Miss Emmi's sibiriska katter

Alla inlägg under september 2014

Av Emelie - 10 september 2014 23:25

Efter en lite trög start på är 2014 så har nu kattunge- och hamsterungetillverkningen börjat ta ordentlig fart här hos Miss Emmi's. I kväll ropade H till mig från sovrummet och mycket riktigt: Elton och La Minelle försökte så gott de kunde att göra djurbarn. Men det gick ju inte, så i stället tog jag snabbt fram transportburen och åkte raka vägen hem till Maxims fodervärd A för att La Minelle skulle få träffa en hane med testiklarna i behåll. Så har vi riktigt tur blir det kanske en J-kull den 24 september och en K-kull i slutet av november! Verkligen ovanligt med kattkullar den här tiden på året, men samtidigt bra, för de flesta kattungar föds annars på våren och det är ju bra om man kan sprida ut det lite över året. Det var länge sedan vi hade en kattkull här hemma hos oss, och Lilla Lo tycker det ska bli jätteroligt. Hon är ju så stor nu så hon förstår mer hur fantastiskt det är att få uppleva en kull kattungar utvecklas dag för dag.


I morgon åker jag hem till Dr Whos fodervärd för att låna hem honom och testa att para honom med min egenuppfödda Cindy (silvergrå). Cindy är en hamster jag är väldigt nöjd med, både till utseende och temperament. Både hennes mamma Ada och hennes mormor Milky har varit exemplariska mödrar med lugnt fint temperament. Jag hoppas därför att det föds en lovande hona i den här kullen som jag kan behålla. Jag kommer kanske till och med att behålla två honor som jag kan utvärdera successivt och slutligen välja ut den mest lovande. Min drömhona från den här kullen skulle ha sin mammas ögonstorlek och sin pappas breda ögonplacering. Hon skulle ha bred trubbig nos och brett huvud, vilket båda föräldrarna har. Hon skulle vara lugn, stor och kraftigt byggd som sin mamma och ha riktigt lång päls som sin pappa. Hon skulle ha tydliga gula sköldpaddsfläckar i pälsen, och inte ha teckningen umb, eftersom den gör att sköldpaddsfärgen inte syns så bra. Alla honor i kullen kommer att bli sköldpaddsfärgade, men det är inte säkert att det kommer att synas utanpå dem att de har gula fläckar, särskilt inte om de är silvergrå. Förväntade färger är annars normalfärgade och silvergrå med eller utan teckningen umborous. Det kan även dyka upp creme i kullen, även om jag hoppas att det inte gör det, eftersom jag försöker avla bort cremeanlaget.


Dr Who och Cindy övervakas noga av katten Helga. Men Helga och hamstrarna övervakas i sin tur av oss, både för att katten inte ska bråka med hamstrarna och för att hamstrarna inte ska bråka med varandra, vilket är en större risk.

 

Paret bekantar sig med varandra. Ännu har det inte blivit någon parning, för det har varit fel dag och tid:

   


För er som är nyfikna på färgen creme så kan jag berätta att inom guldhamsteraveln så finns det vissa färger som man inte vill kombinera med varandra. Det beror på att en kombination av vissa färger kan göra att andra färger inte syns eller inte kommer till sin rätt osv, och inom avel vill man ha tydliga och klara färger och inte nån sorts blandning som inte går att urskilja. Därför finns det en regel som säger att man bara ska para cremebaserade färger med andra cremebaserade färger eller viltfärger. Svartbaserade och gulbaserade färger ska man inte para med creme, men man kan däremot para dem med viltfärger. Fast det är inte hela världen om det skulle slinka igenom nåt cremeanlag: Just nu när vi har risken för papovaviruset att oroa oss för så har alla uppfödare blivit mycket försiktigare med att ta in nya djur, plus att man har ändrat reglerna inom Svenska Hamsterföreningen så att man får para in creme i svartbaserade och gulbaserade linjer för att förbättra typ och temperament. Så lite creme här och där är alltså ingen fara, så länge de eventuella cremesköldpaddsfärgade honorna inte går vidare i avel. För dessa honor kan ge hanungar  som är cremegula, och det vill man helst undvika!  


Så sen har vi kanske både två kattkullar och två hamsterkullar att se fram emot här hemma! Hamsterungarna kommer att få namn på E och F.

ANNONS
Av Emelie - 7 september 2014 18:51

Tack alla ni som kom och hälsade på mig och kattungarna idag och igår! Det var jättetrevligt att träffa er, och nu håller jag på och funderar för fullt på vem jag ska sälja respektive kattunge till, och det är en rätt svår uppgift, särskilt innan jag vet svaren på DNA-testen. Planen är att näst-nästa helg ska alla beslut vara klara och de som ska bli de nya ägarna får komma förbi och skriva på tingningsavtal och gosa med kattungarna igen.


Igår fick jag för mig att Iggy kanske inte är silverfärgad utan golden. Därför har jag tagit massa bilder på honom idag, även i dagsljus:

       

Indigo, som väldigt många kattungeköpare är förtjusta i:

 

Ika är också populär:

   

Idag bestämde jag mig för att PK-testa både Indigo och Iggy. Om Iggy visar sig vara icke-bärare kommer jag troligtvis att vilja behålla honom hos fodervärd så att han kan få några kattungar. Om Iggy är bärare men inte Indigo, så kommer jag att sälja Indigo till någon som kan tänka sig att hålla honom fertil ett tag. Planen är att någon av killarna ska få en kull med min hona La Minelle, och kanske även ett par kullar till.

ANNONS
Av Emelie - 6 september 2014 19:46

Äntligen har jag lyckats pricka in Rooibos brunst och hamsterparning pågår för fullt just nu! Hoppas, hoppas, hoppas att det tar! Dexter är lite ung och osäker, och hamnar ibland lite snett, men jag tycker mig ändå ha sett åtminstone några riktiga parningar! Idag var sista kvällen innan jag hade tänkt ge upp mina parningsförsök. Är såååå glad!   

Dexter (med de stora testiklarna) och Rooibos (den mörka skönheten):

 

Förspelet består av att hanen slickar honan i rumpan för att känna på lukten om hon brunstar. En hona som brunstar står helt blixtstilla med svansen i vädret:

 


Sen gäller det för hanen att pricka rätt, vilket inte alltid är så lätt. De parar sig upprepade gånger och varje parning går ganska fort. Hanen blir rätt trött av att para sig, så han brukar behöva vila lite mellan varven. Guldhamstrar brukar inte tolerera varandra annat än under själva parningen. De är annars ensamlevande djur. Dräktighetstiden är 16 dagar:

 

Av Emelie - 6 september 2014 18:14

    Härom dagen var vi och hälsade på Caelyn, och tog med alla grejer till förlossningen. Förlossningen är beräknad till 24 september. Så här fin är Caelyn nu.


Av Emelie - 6 september 2014 18:11

Tänk om Iggy inte är en ovanligt varm silverfärgad sibir, utan helt enkelt en golden!   Jag har ju alltid älskat goldenfärgen, och det har varit en dröm för mig att äga en goldenkatt. Herregud! I så fall så måste jag ju bara behålla Iggy, oavsett om han är PK-bärare eller inte!   

Av Emelie - 6 september 2014 16:51

Kattungarna är, som ni ser, helt ljuvliga nu: 

         

Idag var första dagen då kattungeintressenterna fick komma hem till min fodervärd. Och som alltid var det bara bra personer som jag kände förtroende för och som jag tror kommer att bli bra kattägare. Tyvärr kommer jag nog inte att kunna sälja en katt till alla intressenter som jag träffar den här helgen, men förhoppningsvis kan de som inte får tinga en katt nu tänka sig att vänta till Caelyns kull som föds om cirka tre veckor. 


Många saker är det som jag behöver ta med i beräkningen när jag väljer hur jag ska göra med varje enskild katt. Det första som man som uppfödare brukar tänka på är vilken eller vilka av ungarna som ska gå i avel. Eftersom detta blir Hilmas enda kull så känns det extra viktigt tycker jag att någon av ungarna kan få en eller flera kullar. Idag kände jag mig för första gången säker på vilken av ungarna jag vill ska bli avelskatt, och det är Iggy. Det jag vill är att Iggy ska få en kull med min hona La Minelle i framtiden, och att han även ska kunna användas på några andra honor. Jag tror att kombinationen Iggy/La Minelle blir en superkombination med väldigt fina kattungar, både i personlighet och till utseende. Det finns bara ett litet problem, och det är att Iggy kan vara bärare av ett sjukdomsanlag som heter PK-brist. Om han är bärare kan jag inte para honom med La Minelle, eftersom hon också är bärare. Om en unge ärver dubbla anlag så kan den utveckla sjukdomen. Visar det sig att Iggy är bärare men inte Indigo, så kan jag eventuellt tänka mig att behålla honom i stället. Bäst att DNA-testa båda.


Jag har därför tänkt så här: Jag ska DNA-testa Iggy i morgon och skicka till ett lab som heter UC Davis. Om han inte är bärare ska jag behålla honom hos en fodervärd, och om han är bärare så ska jag sälja honom till någon som är intresserad av avel. Han kan då paras med andra honor som inte är bärare av genen. Självklart måste den nya ägaren eller fodervärden också vara någon jag litar på och känner förtroende för. Vad gäller Ika och Indigo så kommer jag att sälja dem till de hem där jag tror att de får det bäst. Där de får mest kärlek, trygghet och omvårdnad och där jag tror att de kan få stanna hela livet. Och finns det flera som är intresserade av samma katt så kommer jag helt enkelt att gå på känslan, även om alla är precis lika seriösa och lämpliga som kattägare. Där får jag välja med hjärtat helt enkelt och hoppas det blir bäst för alla på lång sikt.


Självklart tittar jag även på intressenternas egna önskemål och vilken kattunge de är mest intresserade av. Jag tänker så här: om man får köpa den katt man är mest förtjust i så ökar chansen att man blir 100% nöjd och att katten därför får det så bra som möjligt. Men som jag skrivit tidigare så är det varje kattunges bästa jag tänker på i första hand. 

Iggy:

       

Indigo:

     

Ika:


     

Av Emelie - 4 september 2014 11:19

Har du tänkt på att det du röstar på i valet kommer att påverka hur djuren i Sverige får det? Ärligt talat hade jag inte lagt ner så mycket tankemöda på det, men när jag såg att föreningen Djurens Rätt har kartlagt de olika partiernas ståndpunkter i djurrättsfrågor, så insåg jag att riksdagspartierna skiljer sig ganska mycket åt när det gäller synen på plågsamma djurförsök, synen på lantbruksdjur, husdjur osv, och att det är en fråga som sällan diskuteras i vanliga medier. Det blev en påminnelse för mig själv om hur viktigt det är att hålla sig informerad i frågor som engagerar en.


Själv har jag alltid varit djurvän, och för mig är en av de viktigaste politiska frågorna att alla levande varelser, inklusive djuren, har det så bra som möjligt. För mig är det en grundvärdering som alla mina andra åsikter i olika frågor vilar på. Vill du läsa mer om vad partierna tycker i djurrättsfrågor? Klicka här så kommer du till sammanställningen av Djurens Rätts kartläggning!

Av Emelie - 1 september 2014 22:55

Försökte para Rooibos och Dexter i kväll, och Rooibos ställde sig alldeles stilla, som de ska göra när de brunstar, men Dexter vågade inte para. Så nu börjar jag misströsta. Ska prova igen om fyra dagar, funkar det inte så vet jag faktiskt inte vad jag ska göra. Kanske vänta tills Dexter har blivit lite äldre. Para guldhamstrar kan vara riktigt svårt ibland!  

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10 11 12
13
14
15
16
17 18 19 20 21
22 23 24
25
26 27 28
29 30
<<< September 2014 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se