Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 17 september 2014

Hur ser man skillnad på en röd mönstrad och en röd solid katt?

Av Emelie - 17 september 2014 12:42

Har du någonsin sett en röd katt helt utan mönster? Skulle inte tro det. För såna katter finns inte. Det enda man möjligen kan se är en röd katt där mönstret är otydligt och suddigt, men det finns alltid där ändå. Faktum är att alla solida katter har ett mönster "under" det omönstrade, eftersom katten i sin grundform är mönstrad. Men att se skillnad på en svart solid katt och en brunmönstrad katt är lätt, medan röda katter är svårare.


Finns det då inga genetiskt solida (omönstrade) röda katter? Jo det gör det absolut, det gäller bara att lära sig att se skillnaden på de mönstrade och omönstrade röda katterna. Knepet är att man ska titta på området mellan munnen och nosen (den så kallade "flugan"). Om det området är rött är katten solid, är det vitt är katten mönstrad. En mönstrad katt brukar även ha tydligt vitt runt ögonen. Vi ska ta ett exempel: 

 

Här har vi en katt där mönstret syns väldigt lite och där området mellan mun och nos är samma som katten i övrigt. Den katten är tydligt solid (omönstrad). Katten i bakgrunden är svart solid.

 

Den här katten är däremot helt vit mellan mun och nos, alltså är den mönstrad. Och mönstret ifråga är ett tydligt tabbymönster (marmorerat).   

 

Även denna katt är mönstrad, och det är lite svårt att avgöra om hon är spotted eller tigré. Det vita på bröstet är vitfläck och beror på en separat gen.

 

Denna lilla supersöta kattunge är solid och långhårig.

 

Här har vi ytterligare en solid katt. Även denna katt har vitfläck, vilket ärvs oberoende av den mönstrade genen.


Alla bilder i detta inlägg har jag lånat från Kattkommando Syds hemsida. Om du vill skaffa katt så kan du ta kontakt med dem. De har både vuxna katter och kattungar för omplacering, både inne- och utekatter. Ju fler av deras katter som omplaceras, desto fler nya hemlösa katter kan de hjälpa. Bor du inte i närheten av Kattkommando Syd så kan du klicka här för att få en lista på alla svenska katthem. Kom ihåg att alltid kastrera din katt vid 6 månaders ålder så att inte ännu fler katter behöver bli hemlösa! 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10 11 12
13
14
15
16
17 18 19 20 21
22 23 24
25
26 27 28
29 30
<<< September 2014 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se