Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 13 november 2014

Att aktivera sin guldhamster

Av Emelie - 13 november 2014 18:00

Guldhamstern är ett djur som har mycket stort behov av att röra på sig och att upptäcka nya saker. De flesta hamsterägare brukar därför låta hamstern komma upp ur buren en stund varje kväll och springa i en lekhage eller leklåda eller ett helt hamstersäkrat rum. Man brukar dessutom ha en så stor bur som möjligt till hamstern (jag rekommenderar en Duna Multi Maxi eller en Samlalåda 130 liter från IKEA) och man brukar variera inredningen i buren så mycket som möjligt för att stimulera hamstern. Många har även ett stort hjul som är 28 cm i diameter och en stor hamsterboll till sin hamster.

Men trots att man gör allt detta så finns det faktiskt ännu fler saker man kan göra för att stimulera sin hamster på olika sätt och få den att må så bra som möjligt. En bra ide' är att gömma godis till sin hamster till exempel. Och vad menar jag med godis kanske ni undrar? Jo, eftersom jag rekommenderar att man ger Oxbow Essentials eller Versele Laga Hamster and Gerbil Complete som basfoder så blir allt utöver det en sorts godis. Exempel på godis kan vara torkade ärtplattor eller fröblandningar av olika slag. Sånt godis kan man gömma under spånet i buren i samband med städning, man kan även lägga det i en liten "smällkaramell" gjord av en toarulle med papper runt eller i en stängd äggkartong. Då får hamstern sedan klura ut hur den ska komma åt godiset. Att gömma godis på det här sättet är en hjälp för hamstern att utöva sitt naturliga beteende. Alla djur i naturen behöver ju leta föda på olika sätt. Jag ska ta ett exempel från mina egna hamstrar. Jag har ett gammalt 60-liters akvarium som jag från början hade tänkt att ha som bur åt en guldhamster, men det kändes för litet, så jag funderade på vad jag ville använda det till. Först var jag inne på att ha det som bur till ett par engelska showmöss eller ett par roborovskihamstrar, men när jag la handen på hjärtat så insåg jag att jag blir stressad av att ha för många djur, så då gjorde jag om det till en dekorativ lekbur i stället. Och Fluffapuffa och Flufflisa verkar älska den, kolla här:

 

Att bara få maten serverad i en skål är onaturligt för alla sorters djur. När djuret söker föda så stimuleras både hjärnan och kroppen och hamstern mår därför bättre och blir mer harmonisk. Så använd din fantasi och sök gärna på nätet för mer hamsterinspiration!

 
ANNONS
 
Ingen bild

Fanny

14 november 2014 00:56

Mycket bra och viktigt! Jag har valt att kombinera matskål (en av de gröna ovo-bollarna) med strö-matning.

I matskålen ser jag till att det alltid finns hamster complete och oxbow (så att Fluff kan känna sig trygg med att det alltid finns mat).
Sen strör jag ut både en del av den nyttiga maten och lite fröblandning, samt varierar en del annat smått och gott (jordnötter med skal, supreme selective, torkade persiljestjälkar, etc) bland spånet i olika delar av buren.

Faktum är att Fluff verkar föredra att leta upp maten själv, framför att hämta det som ligger i matskålen (även när det gäller pelletsen)! Vad jag kan se plockar han bara ur skålen när jag inte strött ut ny mat.

Emelie

14 november 2014 12:58

Tack för den informationen och intressant iakttagelse! Det känns nog mest naturligt för hamstern att leta mat själv.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6
7
8 9
10
11 12 13 14 15 16
17 18 19
20
21
22 23
24
25
26 27
28
29 30
<<< November 2014 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se