Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 9 maj 2013

Om PK-brist

Av Emelie - 9 maj 2013 15:32

En tråkig sak med att hålla på med uppfödning är att man aldrig kan garantera att djuren man säljer kommer att förbli friska. Vi som föder upp katter försöker på alla sätt och vis att välja friska avelsdjur, men det finns aldrig någon garanti för att djuren kommer att leva ett långt friskt liv. Samtidigt är detta en del av tjusningen när man håller på med uppfödning, att man faktiskt inte kan förutsäga allt.


Det senaste inom sibiraveln är att några forskare i USA har upptäckt att somliga katter i den sibiriska rasen bär anlaget för en sjukdom som kallas PK-brist. Detta har gjort att en del uppfödare i Sverige har börjat DNA-testa sina katter. Kanske kommer det i framtiden att komma avelsrekommendationer för sjukdomen, men vi vet ännu inte hur vanligt anlaget är i kattpopulationen. Läs mer i texten nedan:


"Ärftlig blodbrist

Pyruvatkinasbrist är en autosomalt recessiv defekt som finns hos flera djurarter, bland annat människa, hund och katt. Enzymet pyruvatkinas (PK) medverkar när röda blodkroppar bryter ner socker som de behöver för sin energiproduktion. Om enzymet är defekt eller saknas kommer inte de röda blodkropparna att fungera normalt. Därför kommer blodkropparna att ”tas ur produktion” och förstöras av kattens eget immunförsvar. Det innebär att det blir för få röda blodkroppar och djuret får anemi (”blodbrist”).

Flera kattraser kan ha PK-brist men mutationen är mest känd hos abessinier och somali. Hos katt uppträder anemin under perioder och blodvärdet kan normaliseras dessemellan. Då blir katten slö, orkeslös och får hjärtklappning även vid lätt ansträngning. Slemhinnorna blir bleka och mjälten kan förstoras. Kräkningar och magproblem förekommer. Många katter med PK-brist får en normal livslängd men i vissa fall dör katten i svår blodbrist redan före två års ålder.

När katten får symtom behandlas den vanligen med kortison. Det är viktigt att en katt med dubbla anlag för PK-brist inte utsätts för onödiga risker för infektion eller stressande situationer. För honor med PK-brist är dräktighet och förlossning ett riskmoment.


DNA-testning

Det finns ett DNA- test för PK-brist hos abessinier och somali. Oftast används så kallade svabbprover. Det innebär att celler från munhålan gnuggas loss med en steril pinne (t ex en ”tops”).

Analysen utförs i dag på flera laboratorier i världen, bland andra Laboklin i Tyskland och UC Davis i USA.

Information om hur provtagningen går till finns på deras respektive webbsidor;

(www.laboklin.de, www.vgl.ucdavis.edu/services/cat)."


Texten är hämtad från SVERAKs hemsida.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
   
1
2
3 4 5
6
7
8
9 10 11 12
13
14
15
16
17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Maj 2013 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se