Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 17 december 2014

Instruktionsbok för blivande kattmammor:

Av Emelie - 17 december 2014 13:15

När man ska bli kattmamma så finns det några saker man bör tänka på för att maximera chanserna att man själv och avkomman överlever. Välj för det första en hane som du tycker luktar gott att para dig med. Luktar han gott så har han antagligen gener som passar bra ihop med dina. Du kan gärna para dig med flera attraktiva hanar, så att du sprider riskerna ifall någon av dem skulle ha dåliga gener. Jaga bort hanarna efter parningen. Närvarande pappor existerar inte i kattens värld, det är bara trams. Nej, ungarna ska skyddas mot alla andra katter, inklusive den biologiska fadern.


Under förlossningen ska du placera dig på en så skyddad plats som möjligt där du och dina ungar inte kan bli upptäckta eller uppätna av rovdjur. Det ska finnas skydd uppifrån mot rovfåglar och skydd på sidorna så att inte lukten av blod sprids med vinden. När du har fött fram en unge så ska du slicka den ren och äta upp moderkakan: du är ensamstående mor och du behöver all den extra näring du kan få. Under de kommande veckorna kommer all din energi att gå åt till att producera bröstmjölk och jaga föda. Se därför till att äta upp alla moderkakor så att du inte behöver ge dig ut och jaga när kattungarna är som mest känsliga. Om du har en matte eller husse som tjänar dig så ska du se till att de servar dig med extra näringsrik mat och kärlek efter förlossningen men annars ska de hållas borta. Matten eller hussen kommer att tjäna dig med glädje, jag lovar, men lita aldrig på dem till 100%. En människa är trots allt bara en människa, och ingen kan förstå dig som kattmamma lika bra som du själv gör. Modersinstinkterna måste alltid styra.


Om du tycker att kullen är för liten (bara 1 eller 2 kattungar), så kan du, om du vill, ge dig ut på jakt efter en hane igen så att du kan få en bättre kull. Lämna då den första kullen och para dig igen så ska du se att chansen är stor att du får en större kull som har bättre chanser att överleva.


När alla kattungar är födda ska du ligga på sidan hos kattungarna så mycket som möjligt för att hålla dem varma och så att de kan dia. Slicka dem ofta, särskilt i baken, och ät upp deras bajs och kiss så att boet hålls rent. Skydda dina ungar mot alla hot utifrån: när som helst kan det dyka upp ett rovdjur och äta upp dem. Gör du inte allt det här kan kattungarna dö. Fräs eller morra alltid med inlevelse om någon kommer för nära boet. Om någon kattunge verkar sjuk eller trött ska du ignorera den och lägga din energi på de ungar som har större chans att överleva i stället.


Det här med risken för hot utifrån kan aldrig betonas starkt nog för dig som kattmamma. När som helst kan du märka att kattungarna är i fara och då måste du ta dem i nackskinnet och bära dem till en ny plats som är säkrare. När hotet är som störst kan du sprida ut ungarna på två olika ställen så att du åtminstone har kvar hälften ifall de andra blir uppätna. Kom ihåg att du bara har dig själv och din modersinstinkt att gå efter, så lyssna inte på din matte eller husse om de försöker få dig att släppa på kontrollen och slappna av. Människor vet inte vilka faror som lurar därute och du ska som kattmamma alltid ta det säkra för det osäkra. När kattungarna börjar gå omkring ska du hålla koll så att de inte ger sig av för långt bort ifrån boet. Skydda dem mot faror genom att hålla ett vakande öga och öra på dem dygnet runt. Ge ifrån dig ett kuttrande ljud så att kattungarna vet var du är och kom alltid till undsättning när de piper.


När kattungarna är 12 veckor gamla kommer du att vara hjärtligt trött på deras klängande och busande. Jaga då bort dem ur ditt revir så att chanserna att du själv kan hitta föda blir större. Eller låt några människor komma och hämta dem, det funkar också. Sen är det bara för dig att se dig om efter en ny hane som luktar gott. Lycka till med moderskapet!

 

D-kullen med kattmamman Lisen.

 
ANNONS
 
Margita

Margita

19 december 2014 17:57

Jag har tydligen inte kommenterat detta inlägg, bara tänkt det.....;)
Det är ju en helt ljuvlig text. Jag log med hela ansiktet under hela tiden jag läste! :D Underbart!! Du borde verkligen skriva en bok - eller nåt! :) Tack för denna härliga läsning!

http://sengas.bloggplatsen.se

Emelie

19 december 2014 18:19

Kul att du gillade den! Den var rolig att skriva!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
1
2 3
4
5 6
7
8
9
10 11 12 13 14
15 16 17 18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< December 2014 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se