Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 17 januari 2015

Bästa hamsterburen och hamstersakerna när du ska köpa hamster!

Av Emelie - 17 januari 2015 22:39

Ska du skaffa hamster? Funderar du på vad du ska köpa för utrustning, mat och leksaker till hamstern? Vill du få bästa möjliga kvalitet till bästa möjliga pris? Vill du ha saker som är snygga och passar i ett modernt hem? Vill du gå all-in och tycker att allt som är värt att göra är värt att göra bra? Då har du kommit rätt.


För det första behöver du lära dig att skilja på en guldhamster och en dvärghamster. Så här kan en guldhamster se ut. Den kan väga upp till 250 gram, men ligger oftast på 100-200 gram:

 

Så här kan en dvärghamster se ut. Den brukar väga runt 60 gram:

 

Här får du en inköpslista på precis allt vad du behöver köpa för att få det bästa till din hamster. Alla saker jag listar här har högsta kvalitet och är bra både för hamstern och för matte/husse. Du får samtidigt en enkel och lättbegriplig guide för hur du ska sköta din hamster, för att den ska trivas hos dig. Följer du dessa råd så undviker du felköp och nybörjarfel och du slipper få felaktiga råd från djuraffären, som inte alltid har så kunnig personal. 


Och för att det ska bli så enkelt och smidigt som möjligt för dig så har jag sett till att du kan köpa hela utrustningen på samma webshop, ZooplusZooplus har faktiskt bättre kvalitet och bättre priser på sina saker än de flesta djuraffärer, och många jag känner som har smådjur handlar där.


Och du: ska du ändå köpa de bästa hamstersakerna, så se till att även köpa en kvalitetshamster, genom att kontakta en uppfödare som är registrerad i Svenska hamsterföreningen. Köp aldrig hamster från djuraffärer. Jag rekommenderar att du har en veterinärvårdsförsäkring till din hamster och att du går med den till veterinären om den blir sjuk.


1. Först och främst behöver hamstern ett hem. Det ska vara ett hem med bra luftgenomströmning och utan galler att gnaga eller klättra på. Det ska även vara lätt att rengöra. Det här hemmetSkyline Nagarium Marrakeschär det snyggaste hamsterhem jag vet och en mycket bra investering till ditt husdjur. Guldhamstrar behöver ha den största buren, men med dvärghamstrar kan du välja den minsta storleken. Enligt djurskyddslagen ska dvärghamstrar till skillnad mot guldhamstrar bo i par, men ibland börjar de tyvärr bråka när de blir könsmogna, och då behöver du sära på dem. I fortsättningen skriver jag "dina dvärghamstrar". Tillbehören på bilden ingår inte: 

 

2. Hemmet ska sedan inredas, och botten ska täckas med ett rejält lager med strö, eftersom vilda hamstrar gräver hålor i marken. Chipsi Super är det strö jag rekommenderar, det suger upp bra, luktar gott och är mjukt för hamsterns tassar, och du kan få ett riktigt bra pris om du köper en extra stor förpackning med 24 kg. Bli inte förvirrad av att den största förpackningen har ett annat namn: TierWohl, men samma innehåll. Byt strö någon gång i veckan eller när det behövs. Lägg gärna ärtflingor eller annat godis under ströet som hamstern kan gräva fram.

 

3. Hamstern behöver en vattenflaska, och den här flaskan av glas, Living World, kan diskas i diskmaskin, till skillnad från andra vattenflaskor. Du byter vattnet varje dag. Dessutom behöver du ett praktiskt ställ av trä, Living World Green flaskhållare, att sätta flaskan i. Kolla så att att dina dvärghamstrar når upp till flaskan, annars får du lägga något under flaskan som hamstrarna kan klättra upp på. 

   

4. Hamstern behöver förstås även ha den bästa maten, och jag rekommenderar maten här nedan, Hamster Traum, som ger all näring som din hamster behöver. Den finns bara att köpa på Zooplus. Förpackningen är rätt liten, så du kan köpa två på samma gång. Den finns även i en dvärghamstervariant:

 

Lägg maten i den minsta storleken av den här snygga matskålen, Living World Green Ergo, och se till att maten aldrig tar slut:

 

Ge hamstern godis i form av ärtflingor, som är det nyttigaste godiset man kan tänka sig. Strö ut godiset under spånet  i samband med burstädning så får hamstern leta eller håll det i handen för att locka till dig hamstern. Du kan ge det här nyttiga godiset varje dag om du vill. Du kan variera med torrfoder för hundar, solrosfrön eller osaltade pumpakärnor om du vill ge annat godis. Ge inte för mycket frön till dvärghamstrar, för de kan lätt bli tjocka. Ge aldrig  så kallat "hamstergodis", kräckers eller extra vitaminer, för hamstrar tycker oftast mycket mer om kokta ärtor eller kokt äggula än "hamstergodis" som man köper i affären. Ärtflingorna kan du faktiskt även använda till att blanda med Hamster Traum, så får basfodret lite högre och bättre halt av protein. Använd aldrig saltsten till din hamster.

 

Komplettera helst hamsterns mat med en liten mängd grönsaker, kött eller ägg ett par gånger i veckan. Följande färskmat kan du till exempel ge din hamster: kokt ägg, tillagat kött utan mycket salt eller kryddor, ärtor, bönor, linser, hirs, grönsallad, morot, vitkål, grönkål, maskrosblad, rödkål, broccoli, majs, kokt potatis.


5. Hamstern behöver ett sovhus att sova i. Det här huset är av naturmaterialet trä som andas ordentligt och det ger även miljöberikning i form av en extra våning som hamstern kan klättra upp på. Du lägger lite rivet hushållspapper eller toapapper i sovhuset som hamstern kan bädda med. Använd aldrig hamstervadd. Det minsta huset är lagom till dvärghamstrar, medan guldhamstrar gärna kan få det större huset, som enligt texten på Zooplus hemsida är för marsvin. Men tro mig, guldhamstrar uppskattar det extra utrymmet och möjligheten att klättra.

 
En sak som är viktig att komma ihåg är att hamstrar mår bra av att få komma upp ur buren en stund varje kväll. En bra idé är att hamstersäkra ett helt rum där hamstern får springa fritt under uppsikt.


6. Nu är det bara finliret kvar. Hamstrar uppskattar att ha ett sandbadkar där de kan rulla sig och ibland använda som toalett. Till det rekommenderar jag den här skålen Silver Line, som egentligen är en kattmatskål. Den stora passar till guldar och den lilla till dvärgar och den finns i olika färger:

    

  

Fyll badkaret med sån här chinchillasand:

 

För guldhamstrar finns det ytterligare en sak som jag tycker du behöver ha för att hamsterhemmet ska bli komplett. Guldhamsterkiss, särskilt honornas, kan lukta en hel del och för att slippa den lukten så har jag använt en plastlåda som jag fyllt med kattsand som toalåda, där hamstern kissar. Det enda problemet är att plastlådor är så himla fula. Därför blev jag glad när jag hittade det här nya snygga badkaret, JR Farm badkar, som visserligen är lite väl stort, men som har höga kanter där jag tror att hamstern gillar att kissa:

 

Fyll badkaret med den här kattsanden, Catsan Hygiene, i stället för chinchillasanden som följer med badkaret. Kattsanden bildar inte klumpar, så det gör inget om hamstern smakar på den. Dessutom suger den upp lukt bra. Lägg lite kissig sand eller strö i den första gången så att hamstern vet var den ska kissa: 

 

   

Sen tycker jag att hamstern ska ha det här motionshjulet för att få springa ordentligt, och guldhamstrar behöver den största storleken som är 28 cm i diameter, medan dvärghamstrar ska ha den mindre. Eftersom dessa hjul är så stora så kommer hamsterns rygg inte att böjas så mycket bakåt när den springer i hjulet:

    

Dessutom så gillar hamstrar att krypa på och under såna här broar, så en sådan tycker jag att du också ska investera i. Dvärghamstern ska ha storlek S och guldhamstern storlek M:

 

När du ska resa med hamstern eller hämta hem den från uppfödaren, så kan en sån här transportbur vara bra att ha. Lägg i lite Chipsi Super, Hamster Traum, rivet hushållspapper och en liten bit gurka så känner sig hamstern tryggare:

 

Ja, nu har du allt du behöver till din nya familjemedlem. Lycka till med hamsterägandet och skriv gärna en kommentar här och berätta hur det går! Voila!

 

 
ANNONS
 
Ingen bild

Sara

22 november 2016 13:12

Tack för tipsen☺️

Emelie

24 november 2016 08:13

Varsågod!

 
Ingen bild

Towe (maila om svar : toweolsson@outlook.com)

25 mars 2017 13:55

Hej! Jag har letat överallt efter Living world glas flaska hållare! Vart köpte du din någonstans? Tacksam för svar. För jag hittar ingen annanstans än på typ EBay. Går det inte att hitta en sån i Sverige? :)
Mvh/Towe

Emelie

25 mars 2017 15:21

Jag köpte min på Zooplus.

 
Ingen bild

Maria

26 mars 2017 23:13

Mycket bra och tydlig översikt! Vi är sedan två dygn ägare till två campbell-pojkar och det var skönt att hitta en check-lista för att stämma av så vi inte missat något. Gillar att du tipsar om specifikt märke istf att bara skriva "fröblandning" el. dyl.

Emelie

15 april 2017 10:42

Vad bra! Lycka till med era killar!

 
Ingen bild

Caroline

Lördag 11 jan 17:49

Såååå bra tips verkligen! Mycket bättre hjälp än alla hemsidor från företag osv. Jag velar lite mellan guldhamster och dvärghamster. Har inte superstor plats hemma så dvärghamster vore bra men då måste jag köpa två? Då som jag uppfattat det så bör man ha dubbel uppsättning av allt i buren för att minska risken för bråk för dom gillar ofta inte att dela på sakerna. Jag tycker dvärghamster passar mina ”kriterier” bättre då dom inte luktar så mycket och dom har sovrutiner som passar mig bättre, tar lite mindre plats osv osv. MEN vill inte riskera att köpa två och sen behöva dela på dom, är det stor chans för det eller hur har du det?

Sen en helt annan fråga så skrev du där uppe att guldhamstern bör ha sandbadkar med kattsand som toalett, vad bör man ha till dvärghamstern då? Hängde inte riktigt med där :)

Vore supertacksam för svar :D

Emelie

Lördag 23 maj 15:03

Ursäkta sent svar, har lagt ner den här bloggen. Jag rekommenderar dvärghamster framför guldhamster, eftersom min erfarenhet är att guldhamstrar inte trivs så bra i bur, de blir väldigt lätt understimulerade hur mycket man än aktiverar dem.

Utifrån min erfarenhet av vintervita dvärghamstrar så tycker jag man ska köpa en hamster, inte två. Campbells går däremot att ha i par. Man kan ha vanlig sand (typ sandlådesand) till en dvärghamster.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12 13
14
15
16
17 18
19 20 21 22 23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Januari 2015 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se