Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 5 mars 2013

Kattgenetik, lätt att förstå!

Av Emelie - 5 mars 2013 17:38

Alla katter tillhör genetiskt sett en av tre grundfärger. Det gäller därför att veta vilken av dessa grundfärger katten har. Det finns en massa olika varianter på varje grundfärg, men här har vi förenklat allt för att det ska vara lättare att förstå huvudprinciperna.


1. Den första grundfärgen är svart:

 

2. Den andra grundfärgen är röd:

 

3. Den tredje grundfärgen är svartsköldpadd, dvs. en kombination av svart och röd:

 


Alla normala honkatter har könskromosomerna XX. Alla normala hankatter har könskromosomerna Xy. Det röda anlaget ärvs könsbundet, eftersom det sitter på X-kromosomen. Det är normalt sett bara honkatter som kan bli sköldpaddsfärgade. Honkatter, som har två X-kromosomer, kan ha anlag för både röd och svart färg, till skillnad från hanar som bara kan ha anlag för antingen svart eller röd, eftersom de bara har en X-kromosom. Vissa X-kromosomer gör alltså att katten blir röd, medan andra X-kromosomer gör att katten blir svart. En honkattunge ärver den ena X-kromosomen från sin pappa och den andra från sin mamma. En hankattunge ärver alltid sin X-kronosom från sin mamma (han ärver ju en y-kromosom från sin pappa, och den påverkar inte pälsfärgen).

Det är enklast att förklara denna princip med hjälp av några exempel (o står för svart färg medan O står för röd färg, y betyder y-kromosom, vilket bara hanar har):

1. Om man parar två svarta katter så blir alla ungar svarta. (oo + oy = oo, oy)

              

2. Om man parar två röda katter så blir alla ungar röda (OO + Oy = OO, Oy).

              

3. Om man parar en svart hona med en röd hane så blir honkattungarna sköldpaddsfärgade och hankattungarna svarta (oo + Oy = Oo, oy).

           

                   

4. Om man parar en röd hona med en svart hane så blir honkattungarna sköldpaddsfärgade och hankattungarna röda (OO + oy = Oo, Oy).

           

5. Om man parar en sköldpaddsfärgad hona med en svart hane så blir honkattungarna sköldpaddsfärgade eller svarta och hankattungarna svarta eller röda (Oo + oy = Oo oo, oy Oy).

               

6. Om man parar en sköldpaddsfärgad hona med en röd hane så blir honkattungarna sköldpaddsfärgade eller röda och hankattungarna svarta eller röda (Oo + Oy = Oo OO, oy Oy).

               


Jag rekommenderar inte att man medvetet avlar på katter utan stamtavla då det är bättre att ta hand om alla hemlösa katter först innan man avlar fram nya. Veterinärer rekommenderar idag att man kastrerar och ID-märker alla katter av båda könen vid 6 månaders ålder för att förebygga oönskade dräktigheter och ge katten ett längre liv. Om du vill skaffa katt så ta kontakt med närmaste katthem eller en SVERAK-ansluten raskattuppfödare. Alla katter på bilderna söker nya hem genom Kattkommando syd, www.kks.nu

 
 
Michelle Lindh

Michelle Lindh

5 mars 2013 18:39

Hur tror du att min ragdoll hane som är brun tabby maskad och min ena hona som är kolsvart från topp till tå, hur tror du att kattungarnas färger skulle se ut? :)

http://fashiionbeautys.devote.se

Emelie

6 mars 2013 10:29

Ungarna blir troligen varken maskade eller långhåriga, eftersom det är recessiva anlag. Det mest sannolika är att alla kattungar blir korthåriga och brunmönstrade. Eventuellt blir någon eller några ungar svarta, men då måste hanen bära på non-agouti.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16 17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2013 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skapa flashcards