Miss Emmi's sibiriska katter

Alla inlägg under september 2014

Av Emelie - 19 september 2014 21:24

Idag åkte jag  på en trevlig liten utflykt för att hälsa på katten Henrik (namngiven efter min lillebror) och hans mamma Chanel. Från början var det tänkt att båda skulle flytta ihop till samma familj, men det gick dessvärre inte så bra. Chanel hade kvar sina starka modersinstinkter och började vakta sin unge på ett aggressivt sätt gentemot ägarna, så de var tvungna att snabbt hitta en nytt hem åt Chanel och jag fick lära mig något nytt om hur katter kan reagera.


Idag bor i stället Chanel hos en ensamstående man som snart ska flytta till ett hus i Dalarna. Han berättade så många gulliga historier om hur han och Chanel samspelar att jag blev alldeles rörd. Han har till och med lärt henne ett trick att plocka en godisbit ur hans mun på kommando! Jag säger bara det: denne charmige man med tillhörande underskön katt kommer nog väldigt snart att norpas av någon ensamstående trevlig kvinna, sanna mina ord! Kombinationen är helt oemotståndlig, eller vad säger ni?

       

Jag hälsade även på Henrik, som numera lystrar till namnet Bilbo. Henrik är bror till Hilma, som är mamma till I-kullen med Iggy, Indigo och Ika. Denne kille har en liten egenhet att han gillar att hänga upp-och-ner i mattes famn:

       

Tack matte A och husse M för en jättetrevlig dag!


ANNONS
Av Emelie - 19 september 2014 11:52

Jag har nu gjort i ordning Rooibos barnkammare av rosa Carefresh (såklart!) och grön-lila Carefresh Crinkles. Jag vet inte helt säkert om hon är dräktig ännu, men de eventuella ungarna är i alla fall beräknade tills på måndag.


En dräktig hamster ska inte ha hus och sånt, utan det är säkrare för ungarna att honan bara får massor av mjukt byggmaterial att ordna boet med. Annars kan det hända att någon liten unge blir klämd. Rooibos har än så länge gått upp 10 gram, och det ska bli spännande att se om det föds någon kull på måndag!

 


ANNONS
Av Emelie - 18 september 2014 16:53

Jag har faktiskt aldrig haft så svårt att bestämma mig hur jag vill göra med kattungarna som med den här kullen. Men nu har jag fattat beslut om att alla tre kattungarna ska säljas som sällskapskatter, och jag har erbjudit de intressenter som jag kände var mest "redo" att köpa katt att få tinga varsin katt ur kullen. Länge var jag inne på att ha en hane hos fodervärd, men när den tilltänkta fodervärden ändrade sig så tog jag det som ett tecken på att jag inte ska ha fler katter nu, utan att jag bara ska äga ett fåtal honkatter i fortsättningen. Och det känns jättebra att jag har bestämt mig! Det känns rätt.

Av Emelie - 17 september 2014 12:42

Har du någonsin sett en röd katt helt utan mönster? Skulle inte tro det. För såna katter finns inte. Det enda man möjligen kan se är en röd katt där mönstret är otydligt och suddigt, men det finns alltid där ändå. Faktum är att alla solida katter har ett mönster "under" det omönstrade, eftersom katten i sin grundform är mönstrad. Men att se skillnad på en svart solid katt och en brunmönstrad katt är lätt, medan röda katter är svårare.


Finns det då inga genetiskt solida (omönstrade) röda katter? Jo det gör det absolut, det gäller bara att lära sig att se skillnaden på de mönstrade och omönstrade röda katterna. Knepet är att man ska titta på området mellan munnen och nosen (den så kallade "flugan"). Om det området är rött är katten solid, är det vitt är katten mönstrad. En mönstrad katt brukar även ha tydligt vitt runt ögonen. Vi ska ta ett exempel: 

 

Här har vi en katt där mönstret syns väldigt lite och där området mellan mun och nos är samma som katten i övrigt. Den katten är tydligt solid (omönstrad). Katten i bakgrunden är svart solid.

 

Den här katten är däremot helt vit mellan mun och nos, alltså är den mönstrad. Och mönstret ifråga är ett tydligt tabbymönster (marmorerat).   

 

Även denna katt är mönstrad, och det är lite svårt att avgöra om hon är spotted eller tigré. Det vita på bröstet är vitfläck och beror på en separat gen.

 

Denna lilla supersöta kattunge är solid och långhårig.

 

Här har vi ytterligare en solid katt. Även denna katt har vitfläck, vilket ärvs oberoende av den mönstrade genen.


Alla bilder i detta inlägg har jag lånat från Kattkommando Syds hemsida. Om du vill skaffa katt så kan du ta kontakt med dem. De har både vuxna katter och kattungar för omplacering, både inne- och utekatter. Ju fler av deras katter som omplaceras, desto fler nya hemlösa katter kan de hjälpa. Bor du inte i närheten av Kattkommando Syd så kan du klicka här för att få en lista på alla svenska katthem. Kom ihåg att alltid kastrera din katt vid 6 månaders ålder så att inte ännu fler katter behöver bli hemlösa! 

Av Emelie - 17 september 2014 11:25

Jag fick en fråga: "Hej, tack för givande läsning om färger. 

I ditt exempel Röd hane och svart hona. Vad kan de få för färger på sina kattungar av hankön?? vi har fått en n24 svart spotted. Kan honan (n) trots allt bära på tigrerat?? Alla hennes syskon var tigrerade. Eller är det bara hanen (d) röd som kan bära på det? Dvs ha fel i stamtavlan och endå vara tigrerad?? röd kan ju vara lite lurig...
Tack!!"


Hej Karin!


Tack för din fråga! Jag tror att din fråga handlar om att du har blandat ihop det här med könsbunden nedärvning med vanlig nedärvning. Jag kanske inte har varit tillräckligt tydlig heller när jag har skrivit om det.


Vi börjar med den könsbundna nedärvningen: Hos katt finns det bara en gen som styr kattens utseende som ärvs könsbundet och det är den röda färgen. Den genen brukar man kalla Oy eller OO, medan man kallar icke-rött, alltså svart, för oy eller oo, beroende på om det är en hane eller en hona. Hanar har ju könskromosomerna Xy medan honor har XX. En katt med både rött och svart, Oo, brukar man kalla sköldpaddsfärgad. Normalt är det bara honor som kan bli sköldpaddsfärgade. Det betyder att alltid när man i en parning har att göra med både den svarta (icke-röda) och den röda färgen, eller en kombination av dessa (sköldpadd), så måste man ta hänsyn till att färgen rött ärvs könsbundet. Parar man till exempel en röd hane (Oy) med en svart hona (oo) så blir alla honkattungar sköldpaddor (Oo) medan alla hankattungar får svart grundfärg (oy). Orsaken till att det blir så här är att genen för rött sitter på X-kromosomen, och honor har två X-kromosomer, medan hanar bara har en. Honorna ärver därför den röda X-kromosomen från pappan och en av de svarta från mamman. Alla hanar ärver sin X-kromosom från mamman, därför att från pappan ärver de y, och där sitter ingen färggen. Därför blir det alltid så att hanar som har mammor med svart grundfärg blir svarta (oy), medan hanar med mammor med röd grundfärg blir röda (Oy). Hanar från sköldpaddsfärgade mammor blir svarta ELLER röda (Oy eller oy). 


Sedan tar vi den vanliga, icke-könsbundna, nedärvningen: När det i stället handlar om mönstergener, eller för den delen alla andra gener hos katt, så ärvs de generna oberoende av kön, för de generna sitter inte på X-kromosomen. När det gäller de generna så ärvs de "som vanligt", dvs det spelar ingen roll om det är hanen eller honan som har genen. För en dominant gen så gäller att minst en av föräldrarna måste ha genen synlig för att avkomman ska kunna få genen. För recessiva gener gäller att båda föräldrarna måste ha genen antingen synligt eller osynligt (vara bärare) för att genen ska komma till uttryck hos ungarna.


För att ta ett exempel: Vi har genen A för agouti, dvs mönstrad päls, och a för solid (dvs omönstrad eller non-agouti). A är dominant, medan a är recessivt. En katt har alltid två gener för samma egenskap på samma plats. Det betyder att alla katter har antingen AA, Aa, eller aa på sin "agoutigenplats". Alla aa-katter är solida, dvs omönstrade. Alla AA- och Aa-katter är mönstrade, alltså agouti. Utanpå ser AA och Aa exakt likadana ut, men om man parar en Aa-katt med en aa-katt så kan ungarna bli solida, eftersom Aa-katten är bärare av non-agouti. Parar man däremot en AA-katt med en aa-katt så kan kattungarna aldrig bli solida, eftersom den ena föräldern inte är bärare.


Ett annat sätt att uttrycka samma sak är att säga att en mönstrad katt alltid kan få mönstrade avkommor oavsett vem de paras med, medan en omönstrad katt inte alltid kan få omönstrade avkommor, eftersom den andra föräldern också måste bära på den omönstrade genen för att ungarna ska kunna bli omönstrade. Två mönstrade katter kan få en omönstrad unge, eftersom båda föräldrarna kan vara bärare av omönstrat utan att det syns, däremot kan inte två omönstrade katter få en mönstrad unge, därför att den mönstrade genen är dominant och syns den inte utanpå katten så finns den inte heller. 


I ditt exempel så förstår jag det som att mamman är svart solid. Hon måste därför ha aa på sin agoutiplats. En av ungarna i kullan har blivit mönstrad, agouti. Då måste det vara den röda pappan som är mönstrad och som har gett den mönstrade genen A till sin avkomma. Ungen måste ha Aa på sin agoutiplats, eftersom den från mamman måste ha fått a och från pappan A. Det kan ofta vara riktigt svårt att se om en röd katt är mönstrad eller omönstrad, men läs mitt nästa inlägg så ska jag försöka reda ut det!


Nedärvningen av spotted: Du frågar om teckningen spotted. Just den genen är lite knepig, för att man vet faktiskt inte riktigt hur spotted nedärvs, dvs om det är en dominant eller recessiv gen, eller om det är flera olika gener som styr. Dessutom är det ofta svårt att avgöra om en katt är spotted, eftersom den kan ha både prickar och ränder blandat. Men min erfarenhet är att spotted verkar kunna komma i en kull även när ingen av föräldrarna är spotted, vilket skulle indikera att det inte är en vanlig dominant gen i alla fall. Så jag tror inte att det behöver vara något fel i stamtavlan! Hoppas att du förstår hur jag menar, annars fråga igen!

Av Emelie - 14 september 2014 20:59

 


I kväll har jag lyckats para Cindy med Dr Who och om 16 dagar hoppas vi att det föds en kull med gulliga långhåriga ungar. Fördelen med att Rooibos och Cindys kullar föds ganska snart efter varandra är att jag kommer att kunna utvärdera båda kullarna samtidigt och det blir därför lättare att välja vilka som ska gå vidare i avel. Min huvudplan är att en av Rooibos hanungar om fem månader ska paras med en av Cindys honungar, och det kommer att bli en kull som blir släkt med alla guldhamstrar jag någonsin har ägt, samt att kullen kommer att ha extremt låg risk för papova, eftersom jag inte har köpt in några nya djur på lång tid. 


Av Emelie - 12 september 2014 09:27

Idag pratade jag med Maxims fodervärd och det visar sig att han har börjat urinmarkera när han har honor på besök. Vi bestämde oss därför för att kastrera honom snarast möjligt och jag fick mig en tankeställare om jag verkligen vill äga en ny fertil hane.....

Av Emelie - 11 september 2014 16:56

Det är en härlig känsla varje gång stamtavlorna kommer. Det känns alltid som en bekräftelse på att det avelsarbete man lagt ner har gett resultat. En stamtavla är också en bekräftelse för köparen att katten är en raskatt. Katter utan stamtavla/registreringebevis är aldrig raskatter, något som många människor inte vet. Om någon försöker sälja en "raskatt" utan stamtavla till dig, så ska du definitivt köpa katt av någon annan!


Tittar man på I-kullens stamtavla så ser man många spännande katter, katter som jag i många fall har sett bilder av på nätet och tyckt varit fina. En rolig sak är att den här kullens morfars mor är syster till min Lisen (Sneschinka Lidiya), som var det första sibiriska katt som flyttade hem till oss. Hennes båda föräldrar importerades från Ryssland och sedan satt de i karantän i flera månader i ett garage tillhörande Sneschinkas uppfödning utanför Borås. Uppfödarna blev godkända att ha egen karantän tack vare att de bodde på landet och hade enskilt vatten.


I stamtavlan till I-kullen finns många katter som är importerade från Ryssland, samt även en från Tyskland och en från Australien. Men går man tillräckligt långt bakåt så ska ju alla sibiriska katter härstamma från Ryssland eller det forna Sovietunionen. Dock är det inte säkert att det verkligen är så. Fusk med stamtavlor kan ha förekommit liksom inblandning av andra raskatter i Ryssland på den tiden som den sibiriska katten "bara" var en bondkatt och ryska uppfödare försökte få in "äkta raskattsblod" i aveln. Man tror bland annat att det är härifrån som det maskade anlaget härstammar, vilket är det anlag som gett den sibiriska rasen sin syskonras Neva masquerade. Det har varit en massa debatt om nevarasen därför att många traditionella sibiruppfödare tycker att det maskade mönstret inte ska förekomma på en skogsras. Men nu är ju nevan godkänd som ras, så nu är det inte mycket som kritikerna kan göra åt saken. Och ännu har det inte poppat upp någon nevakattunge bland mina kullar, även om jag inte gentestar mina katter för detta.  Jag har i stället valt att gentesta för PK-brist, vilket är en sjukdomsgen, samt för blodgrupp, vilket kan skapa problem om kattmamman är blodgrupp B och pappan A. För mig kommer hälsa och temperament före katternas utseende.


Apropå fusk med stamtavlor så kan jag berätta att det finns en kattras som heter Perser och som sägs härstamma från Iran. Dessa katter borde därför ha gener som är typiska för katter som kommer från mellanöstern. Men när forskare gick igenom olika raskatters DNA så kom det fram att Perserns DNA i första hand kommer från Europa. Det måste alltså ha varit så att europeiska uppfödare har blandat in inhemska bondkatter i Perseraveln, vilket i praktiken innebär att katten genetiskt kommer mer från Europa än från det som tidigare hette Persien!

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10 11 12
13
14
15
16
17 18 19 20 21
22 23 24
25
26 27 28
29 30
<<< September 2014 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se