Miss Emmi's sibiriska katter

Alla inlägg under maj 2013

Av Emelie - 12 maj 2013 23:53

Om jag hade mer pengar så skulle jag:

 • Gå färdigt utbildningen till certifierad konstellatör i Norge och sedan börja jobba som konstellatör vissa helger.
 • Anlita städhjälp för veckostädning varje vecka plus en storstädning varje vår.
 • Resa utomlands en vecka varje höst för att lapa sol inför vintern.
 • Renovera badrummet (anlita välkända och duktiga hantverkare).
 • Hyra en sommarstuga varje sommar med familjen.
 • Komplettera min samling av muminmuggar.
 • Köpa så många Marja Entrich-hudvårdsprodukter jag hade lust med.
 • Köpa kläder och skor när jag kände för det.
 • Gå på restauranger, caféer, pubar, muséer, bio när jag kände för det.
 • Impulsköpa allt möjligt som jag kände för.
 • Åka på workshop och retreat med Eckhart Tolle och Byron Katie m fl.
 • Gå på massage och ansiktsbehandling regelbundet.
 • Anlita de bästa läkarna och alternativa terapeuterna jag kunde hitta.
 • Anlita en duktig och snygg   personlig tränare.
 • Anlita en person som kunde köra mat från Govindasrestaurangen till mitt jobb varje dag och färdig mat hem till oss till middag varje kväll.
 • Ha en stor ekonomisk buffert.

Vad bra det skulle vara att ha pengar!   

ANNONS
Av Emelie - 12 maj 2013 10:51

   

Preliminära planer för hamsterungarna (planerna kan ändras):


Nidoran, mandarin sappire hane Stannar hos oss

Ditto, sapphire pearl hane Flyttar till A och M

Squirtle, mandarin pearl hane Stannar hos oss

Pikachu, mandarin pearl hane Flyttar till A och M

Eevee, mandarin pearl hona Flyttar till Carina, Kronoskogens uppfödning

Goldeen, mandarin pearl hona Flyttar tillsammans med mamman Toadette


Hamstermat: Ungarna har precis lärt sig äta riktig mat. Nu när Toadette har ungar så får hon och ungarna mumsa på alla möjliga goda saker som jag normalt inte ger så ofta, om än någonsin, till mina vuxna hamstrar: fröblandning, mandlar, valnötter, hirskolvar, alfalfahö, grönsaker, maskrosblad, bröd, frukt etc.


Till fullvuxna dvärghamstrar med tendens att gå upp i vikt ger jag normalt bara Oxbow essentials eller Hamster complete plus lite grönsaker ett par gånger i veckan. Någon gång i månaden ger jag extra proteiner i form av lite hårdkokt ägg eller torrfoder för katt.

ANNONS
Av Emelie - 11 maj 2013 20:08

Hilding:

             

     

Henrik:

         

         

Helga:

       

Hilma:

                 

Chanel:

   

Fotografer: Moa, Mattias och Evelina.

Av Emelie - 11 maj 2013 14:14

Idag, vid 8 dagars ålder, kan jag se könen på hamsterungarna, och de var inte alls honor allihop! Låt mig presentera: Pokemon i Kanto-kullen!


Nidoran, mandarin sappire hane

Ditto, sapphire pearl hane

Squirtle, mandarin pearl hane

Pikachu, mandarin pearl hane

Eevee, mandarin pearl hona

Goldeen, mandarin pearl hona

    

Planen nu är att två av mandarinhanarna ska stanna hos mig som avelshamstrar. Vilka två det blir får tiden utvisa. Sapphire pearlhanen flyttar till ett nytt hem tillsammans med en av mandarinerna. (Kanske blir det till Hennings husse och matte som de flyttar.) Honorna ska tills vidare bo kvar med Toadette och hjälpa henne med en eventuell andra kull. En av honorna flyttar sedan till Kronoskogens uppfödning i Ljungby (troligen, för planer kan alltid ändras på vägen). Den andra honan blir sällskapshamster till mamma Toadette. De två ska också flytta till ett nytt hem. Eventuellt behåller jag ytterligare två hamstrar från nästa kull, men det kommer jag att avgöra när jag vet om det föds en andra kull. Pappan till kullen, Henning, flyttar till sitt riktiga hem i kväll. 

Av Emelie - 10 maj 2013 21:07

Min senaste färgbedömning av hamstrarna: Jag tror nu att det är en sapphire pearl, en mandarin sapphire och fyra mandarin pearl. Och jag älskar ju mandarin pearl!   Orsaken till att det har varit svårt att färgbestämma den här gången tror jag är att mandarinerna är väldigt bruna för att vara mandariner, och därför är det svårt att se att de verkligen är mandariner... Så här ser de ut idag:

 


Av Emelie - 9 maj 2013 15:32

En tråkig sak med att hålla på med uppfödning är att man aldrig kan garantera att djuren man säljer kommer att förbli friska. Vi som föder upp katter försöker på alla sätt och vis att välja friska avelsdjur, men det finns aldrig någon garanti för att djuren kommer att leva ett långt friskt liv. Samtidigt är detta en del av tjusningen när man håller på med uppfödning, att man faktiskt inte kan förutsäga allt.


Det senaste inom sibiraveln är att några forskare i USA har upptäckt att somliga katter i den sibiriska rasen bär anlaget för en sjukdom som kallas PK-brist. Detta har gjort att en del uppfödare i Sverige har börjat DNA-testa sina katter. Kanske kommer det i framtiden att komma avelsrekommendationer för sjukdomen, men vi vet ännu inte hur vanligt anlaget är i kattpopulationen. Läs mer i texten nedan:


"Ärftlig blodbrist

Pyruvatkinasbrist är en autosomalt recessiv defekt som finns hos flera djurarter, bland annat människa, hund och katt. Enzymet pyruvatkinas (PK) medverkar när röda blodkroppar bryter ner socker som de behöver för sin energiproduktion. Om enzymet är defekt eller saknas kommer inte de röda blodkropparna att fungera normalt. Därför kommer blodkropparna att ”tas ur produktion” och förstöras av kattens eget immunförsvar. Det innebär att det blir för få röda blodkroppar och djuret får anemi (”blodbrist”).

Flera kattraser kan ha PK-brist men mutationen är mest känd hos abessinier och somali. Hos katt uppträder anemin under perioder och blodvärdet kan normaliseras dessemellan. Då blir katten slö, orkeslös och får hjärtklappning även vid lätt ansträngning. Slemhinnorna blir bleka och mjälten kan förstoras. Kräkningar och magproblem förekommer. Många katter med PK-brist får en normal livslängd men i vissa fall dör katten i svår blodbrist redan före två års ålder.

När katten får symtom behandlas den vanligen med kortison. Det är viktigt att en katt med dubbla anlag för PK-brist inte utsätts för onödiga risker för infektion eller stressande situationer. För honor med PK-brist är dräktighet och förlossning ett riskmoment.


DNA-testning

Det finns ett DNA- test för PK-brist hos abessinier och somali. Oftast används så kallade svabbprover. Det innebär att celler från munhålan gnuggas loss med en steril pinne (t ex en ”tops”).

Analysen utförs i dag på flera laboratorier i världen, bland andra Laboklin i Tyskland och UC Davis i USA.

Information om hur provtagningen går till finns på deras respektive webbsidor;

(www.laboklin.de, www.vgl.ucdavis.edu/services/cat)."


Texten är hämtad från SVERAKs hemsida.

Av Emelie - 9 maj 2013 13:30

Jag har jättesvårt att avgöra färg och kön på hamsterbebisarna. Ibland får jag för mig att alla är honor, ibland blir jag mer tveksam. Ja, jag vet att de bara är 6 dagar gamla, men ändå!   Just nu lutar det åt att det är en sapphire, en sapphire pearl och fyra mandarin pearl, men jag är som sagt osäker. Kanske är det i stället tre sapphire pearl? Eller är det fem sapphire pearl? Och sapphireungen ser nästan beige ut. Kanske är en av hampisarna agouti pearl? Eller kan det till och med vara så att alla sex hamstrer är pearl - antingen sapphire eller mandarin?   Hjälp mig snälla ni som är hamsteruppfödare!   Spännande är det i alla fall att se deras utveckling, men Toadette vill förstås helst inte att jag tittar för mycket, så jag håller mig borta så mycket jag kan.

       

Av Emelie - 5 maj 2013 15:49

 

Hamsterungarna ser nu ut som små rosa griskultingar. Inne i hörnet på deras låda, som är genomskilnlig, kan man ibland se någon unge som ligger under sin mamma och diar. Ibland piper de också. Jag tyckte mig till och med kunna se att en av hamstrarna var en sapphirefärgad hona, och en annan verkar vara en ljus hona (mandarin eller pearl) men det vet jag förstås inte säkert. Om ett par dagar borde jag kunna se könet på allihop. Henning är en duktig pappa som hjälper till och värmer ungarna och fixar till i boet. Maila mig om ni är intresserade av ett par söta hamsterungar: saga_emelie@hotmail.com. De kommer att vara leveransklara vid cirka 5 veckors ålder.

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
   
1
2
3 4 5
6
7
8
9 10 11 12
13
14
15
16
17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Maj 2013 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se