Miss Emmi's sibiriska katter

Alla inlägg under januari 2014

Av Emelie - 25 januari 2014 16:08

Jag har läst att guldhamstrar kan bli skendräktiga, så det ska bli spännande att se om det blir några ungar eller inte. Bra i alla fall att man inte behöver vänta så länge innan man säkert vet.... Lite galet av mig att para två honor samtidigt, det är jag medveten om. Om två veckor kanske det visar sig att båda honorna var skendräktiga. Eller så kanske de föder 20 ungar var....  

Av Emelie - 24 januari 2014 23:43

Om jag inte visste bättre så skulle jag tro att Cornelia har börjat löpa idag. Hon jamar på ett ganska uppfordrande och ihållande sätt, dessutom hoppar hon allt vad hon kan på ytterdörren. Eftersom vi var hos veterinären idag så har hon antagligen fått vittring på någon spännande fertil hane. Och igår var vi ju och hälsade på vår lika fertila avelshane Maxim och då måste hon ha känt de lockande dofterna från honom. Så allt tyder på löp....INTE! För Cornelia är KASTERAD sedan flera år tillbaka!   


Av Emelie - 24 januari 2014 13:30

Jag skrev för ett tag sedan om en ny kattras av orientalisk typ som heter Arabian Mau. Den är en naturlig ras, precis som den sibiriska katten. Än så länge har katter en mycket låg status där rasen kommer ifrån, men det försöker några kattentusiaster nu att råda bot på. Genom att göra denna ras mer känd kan katterna få ett bättre liv. Jag hoppas att rasen i framtiden blir godkänd inom SVERAK. En svensk kvinna som bott i Abu Dabi har adopterat en vacker sköldpaddsspotted-vit kisse som heter Rugrat. Kan denna katt vara den första av sin ras i Sverige? A, som kvinnan heter, har jobbat som ridlärare, och hade då med sig sin katt i stallet. Katten hjälpte då till av vara domare i ponnymålar-tävlingen! 


A skriver: 

"det finns sååå många katter mestadels arabian mau som lever ett "ruff life on the streets" som skulle behöva lite mer uppmärksamhet!
Googla på Feline and friends/ UAE samt Sandy paws/Abu dhabi finns även på Facebook och kolla in hur välgörenhets organisationerna jobbar här för att rädda denna underbara kattras! Tyvärr är araberna inte så djurvänliga utan ser dessa katter på gatan som råttor.. 
Jag är förvånad över att det inte finns en enda Arabian mau i svergie.. min rugrat verkar vara den första!"
 
Bilder på denna exotiska skönhet:
             
 
Av Emelie - 23 januari 2014 14:04

Nu har jag vägt både Ada och Milky och jag tror att båda är dräktiga! Alltså kommer det antagligen att finnas små bebisar att tinga om några veckor!  Välkomna att höra av er till mig på saga_emelie@hotmail.com. Jag har fixat en intresselista till min hemsida där jag skriver upp intresserade. http://www.missemmis.se Så här såg Ada ut när hon bara var några veckor gammal:

 

Av Emelie - 21 januari 2014 20:55

I kväll parade sig Ada och Portal! Jag hade alltså tagit helt fel på brunsttiden.   Nu ska det bli spännande att se om parningarna har tagit. Om några dagar tänker jag väga tjejerna för att se om de har gått upp i vikt. Jag har verkligen börjat förstå fördelen med att ha en egen avelshane när det handlar om guldhamstrar! Att hitta brunsten är helt enkelt svårt, så man får testa flera dagar i rad. Någon gång runt kl 8 på kvällen verkar vara en bra parningstid för guldhamstrar, har jag lärt mig. Men det är inte alltid som det verkligen blir ungar när man parar guldhamstrar, så vi får se vad som händer. Förväntade färger på Adas kull är silvergrå, silvergrå umb, normalfärgad, normalfärgad umb. Det finns även en chans till cinnamon, cinnamon umb, silvergrå rödögd och silvergrå rödögd umb. En chans finns även att hanarna kan bli gula, silver pearl, gul umb och silver pearl umb. Det vore kul om någon unge fick röda ögon, vilket de får om de har två anlag av cinnamon. När jag var ny som uppfödare så tyckte jag inte det var snyggt med röda ögon, men nu gillar jag det för att det är annorlunda. Alla ungar blir långhåriga.


Om någon av hanarna i kullen blir gulbaserad, så betyder det att Ada är sköldpaddsfärgad, och då ska alla honor i kullen registreras som sköldpaddsfärgade, annars inte. Det kniviga med sköldpaddsfärgade guldhamstrar är att det ibland inte syns en enda liten gul fläck i pälsen, trots att honan är sköldpaddsfärgad. Det enda sättet att veta det då är om någon av föräldrarna eller avkommorna är gul. Jag vet att Milky är sköldpadda, eftersom hennes mamma är gul. Med Ada är det 50% sannolikhet att hon är sköldpadda.

Av Emelie - 20 januari 2014 21:04

Vi åkte ju till Karlstad i helgen och försökte para mina honor med Moses, men det gick inte alls bra. Inga parningar blev det trots att Natalie kämpade och kämpade och försökte få ihop dem. Så vad gjorde vi då? Jo, vi åkte hela familjen till Värmskog mitt i skogen utanför Karlstad, där Cricetus hamsteruppfödning finns. Där fick vi träffa hennes 11 hamstrar och där hittade vi den vuxna hanen Cocopopz Portal Protector, som nu bor hemma hos oss. I kväll satte jag ihop honom med Milky, och gissa vad som hände? Jo, de började para sig! (Jag måste ha tagit helt fel på brunsten alltså, förlåt, Natalie. Du får en hamsterunge från den här kullen som tack för besväret om du vill.) Så nu pågår det alltså parning för fullt, och det är jättespännande. Om 16 dygn hoppas vi att det föds en kull med hamsterbebisar! Jag är jättenöjd med Portal både i utseende och temperament, och förväntade färger på kullen är silvergrå, silvergrå umb, normalfärgad och normalfärgad umb. Hanarna kan dessutom bli gula, silver pearl, gul umb och silver pearl umb. Alla ungar blir långhåriga. Sedan kan det alltid dyka upp färger som man inte förväntar sig också. Jag tror och hoppas det blir fina bebisar! (Genetiskt sett blir hälften av honorna sköldpaddsfärgade, men det kommer inte att synas utanpå, så det blir ingen skillnad i utseendet.)


Så här ser Portal ut (han är normalfärgad umb):

   

Av Emelie - 17 januari 2014 11:43

   

 

Jag hittade en sån bild på Internet som visar hur det fungerar med könsbunden nedärvning av färganlag. Både guldhamstrar och katter har ett gutl/orange färganlag som ärvs könsbundet. Katter har till exempel 78 kromosomer, och på ett av dessa kromosompar finns könskromosomer, som bestämmer om djuret blir en hona eller hane. Hanar har bara en X-kromosom medan honor har två. En hona kan ha en X-kromosom som kodar för röd färg och en annan som kodar för svart färg. Sådana honor blir sköldpaddsfärgade. Eftersom hanar bara har en X-kromosom så kan de normalt sett inte bli sköldpaddsfärgade.


Sköldpaddsfärgad katt:

 

Sköldpaddsfärgad hamster:

 


Av Emelie - 12 januari 2014 21:15

Jag är så glad för idag har jag haft kontakt med min kusin A, som bor på Hammarö, och med N, som äger snygga hamster Moses, och nästa helg tar jag med mig både Milky och Ada på parningsresa! Ska bli sååå spännande! Jag är så barnsligt förtjust i djuravel.


Här är Miss Emmi's Ada:

 

Här är Milky:

 

Här är Moses (Zvintos Always Awsome):

 

 

   

Foton på Moses: Nathalie Månsén.

Hoppas allt går bra och att det föds små sötnosar här hemma!   På bilderna ser man tydligt att Moses är bättre typad än mina tjejer, så jag kommer troligen att göra framsteg i avelsarbetet.


Utfallet på ungarna mellan Milky och Moses borde bli som följer:

50% långhår, 50% korthår

50% bandade, 50% inte bandade

50% satin, 50% inte satin

50% brunörade/rost, 50% inte brunörade/rost (Fast där är jag osäker om Milky verkligen bär på rost. Tror att det kan ha blivit fel i färgbestämningen. I så fall blir det inga brunörade.)

50% heterozygot silvergrå, 25% homozygot silvergrå, 25% inte silvergrå

50% av hanarna gula, 50% inte gula

50% av honorna skp, 50% inte skp

Om Moses är bärare av creme blir 25% creme.

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23 24 25
26
27 28 29
30
31
<<< Januari 2014 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skapa flashcards