Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 17 januari 2015

Bästa hamsterburen och hamstersakerna när du ska köpa hamster!

Av Emelie - 17 januari 2015 22:39

Ska du skaffa hamster? Funderar du på vad du ska köpa för utrustning, mat och leksaker till hamstern? Vill du få bästa möjliga kvalitet till bästa möjliga pris? Vill du ha saker som är snygga och passar i ett modernt hem? Vill du gå all-in och tycker att allt som är värt att göra är värt att göra bra? Då har du kommit rätt.


För det första behöver du lära dig att skilja på en guldhamster och en dvärghamster. Så här kan en guldhamster se ut. Den kan väga upp till 250 gram, men ligger oftast på 100-200 gram:

 

Så här kan en dvärghamster se ut. Den brukar väga runt 60 gram:

 

Här får du en inköpslista på precis allt vad du behöver köpa för att få det bästa till din hamster. Alla saker jag listar här har högsta kvalitet och är bra både för hamstern och för matte/husse. Du får samtidigt en enkel och lättbegriplig guide för hur du ska sköta din hamster, för att den ska trivas hos dig. Följer du dessa råd så undviker du felköp och nybörjarfel och du slipper få felaktiga råd från djuraffären, som inte alltid har så kunnig personal. 


Och för att det ska bli så enkelt och smidigt som möjligt för dig så har jag sett till att du kan köpa hela utrustningen på samma webshop, ZooplusZooplus har faktiskt bättre kvalitet och bättre priser på sina saker än de flesta djuraffärer, och många jag känner som har smådjur handlar där.


Och du: ska du ändå köpa de bästa hamstersakerna, så se till att även köpa en kvalitetshamster, genom att kontakta en uppfödare som är registrerad i Svenska hamsterföreningen. Köp aldrig hamster från djuraffärer. Jag rekommenderar att du har en veterinärvårdsförsäkring till din hamster och att du går med den till veterinären om den blir sjuk.


1. Först och främst behöver hamstern ett hem. Det ska vara ett hem med bra luftgenomströmning och utan galler att gnaga eller klättra på. Det ska även vara lätt att rengöra. Det här hemmetSkyline Nagarium Marrakeschär det snyggaste hamsterhem jag vet och en mycket bra investering till ditt husdjur. Guldhamstrar behöver ha den största buren, men med dvärghamstrar kan du välja den minsta storleken. Enligt djurskyddslagen ska dvärghamstrar till skillnad mot guldhamstrar bo i par, men ibland börjar de tyvärr bråka när de blir könsmogna, och då behöver du sära på dem. I fortsättningen skriver jag "dina dvärghamstrar". Tillbehören på bilden ingår inte: 

 

2. Hemmet ska sedan inredas, och botten ska täckas med ett rejält lager med strö, eftersom vilda hamstrar gräver hålor i marken. Chipsi Super är det strö jag rekommenderar, det suger upp bra, luktar gott och är mjukt för hamsterns tassar, och du kan få ett riktigt bra pris om du köper en extra stor förpackning med 24 kg. Bli inte förvirrad av att den största förpackningen har ett annat namn: TierWohl, men samma innehåll. Byt strö någon gång i veckan eller när det behövs. Lägg gärna ärtflingor eller annat godis under ströet som hamstern kan gräva fram.

 

3. Hamstern behöver en vattenflaska, och den här flaskan av glas, Living World, kan diskas i diskmaskin, till skillnad från andra vattenflaskor. Du byter vattnet varje dag. Dessutom behöver du ett praktiskt ställ av trä, Living World Green flaskhållare, att sätta flaskan i. Kolla så att att dina dvärghamstrar når upp till flaskan, annars får du lägga något under flaskan som hamstrarna kan klättra upp på. 

   

4. Hamstern behöver förstås även ha den bästa maten, och jag rekommenderar maten här nedan, Hamster Traum, som ger all näring som din hamster behöver. Den finns bara att köpa på Zooplus. Förpackningen är rätt liten, så du kan köpa två på samma gång. Den finns även i en dvärghamstervariant:

 

Lägg maten i den minsta storleken av den här snygga matskålen, Living World Green Ergo, och se till att maten aldrig tar slut:

 

Ge hamstern godis i form av ärtflingor, som är det nyttigaste godiset man kan tänka sig. Strö ut godiset under spånet  i samband med burstädning så får hamstern leta eller håll det i handen för att locka till dig hamstern. Du kan ge det här nyttiga godiset varje dag om du vill. Du kan variera med torrfoder för hundar, solrosfrön eller osaltade pumpakärnor om du vill ge annat godis. Ge inte för mycket frön till dvärghamstrar, för de kan lätt bli tjocka. Ge aldrig  så kallat "hamstergodis", kräckers eller extra vitaminer, för hamstrar tycker oftast mycket mer om kokta ärtor eller kokt äggula än "hamstergodis" som man köper i affären. Ärtflingorna kan du faktiskt även använda till att blanda med Hamster Traum, så får basfodret lite högre och bättre halt av protein. Använd aldrig saltsten till din hamster.

 

Komplettera helst hamsterns mat med en liten mängd grönsaker, kött eller ägg ett par gånger i veckan. Följande färskmat kan du till exempel ge din hamster: kokt ägg, tillagat kött utan mycket salt eller kryddor, ärtor, bönor, linser, hirs, grönsallad, morot, vitkål, grönkål, maskrosblad, rödkål, broccoli, majs, kokt potatis.


5. Hamstern behöver ett sovhus att sova i. Det här huset är av naturmaterialet trä som andas ordentligt och det ger även miljöberikning i form av en extra våning som hamstern kan klättra upp på. Du lägger lite rivet hushållspapper eller toapapper i sovhuset som hamstern kan bädda med. Använd aldrig hamstervadd. Det minsta huset är lagom till dvärghamstrar, medan guldhamstrar gärna kan få det större huset, som enligt texten på Zooplus hemsida är för marsvin. Men tro mig, guldhamstrar uppskattar det extra utrymmet och möjligheten att klättra.

 
En sak som är viktig att komma ihåg är att hamstrar mår bra av att få komma upp ur buren en stund varje kväll. En bra idé är att hamstersäkra ett helt rum där hamstern får springa fritt under uppsikt.


6. Nu är det bara finliret kvar. Hamstrar uppskattar att ha ett sandbadkar där de kan rulla sig och ibland använda som toalett. Till det rekommenderar jag den här skålen Silver Line, som egentligen är en kattmatskål. Den stora passar till guldar och den lilla till dvärgar och den finns i olika färger:

    

  

Fyll badkaret med sån här chinchillasand:

 

För guldhamstrar finns det ytterligare en sak som jag tycker du behöver ha för att hamsterhemmet ska bli komplett. Guldhamsterkiss, särskilt honornas, kan lukta en hel del och för att slippa den lukten så har jag använt en plastlåda som jag fyllt med kattsand som toalåda, där hamstern kissar. Det enda problemet är att plastlådor är så himla fula. Därför blev jag glad när jag hittade det här nya snygga badkaret, JR Farm badkar, som visserligen är lite väl stort, men som har höga kanter där jag tror att hamstern gillar att kissa:

 

Fyll badkaret med den här kattsanden, Catsan Hygiene, i stället för chinchillasanden som följer med badkaret. Kattsanden bildar inte klumpar, så det gör inget om hamstern smakar på den. Dessutom suger den upp lukt bra. Lägg lite kissig sand eller strö i den första gången så att hamstern vet var den ska kissa: 

 

   

Sen tycker jag att hamstern ska ha det här motionshjulet för att få springa ordentligt, och guldhamstrar behöver den största storleken som är 28 cm i diameter, medan dvärghamstrar ska ha den mindre. Eftersom dessa hjul är så stora så kommer hamsterns rygg inte att böjas så mycket bakåt när den springer i hjulet:

    

Dessutom så gillar hamstrar att krypa på och under såna här broar, så en sådan tycker jag att du också ska investera i. Dvärghamstern ska ha storlek S och guldhamstern storlek M:

 

När du ska resa med hamstern eller hämta hem den från uppfödaren, så kan en sån här transportbur vara bra att ha. Lägg i lite Chipsi Super, Hamster Traum, rivet hushållspapper och en liten bit gurka så känner sig hamstern tryggare:

 

Ja, nu har du allt du behöver till din nya familjemedlem. Lycka till med hamsterägandet och skriv gärna en kommentar här och berätta hur det går! Voila!

 

 
ANNONS
 
Ingen bild

Sara

22 november 2016 13:12

Tack för tipsen☺️

Emelie

24 november 2016 08:13

Varsågod!

 
Ingen bild

Towe (maila om svar : toweolsson@outlook.com)

Lördag 25 mars 13:55

Hej! Jag har letat överallt efter Living world glas flaska hållare! Vart köpte du din någonstans? Tacksam för svar. För jag hittar ingen annanstans än på typ EBay. Går det inte att hitta en sån i Sverige? :)
Mvh/Towe

Emelie

Lördag 25 mars 15:21

Jag köpte min på Zooplus.

 
Ingen bild

Maria

Söndag 26 mars 23:13

Mycket bra och tydlig översikt! Vi är sedan två dygn ägare till två campbell-pojkar och det var skönt att hitta en check-lista för att stämma av så vi inte missat något. Gillar att du tipsar om specifikt märke istf att bara skriva "fröblandning" el. dyl.

Emelie

Lördag 15 april 10:42

Vad bra! Lycka till med era killar!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - Tisdag 25 april 22:49

Lova Lotus verkar ha bestämt sig för att hon vill föda kattungar i städskåpet. Men hennes matte säger bestämt nej. Det hindrar dock inte Lova Lotus från att stå utanför städskåpet varje dag och jama uppfordrande, haha! Stackars matte! ...

Av Emelie - Tisdag 25 april 15:14

Idag har jag fattat ett stort beslut. Den här kullen som föds nu, O-kullen, blir min sista kattkull. Jag har länge känt att jag inte ska föda upp katter hela livet, och på senaste tiden känt mig osäker på om och hur jag ska fortsätta min uppfödni...

Av Emelie - Lördag 22 april 16:09


Utifrån viktuppgången hittills så gissar jag att det finns minst 3 kattungar i hennes mage. Rochelle gillade verkligen att dricka kattungemjölken som jag hade med mig, så nu ska hon få en liten slurk varje dag. Så snart förlossningen börjar s...

Av Emelie - Måndag 17 april 10:31

Lovas matte L är en djurvän av stora mått som alltid försöker lyssna på sina djurs behov. Men ibland kan det bli FÖR mycket. Nu har Lova lagt sig till med en ny vana: klockan 20 i 3 varje natt väcker hon L och vill att hon ska följa med in i köket...

Av Emelie - Måndag 10 april 14:20

Jag har värsta beslutsångesten inför den här kullen: Ska jag behålla en hona hos fodervärd eller inte? Ni som är intresserade av att bli fodervärdar är i alla fall välkomna att höra av er. Viktigt att ni bor i Göteborg/Partille. ...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Du som läser min blogg, vilken katt-kategori tillhör du?
 Jag äger ingen katt, och vill inte ha någon katt.
 Jag äger ingen katt, men skulle vilja ha katt.
 Jag äger minst en katt, men ingen raskatt (raskatt = stamtavla).
 Jag äger minst en raskatt med stamtavla, dock ej sibirisk katt eller neva masquerade.
 Jag äger minst en sibirisk katt eller neva masquerade med stamtavla.

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

162 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Läs kommentarer!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12 13
14
15
16
17 18
19 20 21 22 23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Januari 2015 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se