Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 28 september 2014

Hur tar man reda på om en katt är en raskatt?

Av Emelie - 28 september 2014 22:41

Många människor tror att alla långhåriga huskatter är norska skogkatter. Eller att deras blå korthåriga katter måste vara russian blue. Men hur vet man egentligen säkert? Finns det något DNA-test för att fastställa en katts ras?

Svaret är att kattens ras sitter inte i generna, på samma sätt som en människas nationalitet inte heller kan ses i generna. Raser och nationer är båda något som vi människor har skapat.

När det gäller kattraser så var det någon gång en eller flera människor som bestämde att de skulle börja avla på en ny ras, och valde ut ett antal katter som man ville utgå från i aveln, och sedan stambokförde man katternas släktträd och sedan godkändes rasen av ett kattförbund och sedan var rasen officiell. Men hur kan man då veta säkert vilka katter som är raskatter och inte?

Det enda sättet att avgöra om en katt är en raskatt är om det har en stamtavla eller registreringsbevis. I annat fall kan den se exakt ut som en raskatt och även vara släkt med raskatter men ändå inte vara en raskatt.

Är då raskatter "finare" än andra katter? Många som felaktigt säger att deras katter är raskatter gör det nog för att de vill att deras egen katts status ska höjas. Och visst är det så att raskatter har högre status, precis som att vissa nationaliteter har högre status bland människor. Men alla katter har förstås samma värde som levande varelser.

Det speciella med en katt med stamtavla är att om katten kommer från seriösa uppfödare som i flera generationer valt de bästa ungarna i varje generation som ska gå vidare i avel, vad gäller hälsa, temperament och utseende, så finns det goda chanser att raskatten har egenskaper som gör den bättre lämpad som sällskapskatt än en vanlig "bondkatt". Och det är det man betalar för när man köper en raskatt med stamtavla.

 
ANNONS
 
Margita

Margita

29 september 2014 17:53

Väldigt bra skrivet!! :)

http://sengas.bloggplatsen.se

Emelie

29 september 2014 18:13

Tack Margita!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10 11 12
13
14
15
16
17 18 19 20 21
22 23 24
25
26 27 28
29 30
<<< September 2014 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se