jag klart nej på den frågan.
  • Raserna manx och cymric: det svanslösa anlaget är semiletalt, vilket betyder att kattungar som ärver en dubbel upplaga av den svanslösa genen dör i livmodern. Förekomsten av defekter på ryggraden, exempelvis spina bifida, är vanligare hos dessa två raser än hos andra raser. 
  • Rasen scottish fold är en ras som har sjukdomen osteokondrodysplasi. Sjukdomen bygger på en gen som förorsakar progressiva led-, ben- och broskdeformationer som är mycket smärtsamma för katten. Denna kattras finns tyvärr i Sverige, men den är inte godkänd inom SVERAK.
  • Kattraserna perser och exotic är raser som på grund av sina extremt korta nosar ofta får problem med andningen, vilket bland mycket annat kan orsaka snarkningar, samt korta tårkanaler, vilket gör att de lättare kan få rinnande ögon och ögoninfektioner. De kan även få svårt att äta, då den korta nosen gör att käken inte fungerar så bra till att få grepp om maten.
  • Vita katter utgör ett kapitel för sig och är inte en egen ras, men jag vill ändå ta upp frågan om helvita katter här. Helvita katter förekommer inom många olika raser och genen som ger vit färg gör samtidigt att risken för att katten blir döv ökar. Om man avlar på vita katter, även om avelskatterna själva är fullt hörande, så finns det ändå alltid en risk för att ungarna blir helt eller delvis döva. Som uppfödare är det jätteenkelt att välja bort den vita färgen och avla på andra färger, då genen är dominant, och därför tycker jag inte att man som kattköpare ska välja vita katter, om man inte vill uppmuntra avel som kan leda till lidande för katterna.

Slutligen så vill jag nämna att oavsett vilken katt man väljer att köpa så finns det aldrig någon garanti för att katten kommer att förbli frisk. Även huskatter utan stamtavla kan blir sjuka, så är det med alla levande varelser. Men då jag själv är kattuppfödare och försöker avla så ansvarsfullt som möjligt, så kan jag inte se poängen med att avla på raser eller varianter som man från början vet kan få problem. Det är en stor skillnad att avla på en katt som man har all anledning att tro kommer att ge friska ungar och att avla på en katt som man redan från början vet kan få hälsoproblem. Varför avla på såna katter överhuvudtaget? Och varför köpa såna katter och därmed stödja såna uppfödare? Som jag ser det så behöver en uppfödare alltid sätta djurens välbefinnande och hälsa högst, medan utseendet måste komma i andra hand, och så tänker även en ansvarsfull djurköpare. 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12 13
14
15
16
17 18
19 20 21 22 23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Januari 2015 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se