Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 26 februari 2013

Om kattgräs

Av Emelie - 26 februari 2013 08:46

 

Ni som har katt har säkert märkt att utekatter gillar att tugga på gräs ibland och att innekatter gärna tuggar på krukväxter eller allt möjligt som finns tillgängligt. (Det är därför man aldrig ska ha giftiga krukväxter hemma om man har innekatter.) Hemma hos oss har vi rationaliserat bort de flesta krukväxterna, för det händer alltid saker när vi har kattungar hemma: antingen välts de ner från fönsterbrädan eller så blir de söndertuggade eller så kommer det en liten krabat och krafsar i jorden. Vår kisse Cornelia har löst problemet med att det inte finns några krukväxter hemma genom att hon har börjat tugga på råa grönsaker. Hennes favoritgrönsak är gurka, men hon kan även få för sig att tugga på paprika eller broccoli eller vad som nu finns tillgängligt.


Varför gillar katter att tugga på gräs? Ja, det är frågan. När man pratar med olika personer så får man olika svar. Vissa säger att katter mår bra av gräs för att det hjälper matsmältningen, andra säger att katterna behöver de näringsämnen som finns i gräset för att må bra, ytterligare andra säger att katterna äter gräs för att de lättare ska kunna kräkas upp hårbollar, och att gräset egentligen är giftigt för katten och att det är därför de kräks.


Detta har jag kommit fram till: Katter behöver inte äta gräs för att få i sig alla näringsämnen. Ett kvalitetsfoder från veterinär eller djuraffär innehåller alla näringsämnen som katten behöver. Det är inte heller så att katten behöver äta gräs för att kunna kräkas upp hårbollar och det är inte heller giftigt för katten att äta gräs. Hur kan jag vara så säker på det? Jo, för mina katter kräks upp hårbollar ibland trots att de inte har tillgång till gräs. Och häromdagen, när jag åkte till Hornbach och köpte kattgräs (i detta fall havre), så började mina katter att tugga på gräset, och de älskade det så mycket att det inte finns så mycket kvar av det längre.  I alla fulla fall, så har ingen av katterna kräkts sedan vi fick hem det, så det kan inte vara giftigt för katten och det kan inte hjälpa katten att kräkas. Däremot kan det vara så att katten gillar gräset för att det innehåller näringsämnen och för att det hjälper deras matsmältning. Så här står det på kattgräset som jag köpte: "Havre (Avena sativa) är ett snabbväxande gräs med högt innehåll av vitaminer, fibrer och mineraler, som förbättrar kattens matsmältning. Kiselinnehållet gör även kattens päls och hud friskare samt stärker benstomme och immunförsvar. Kattgräs är särskilt nyttigt för innekatter."


Så, sammanfattningsvis: kattgräs är nyttigt, men inte nödvändigt, för innekatten!

 
ANNONS
 
carina

carina

26 februari 2013 20:07

Hej !
Jag tror att du är på rätt spår vad gäller katt och kattgräs :)

http://carri.bloggplatsen.se

Emelie

27 februari 2013 10:59

Ja, ibland får man vara lite detektiv...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21 22
23
24
25
26 27
28
<<< Februari 2013 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se