Miss Emmi's sibiriska katter

Alla inlägg under oktober 2013

Av Emelie - 18 oktober 2013 07:25

Idag fick jag veta att jag har blivit registrerad uppfödare i svenska hamsterföreningen!

 

ANNONS
Av Emelie - 12 oktober 2013 12:50

Idag fick jag ett mail från en annan sibiruppfödare, och jag kom på att andra kanske kan ha glädje av det jag skriver också, så varsågod:

 

"Hej J!

Jättekul att ha kontakt och grattis till dina fina kullar! Alltid kul att följa andra uppfödare och deras katter, och kul att du ställer avelsfrågor till mig.

 
Bifogar mitt senaste foderavtal för hona och mitt senaste för hane. Jag har försökt göra avtalen så juste so möjligt för fodervärdarna, då det är ganska mycket jobb för dem. Ytterligare en svårighet är ju också att fodervärden kan bli allergisk, så det behöver man ha beredskap för.
 
Det här med katter som inte kommer överens har jag också erfarenhet av. Tre av mina nuvarande avelshonor har haft mammor som varit extremt beskyddande när de haft kattungar. De andra katterna i hushållet har därför råkat illa ut. Jag håller tummarna att det ska fungera i sommar när den nya generationen kattungarna föds här hos oss.
 
Ja, det där med golden är verkligen svårt. Jag har länge drömt om att föda upp goldenkattungar, men inte nog med att man måste hitta en lämplig hona med rätt färg, man måste dessutom hitta en lämplig hane. (Eftersom genen verkar vara recessiv på sibbar.) Så jag har insett att det är enklare att satsa brett på olika färger och att titta mindre på färgen och mer på hälsan och temperamentet. Dessutom är det kul med olika färger tycker jag, jag älskar när kullen består av regnbågens alla färger. Ännu har ingen av mina kullar blivit sköldpaddor, röda, eller creme, men det kommer nog det också, så småningom.
 
Att utvärdera en möjlig avelskatt är också något som man behöver göra som uppfödare. Jag kan se så här i efterhand att jag nog har varit lite väl självkritisk till mina egna avelskatter, för nu när jag köpt in flera katter från andra uppfödare så inser jag att de också har sina brister. 
 
Det viktigaste tycker jag är att katten inte har några egenskaper som direkt DISKVALIFICERAR den från att användas i avel enligt de kriterier som man själv har satt upp. Selektion är också oerhört viktigt: att man väljer den mest lovande kattungen i varje gereration i de kullar man får. Jag tycker att det är bra att ha som mål att 1-2 kattungar i varje kull ska gå vidare i avel, så länge de inte är direkt olämpliga som avelskatter, och att man pratar med kattungeköparna om de funderar på att avla på sin katt. På så vis kan man välja rätt katt till rätt köpare. Anledningen till att jag tycker att någon kattunge ska gå vidare i avel är att man avlar ju inte för att producera kattungar, utan för att förbättra de egenskaper man tycker är viktiga från en generation till en annan. Om man inte själv tycker att den parning man gjort är en bra kombination som man vill avla vidare på, så finns det ingen anledning att göra den parningen tycker jag. Snarare än att låta kattungeköperna välja katt, så ska man själv välja först, och hellre låta köparna vänta lite, tills kattungarna är större och lättare att utvärdera.
 
Hälsningar
 
Emelie"

ANNONS
Av Emelie - 8 oktober 2013 19:48

   

"Delphie är vår underbara, sociala och goa familjemedlem. Hon är en vacker och stor madam! Hon väger runt 8 kg... Vi ger henne specialfoder, för att hålla vikten nere. Hon äter den, och ibland en äggula och rått nötkött vid tillfälle.
 
Tack för en underbar katt; hon är såå fin! Bifogar två bilder där hon ligger och vilar - hon är en rolig personlighet :))"
Av Emelie - 6 oktober 2013 13:10

Jag kallar numera Helga och LaMinelle för kattvillingar, för de är nästan alltid tillsammans. Det ser så mysigt ut. En kväll såg jag faktiskt alla fyra katterna i klösträdet samtidigt. Jag älskar att vara crazy cat lady!


Idag flyttar även Caelyn till sin nya familj. Så sen är alla mina fem avelskatter på plats. Till sommaren hoppas vi att det kommer att krylla av kattungar!   Planen är att Caelyn, Hilma och Helga ska paras med Maxim våren 2014. LaMinelle ska eventuellt paras under sommaren.

 

Av Emelie - 4 oktober 2013 16:21

Hej! Avila eller Lilly som jag döpt henne till mår super bra! Hon får färsk mat varje dag och det älskar hon! Nu har jag börjat ta upp henne lite smått, hon verkar inte ha några problem med det utan hon verkar snarare tycka om det. Har en liten fråga bara, i det fodret du har till dina hamstrar, vad har du i det? Jag använder oxbow hamster pellets men tycker du jag ska ha i något mer? (Lilly får fortfarande självklart lite av sitt övergångs foder)!
Med vänlig hälsning, Alexandra och Lilly :)

Av Emelie - 4 oktober 2013 14:48

Uppmuntrad av fodervärdsmattes positiva kommentar på Facebook så måste jag få lov att visa några fler bilder på lillkillen Maxim:

     

Av Emelie - 4 oktober 2013 14:16

De flesta hamsterintresserade vet väl redan att man kan använda lådan Samla som ett prisvärt hem till sin hamster och att ljushållarna Glimma fungerar perfekt som matskålar. Men hur många har tänkt på att bestickstället Magasin för 19 kronor är en perfekt liten klätterställning för en smågnagare? Man kan både klättra upp på det, använda det som hus, och gnaga på det. Man kan variera genom att ställa det upp eller lägga det ner och man kan ha flera på eller bredvid varandra.

 Av Emelie - 3 oktober 2013 18:28

Nu är snart alla mina nya avelskatter på plats. Maxim trivs bra hos sin fodervärd och är hur mysig som helst: en riktig kelgris. Vi hälsade på honom och hans matte igår. Så här fin är han nu:

     

LaMinelle och Helga, som bor hemma hos mig, är bästisar. Jag tror att LaMinelle ser Helga som en storasyster och stand-in mamma. Och Helga verkar trivas som fisken i vattnet med sin nya skddsling och lekkamrat:

 

På söndag flyttar sötnosen Caelyn hem till sin fodervärd, som bor precis vid Lilla Los skola. Vi hoppas att allt ska gå bra förstås. Det händer mycket på kattfronten just nu. Och lilla Hilma verkar vara hur go som helst, att döma av hennes fodervärdsmattes bilder på Facebook.  


Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
 
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Oktober 2013 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se