Miss Emmi's sibiriska katter

Alla inlägg under januari 2013

Av Emelie - 18 januari 2013 08:48

Jag har så mycket spännande att se fram emot till våren. Först och främst så ska ju Chanel få en kull med Bellini, men sedan är det faktiskt också så att Esther och Elton från min E-kull ska bli mormor respektive morfar! Eltons dotter Burrsvansens Bianca ska få en kull (hon är redan parad), och det finns även kullplaner för en annan dotter, Senga's Brown Betty. Esthers dotter Iris matte planerar att para henne också. Alla tre är underbart vackra kissar. Så jag hoppas kunna åka omkring och hälsa på kattungar varenda helg framöver!

   

Burrsvansens Bianca. Finns hos Burrsvansens uppfödning utanför Jönköping. Hennes färg kallas blåtabby med vitt.  http://www.burrsvansens.se/

 

Fina kissen Iris. Hankattungarna i hennes kull kan bli rödmönstrade, för hon är sköldpaddsmönstrad. Bor i Göteborg. http://sibiriskakatteniris.blogspot.se/

 

Betty bor också i Göteborg. Hennes färg kallas bruntigré. http://brownbetty.blogg.se/


Av Emelie - 17 januari 2013 09:27

Jag blev så glad när jag såg idag att min kattklubb Spinneriet har bjudit in Ulrika Olsson för att hålla en föreläsning om avel! Ulrika Olsson är ju den som har startat avelsdatabasen Pawpeds samt de tre Pawpedsutbildningarna G1, G2 och G3 för kattintresserade. Innehållet är i stort sett samma som det man lär sig i Pawpeds G3-kursen. Jag föreslog faktiskt för ganska länge sedan att klubben skulle bjuda in henne, och trodde att de hade glömt det, men så dök plötsligt en inbjudan upp idag:


"Skogkattslingan, Spinneriet och Agria bjuder in till föreläsning

Avel med framgång

Föreläsare är Ulrika Olsson


Innehåll:

  • Syfte och mål med din uppfödning
  • Val av avelsdjur
  • Tankar kring nedärvning
  • Värderingssystem för dina avelsdjur

Datum:         Lördag-Söndag 9-10 mars 2013

Tid:               Lördag 9-17 Söndag 9-16

Plats:            Torpaskolan Billerudsgatan 1,  Göteborg

Anmälan:      Senast 28 februari
Anmälan görs till Wiveca Fransson, e-post wiveca@skogkattslingan.com, telefon 08 - 591 492 74

Avgift:           300 kr för medlemmar i Skogkattslingan och Spinneriet
500 kr för icke medlemmar
Betalning görs senast 28 februari till Skogkattslingans postgiro 78 32 01-7
Märk betalning med "Föreläsning 9-10 mars" klubbtillhörighet och ditt namn.

Kontakt:        I samband med föreläsningen nås Susanna Löfstrand på tel 0707‑925766 eller e-post susanna.lofstrand@telia.com eller Anette Holländare på tel 0739-983775 eller e-post tjuvhalans@swipnet.se


Skogkattslingan och Spinneriet bjuder på förmiddags och eftermiddagsfika.


Avla så att genetiska sjukdomar undviks samt HCM (inkl. hälsoprogram), dag 1

Genfrekvens, effektiv population, inavelsdepression, slumpmässig genetisk drift,

linjeavel/inavel. Hantera misstänkt genetiska problem hos enskilda katter och hos

hela raser, lägga upp hälsoprogram. HCH, ultraljudsundersökningav hjärtet,

när testar man, hur ofta, vad betyder allt på blanketten, rekommendationer för avel.

DNA-test. Obduktion. (ca 6 ½ timme+pauser)

 

Avel och selektion, dag 2

Skillnad mellan avel och kattungeproduktion, uppställandet av avelsmålet,

Prioriteringar i aveln, avelsvärderingssystem, rasers utveckling, extremavel

Selektion och genetisk variation, samarbete i aveln och delat ansvar.

(ca 5-6 timmar+pauser)


Vägbeskrivning:

Torpaskolan, adress Billerudsgatan 1-3, 416 74,Göteborg antingen med bil eller genom att åka kommunalt med expressbuss gul eller blå, eller buss 513 till Torpamotet eller så åker man spårvagn 1 till Tingvallsvägen.

Välkomna!"

Av Emelie - 16 januari 2013 09:25

Kommer ni ihåg inlägget jag skrev igår om att jag vill få färdiglagad mat direkt hem till dörren varje dag? Det vore bara sååå underbart att slippa laga mat och slippa diska och bara ÄTA mat tycker jag. Nu har jag hittat en firma (Matklart) som faktiskt levererar den tjänsten, alltså precis vad jag har längtat efter!   MEN tyvärr finns de bara i Stockholm än så länge.   För er som har turen att bo i Stockholm så kan ni hitta dem här.

 


Av Emelie - 16 januari 2013 08:44

I måndags hörde jag en konstig sak. En av deltagarna på jobbet har en maine coon och han sa att de inte går att ställa ut den på kattutställning för att den är svart. "Jo, det går visst", sa jag, "maine coon får ha i stort sett alla färger". Ja, men svarta maine cooner kan aldrig vinna en utställning", sa han då. När jag tänkte efter så har jag nog aldrig sett en svart maine coon på utställning, fast jag minns inte så noga. Men kan detta verkligen stämma? Det låter jättekonstigt tycker jag att det kan bero på färgen....men jag har inte så  extremt mycket utställningserfarenhet, så vad vet jag? Kanske finns det en massa såna oskrivna regler om kattuställningar som jag inte vet om?

 

Själv är jag ganska skeptisk till kattutställningar. Jag vet att det förekommer fusk på hamster- och hundutställningar, så varför skulle det inte förekomma på kattutställningar? Domare som är kompis med en utställare ger hennes djur bättre bedömning till exempel. På smådjursutställningar så får inte ägaren vara med under bedömningen, men då skriver ägarna små koder och markeringar på sina petboxar som domaren sedan känner igen.... Knäppt va? En gång såg jag ett TV-program om en kvinna vars högsta dröm det var att vinna World Winner Show. Men den som vann var en italiensk uppfödare som verkade ha mutat domarna. Mutat!   Om sånt förekommer på World Winner Show, som ska vara den "högsta" utställningen, hur är det inte då på "vanliga" utställningar? Och förresten är jag rätt tveksam till skönhetsutställningar överhuvud taget. Det påminner mig om sånt här:

 

Men missförstå mig rätt. Tycker man att det är roligt att gå på kattutställning så ska man självklart gå.  Man kan träffa många andra kattintresserade att prata med på en utställning och det kan vara spännande att tävla. Däremot håller jag inte med om att uppfödare "måste" gå på si och så många utställningar för att vara en bra uppfödare, vilket somliga verkar tro. Nej, jag anser att det är helt andra saker som avgör hur bra uppfödare man är. Visst kan det vara bra att som uppfödare gå på utställningar ibland för att lära sig mer om domarnas tolkning av rasstandarden, men att ens katt skulle behöva ha en viss titel för att man ska kunna avla på den stämmer helt enkelt inte. Såna saker måste varje uppfödare avgöra själv beroende på vilka avelsmål man har.


Av Emelie - 15 januari 2013 17:17

Det här önskar jag mig: Att varje lunch skulle det komma en trevlig kille till mitt jobb och ha med sig god mat från Govindas restaurang till mig. Och varje middag skulle samma kille komma hem till oss med tre portioner mat från olika restauranger varje dag. En dag grekiskt, en annan dag indiskt, en tredje dag sushi....ja, ni fattar! Vilken dröm att slippa laga mat varje dag! Och att slippa diska!

Av Emelie - 13 januari 2013 10:21

På fredag ska Chanel och Elton HCM-testas, och det ska även Chanels tilltänkte Bellini göra i dagarna (Chanel kommer då att vara 2 år gammal och Bellini 1 år och 7 månader). Vi håller tummarna att alla har friska hjärtan, och sedan ska Chanel paras på sitt första löp nere i Ljungby. Det behöver väl inte sägas att jag längtar efter att få kattungar igen? Den senaste tiden har jag finkammat alla kattungesidor, både i Sverige och utomlands, men just nu är det ett lågvattenmärke, för kattungar brukar framför allt födas på våren och sommaren. De flesta kattungar man ser i annonser är redan tingade. Så jag får helt enkelt hålla mig lugn tills mina kattungar föds. En grej som jag funderar på att testa den här gången är att göra ett DNA-test av honkattungarnas blodgrupp redan när de är pyttesmå. På så sätt kan man utesluta någon kattunge som eventuellt skulle ha blodgrupp B ur aveln och som uppfödare slipper man då en otrevlig överraskning om det visar sig vid vuxen ålder att katten har blodgrupp B.

 

På bilden ser ni ljuvliga B-kullen.

Av Emelie - 11 januari 2013 08:44

Jag tänkte berätta om en affärsidé som jag har. Eftersom jag inte själv har resurser att genomföra idén så kanske någon som läser detta kan få lite inspiration att starta företag på sin ort.


Bakgrund: Många katter är hemlösa och behöver någon som tar hand om dem. De behöver tid med människor som de kan lita på, omvårdnad och omtanke. Många arbetslösa och äldre människor känner sig ensamma, sjuka och att de skulle vilja bidra med något. Forskning har visat att husdjur kan ha en positiv effekt på människors hälsa. Många katthem behöver arbetskraft, då merparten av deras verksamhet bygger på volontärarbete.


Så här tänker jag mig det hela: Det ska vara en aktivitet för arbetslösa som är i Fas 3. Personen som startar företaget är handledare för Fas 3-arna. Fas 3-arnas arbetsuppgifter är att sköta om katter och socialisera katter, samt att träffa kattspekulanter och att informera allmänheten om god katthållning. Man samarbetar med ett lokalt katthem, som man har ett avtal med. Fas 3-arnas arbete sker på själva katthemmet, förutsatt att katthemmet har plats för dem. I annat fall behöver man hyra en lokal där några av katthemmets katter får bo. Då behöver man ha tillstånd från Länsstyrelsen och man behöver skriva kontrakt med katthemmet om vad som ska gälla för dessa katter. Man behöver till exempel tänka på vad man ska göra med katterna om verksamheten av någon anledning upphör.


Fas 3-arna kan till exempel:

  • Rensa sandlådor.
  • Mata katter.
  • Städa och diska.
  • Gosa med katter.
  • Leka med katter.
  • Lära sig mer om katter, kattskötsel och katthälsa. Här kan handledaren till exempel hålla föreläsningar ibland.
  • Ta emot kattspekulanter och svara på frågor.
  • Besöka kattspekulanter i hemmet.
  • Ta med katterna till veterinären.
  • Blogga om katterna.
  • Uppdatera katthemmets hemsida.
  • Skriva informationsbroschyrer om katter och lägga ut på djuraffärer, caféer etc.
  • Skriva kattköparkontrakt.
  • Skriva speciella kattköparkontrakt för pensionärer, där katthemmet lovar att ta hand om katten om pensionären skulle bli sjuk eller avlida samt informera om dessa bland olika pensionärsföreningar.
  • Låna ut lämpliga katter till äldreboenden, där katthemmet köper mat och tar med katten till veterinären mot att äldreboendet tar hand om katten och betalar en fast månadsavgift. Åka runt och informera på olika äldreboenden om denna möjlighet.
  • Hitta sponsorer.
  • Hitta samarbetspartners.
  • Tillverka hantverk som kan säljas till förmån för katterna.
  • De skulle även kunna bedriva lite försäljning av kattprylar via hemsidan.
  • Man kan även kombinera katthemmet med ett litet mysigt café, där några av katterna varje dag får gå omkring bland cafébesökarna. Det behövs nog något särskilt tillstånd för att göra så, det får man ta reda på innan man sätter igång.
  • Medverka på kattutställningar, marknader och mässor för att öka människors medvetenhet om katter och dra in pengar till katthemmet.
  • Söka jobb och utbildningar samt få vägledning.

En sak som man behöver tänka på när man startar den här verksamheten är att katterna behöver omvårdnad varje dag, även på helger och helgdagar som julafton och midsommarafton. Därför behöver man ha någon sorts rullande schema. Man behöver även ta hänsyn till att Fas 3-arna kan vara frånvarande vissa dagar, till exempel på grund av sjukdom eller annat. Man bör därför ha relativt många deltagare och relativt få katter. Bättre då att katterna blir lite extra bortskämda! Det bästa sättet tror jag är att alla katter man tar in kommer direkt från det katthem man har avtal med, och att man inte tar in några andra katter, varken hemlösa katter eller katter från privatpersoner. Detta främst på gund av smittorisken. Katthem ska ha en karantänavdelning där de nya katterna få bo medan man kollar och utvärderar deras hälsa. För att slippa ha en sådan karantän så är det bättre att man "lånar" katter från katthemmet som man samarbetar med. Ur smittosynpunkt är det även bäst att låta katterna bo i små avskilda "rum" i flera små grupper, så man kan behöva bygga om lokalen lite innan man sätter igång. Man behöver skriva ett kontrakt med katthemmet för att bestämma vem som juridiskt sett äger katten under tiden som katten sköts av företaget, så att inga oklarheter uppstår.

Den som startar företaget behöver handleda deltagarna, ha kontakt med Arbetsförmedlingen, sköta ekonomin, sköta kontakterna med katthemmet. Handledaren kommer även att hjälpa de arbetslösa att hitta vägar framåt i arbetslivet. Pengar drar man in genom att Arbetsförmedlingen betalar ut pengar för Fas 3-arna.


Så ungefär tänker jag mig det hela! Vad tycker ni om detta?

 

Dessa otroligt vackra kattkillar heter Cesar och Simba och bor på Katthemmet Kompis. Jag tror att en kattdomare skulle gilla Cesars djupröda färg, vackra ögon och öron som är precis "lagom" stora och som sitter "lagom" brett isär. Man ser tydligt att Cesar genetiskt är röd utan mönster (EMS-kod d), eftersom han inte är ljus mellan nosen och munnen, vilket alla röda agoutikatter är. Det är så fint tycker jag att den ena kissen är ljusare än den andra. De är bröder och vill nog helst flytta tillsammans.



Av Emelie - 8 januari 2013 21:54

     

   

Kommer ni ihåg Lava, Leah, Lexus, Lotis och Leon? Jag minns dem och de kommer alltid att finnas i mitt hjärta. Det var en oerhört givande upplevelse att vara stödhem åt en hemlös kattfamilj och det rekommenderar jag alla som har möjlighet att prova på. Och att dessa underbara katter råkade vara de vackraste huskatter man kan tänka sig var ju en extra bonus. Kontakta ditt närmaste katthem om du vill hjälpa katter till ett nytt liv och samtidigt hjälpa dig själv till en oförglömlig upplevelse! Ååå, vad jag längtar efter kattungar!

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
 
1
2 3 4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15 16 17 18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2013 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skapa flashcards