Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 12 oktober 2013

Att avla på sin katt

Av Emelie - 12 oktober 2013 12:50

Idag fick jag ett mail från en annan sibiruppfödare, och jag kom på att andra kanske kan ha glädje av det jag skriver också, så varsågod:

 

"Hej J!

Jättekul att ha kontakt och grattis till dina fina kullar! Alltid kul att följa andra uppfödare och deras katter, och kul att du ställer avelsfrågor till mig.

 
Bifogar mitt senaste foderavtal för hona och mitt senaste för hane. Jag har försökt göra avtalen så juste so möjligt för fodervärdarna, då det är ganska mycket jobb för dem. Ytterligare en svårighet är ju också att fodervärden kan bli allergisk, så det behöver man ha beredskap för.
 
Det här med katter som inte kommer överens har jag också erfarenhet av. Tre av mina nuvarande avelshonor har haft mammor som varit extremt beskyddande när de haft kattungar. De andra katterna i hushållet har därför råkat illa ut. Jag håller tummarna att det ska fungera i sommar när den nya generationen kattungarna föds här hos oss.
 
Ja, det där med golden är verkligen svårt. Jag har länge drömt om att föda upp goldenkattungar, men inte nog med att man måste hitta en lämplig hona med rätt färg, man måste dessutom hitta en lämplig hane. (Eftersom genen verkar vara recessiv på sibbar.) Så jag har insett att det är enklare att satsa brett på olika färger och att titta mindre på färgen och mer på hälsan och temperamentet. Dessutom är det kul med olika färger tycker jag, jag älskar när kullen består av regnbågens alla färger. Ännu har ingen av mina kullar blivit sköldpaddor, röda, eller creme, men det kommer nog det också, så småningom.
 
Att utvärdera en möjlig avelskatt är också något som man behöver göra som uppfödare. Jag kan se så här i efterhand att jag nog har varit lite väl självkritisk till mina egna avelskatter, för nu när jag köpt in flera katter från andra uppfödare så inser jag att de också har sina brister. 
 
Det viktigaste tycker jag är att katten inte har några egenskaper som direkt DISKVALIFICERAR den från att användas i avel enligt de kriterier som man själv har satt upp. Selektion är också oerhört viktigt: att man väljer den mest lovande kattungen i varje gereration i de kullar man får. Jag tycker att det är bra att ha som mål att 1-2 kattungar i varje kull ska gå vidare i avel, så länge de inte är direkt olämpliga som avelskatter, och att man pratar med kattungeköparna om de funderar på att avla på sin katt. På så vis kan man välja rätt katt till rätt köpare. Anledningen till att jag tycker att någon kattunge ska gå vidare i avel är att man avlar ju inte för att producera kattungar, utan för att förbättra de egenskaper man tycker är viktiga från en generation till en annan. Om man inte själv tycker att den parning man gjort är en bra kombination som man vill avla vidare på, så finns det ingen anledning att göra den parningen tycker jag. Snarare än att låta kattungeköperna välja katt, så ska man själv välja först, och hellre låta köparna vänta lite, tills kattungarna är större och lättare att utvärdera.
 
Hälsningar
 
Emelie"

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
 
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Oktober 2013 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se