Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 17 september 2014

Könsbunden nedärvning hos katt

Av Emelie - 17 september 2014 11:25

Jag fick en fråga: "Hej, tack för givande läsning om färger. 

I ditt exempel Röd hane och svart hona. Vad kan de få för färger på sina kattungar av hankön?? vi har fått en n24 svart spotted. Kan honan (n) trots allt bära på tigrerat?? Alla hennes syskon var tigrerade. Eller är det bara hanen (d) röd som kan bära på det? Dvs ha fel i stamtavlan och endå vara tigrerad?? röd kan ju vara lite lurig...
Tack!!"


Hej Karin!


Tack för din fråga! Jag tror att din fråga handlar om att du har blandat ihop det här med könsbunden nedärvning med vanlig nedärvning. Jag kanske inte har varit tillräckligt tydlig heller när jag har skrivit om det.


Vi börjar med den könsbundna nedärvningen: Hos katt finns det bara en gen som styr kattens utseende som ärvs könsbundet och det är den röda färgen. Den genen brukar man kalla Oy eller OO, medan man kallar icke-rött, alltså svart, för oy eller oo, beroende på om det är en hane eller en hona. Hanar har ju könskromosomerna Xy medan honor har XX. En katt med både rött och svart, Oo, brukar man kalla sköldpaddsfärgad. Normalt är det bara honor som kan bli sköldpaddsfärgade. Det betyder att alltid när man i en parning har att göra med både den svarta (icke-röda) och den röda färgen, eller en kombination av dessa (sköldpadd), så måste man ta hänsyn till att färgen rött ärvs könsbundet. Parar man till exempel en röd hane (Oy) med en svart hona (oo) så blir alla honkattungar sköldpaddor (Oo) medan alla hankattungar får svart grundfärg (oy). Orsaken till att det blir så här är att genen för rött sitter på X-kromosomen, och honor har två X-kromosomer, medan hanar bara har en. Honorna ärver därför den röda X-kromosomen från pappan och en av de svarta från mamman. Alla hanar ärver sin X-kromosom från mamman, därför att från pappan ärver de y, och där sitter ingen färggen. Därför blir det alltid så att hanar som har mammor med svart grundfärg blir svarta (oy), medan hanar med mammor med röd grundfärg blir röda (Oy). Hanar från sköldpaddsfärgade mammor blir svarta ELLER röda (Oy eller oy). 


Sedan tar vi den vanliga, icke-könsbundna, nedärvningen: När det i stället handlar om mönstergener, eller för den delen alla andra gener hos katt, så ärvs de generna oberoende av kön, för de generna sitter inte på X-kromosomen. När det gäller de generna så ärvs de "som vanligt", dvs det spelar ingen roll om det är hanen eller honan som har genen. För en dominant gen så gäller att minst en av föräldrarna måste ha genen synlig för att avkomman ska kunna få genen. För recessiva gener gäller att båda föräldrarna måste ha genen antingen synligt eller osynligt (vara bärare) för att genen ska komma till uttryck hos ungarna.


För att ta ett exempel: Vi har genen A för agouti, dvs mönstrad päls, och a för solid (dvs omönstrad eller non-agouti). A är dominant, medan a är recessivt. En katt har alltid två gener för samma egenskap på samma plats. Det betyder att alla katter har antingen AA, Aa, eller aa på sin "agoutigenplats". Alla aa-katter är solida, dvs omönstrade. Alla AA- och Aa-katter är mönstrade, alltså agouti. Utanpå ser AA och Aa exakt likadana ut, men om man parar en Aa-katt med en aa-katt så kan ungarna bli solida, eftersom Aa-katten är bärare av non-agouti. Parar man däremot en AA-katt med en aa-katt så kan kattungarna aldrig bli solida, eftersom den ena föräldern inte är bärare.


Ett annat sätt att uttrycka samma sak är att säga att en mönstrad katt alltid kan få mönstrade avkommor oavsett vem de paras med, medan en omönstrad katt inte alltid kan få omönstrade avkommor, eftersom den andra föräldern också måste bära på den omönstrade genen för att ungarna ska kunna bli omönstrade. Två mönstrade katter kan få en omönstrad unge, eftersom båda föräldrarna kan vara bärare av omönstrat utan att det syns, däremot kan inte två omönstrade katter få en mönstrad unge, därför att den mönstrade genen är dominant och syns den inte utanpå katten så finns den inte heller. 


I ditt exempel så förstår jag det som att mamman är svart solid. Hon måste därför ha aa på sin agoutiplats. En av ungarna i kullan har blivit mönstrad, agouti. Då måste det vara den röda pappan som är mönstrad och som har gett den mönstrade genen A till sin avkomma. Ungen måste ha Aa på sin agoutiplats, eftersom den från mamman måste ha fått a och från pappan A. Det kan ofta vara riktigt svårt att se om en röd katt är mönstrad eller omönstrad, men läs mitt nästa inlägg så ska jag försöka reda ut det!


Nedärvningen av spotted: Du frågar om teckningen spotted. Just den genen är lite knepig, för att man vet faktiskt inte riktigt hur spotted nedärvs, dvs om det är en dominant eller recessiv gen, eller om det är flera olika gener som styr. Dessutom är det ofta svårt att avgöra om en katt är spotted, eftersom den kan ha både prickar och ränder blandat. Men min erfarenhet är att spotted verkar kunna komma i en kull även när ingen av föräldrarna är spotted, vilket skulle indikera att det inte är en vanlig dominant gen i alla fall. Så jag tror inte att det behöver vara något fel i stamtavlan! Hoppas att du förstår hur jag menar, annars fråga igen!

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10 11 12
13
14
15
16
17 18 19 20 21
22 23 24
25
26 27 28
29 30
<<< September 2014 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se