Miss Emmi's sibiriska katter

Alla inlägg under maj 2014

Av Emelie - 12 maj 2014 08:26

Nu har jag färg- och könsbestämt ungarna, och här är namn, färger, teckning och status:


Miss Emmi's Dexter, normalfärgad bandad korthår, hane - fodervärd sökes i Göteborg

Miss Emmi's Diamond, creme bandad korthår, hona - intresse visat

Miss Emmi's Destiny, creme bandad korthår, hona - intresse visat

Miss Emmi's Darling, creme korthår, hona


Alla ungarna växer och frodas och Hamsterdam är en exemplarisk mamma. Ungarna har fortfarande inte öppnat ögonen, men de har börjat äta lite riktig mat i form av vetegroddar, och idag fick de för första gången smaka salladsblad.


Av Emelie - 9 maj 2014 12:02

 

Guldhamstern, även kallad syrisk hamster, härstammar från Syrien, där de lever i hålor under marken i ett varmt och torrt ökenklimat. På grund av jordbrukets utbredning där har hamstrarna fått mindre plats att leva på, och dessutom betraktas de som skadedjur. Därför finns det inte så många vilda hamstrar kvar. Däremot finns en stor population av tama hamstrar runtom i världen.

 

Guldhamstern upptäcktes för första gången av den brittiske zoologen George Robert Waterhouse år 1839. Han hittade en hona som han kallade Cricetus auratus, vilket betyder ”gyllene hamster”. Skinnet från denna första hamster förvaras på Naturhistoriska museet i London. Idag har det latinska namnet ändrats till Mesocricetus auratus, då man har hittat flera släktingar till guldhamstern.

 

Guldhamsteraveln startade 1930, då den israeliske zoologen Israel Aharoni fångade en hamstermamma med ungar i Aleppo i Syrien. Dessa hamstrar föddes upp som laboratoriedjur vid universitetet i Jerusalem. Några lyckades rymma genom ett hål i golvet, och utgjorde början på en population av vilda hamstrar i Israel. 1931 skickades några avkommor till de tillfångatagna hamstrarna till England där de användes som försöksdjur. År 1937 började privata uppfödare föda upp några av de hamstrarna som husdjur. Nya DNA-analyser visar att alla nordamerikanska hamstrar (och därför antagligen alla guldhamstrar i fångenskap i världen) härstammar från en enda hona, troligen den som fångades år 1930 i Syrien.

 

Guldhamstern Avila från min första kull.

Av Emelie - 9 maj 2014 11:23

 

Jag har köpt ett nytt hus till Rooibos. Det är i två våningar med avtagbart tak. Theda heter det och är ett av mina absoluta favorithus till en guldhamster. Finns att köpa på Djurmaxi. Om ni undrar varför Rooibos ser så tjock ut på bilden så är det för att hon har proppat kindpåsarna fulla med mat.   



Av Emelie - 6 maj 2014 21:54

Nu har jag tittat närmare på ungarna och det ser ut som att tre är ljusa, dvs creme eller gula med eller utan bandat mönster, medan en ser ut att vara normalfärgad bandad. Spännande!

Av Emelie - 5 maj 2014 08:53

Igår morse när jag kollade i boet så var det helt tomt och jag tänkte att Hamsterdam måste ha varit skendräktig trots allt. Men senare på dagen låg det plötsligt fyra ungar i boet! En hel dag försenade, guldhamstrar brukar ju föda exakt på dagen i vanliga fall. Välkommen till världen D-kullen!  


Av Emelie - 3 maj 2014 21:49

Jag tror inte att förlossningen har startat ännu. Hamsterdam har varit ute i buren, och inte hållit sig i sitt bo hela tiden, så det verkar inte ha startat ännu. Troligen kommer det att finnas ungar i boet i morgon bitti.

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2014 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skapa flashcards