Miss Emmi's sibiriska katter

Alla inlägg under november 2012

Av Emelie - 9 november 2012 09:23

 

Bilden visar stilige katten Petter,

som bor på katthemmet

Djurens samarittjänst.Problemet: Det finns många fler katter i världen än det finns människor som vill ta hand om dem.


Vad det leder till: Vi har en situation där katthemmen svämmar över av övergivna katter. Samtidigt lever många katter som hemlösa där de inte har någonstans att ta vägen. Vissa hemlösa katter dör av köld eller svält. På vissa ställen bildas kattkolonier som förökar sig okontrollerat.


Vad är orsakerna till problemet: Katter förökar sig väldigt snabbt om de inte kastreras. En okastrerad hona kan få flera kullar om året under nästan hela sitt liv. Dessutom lever katter länge, runt 15 år en vanlig livslängd. Och inte nog med det: eftersom kattungar är så söta så finns det många människor som vill att deras katter ska få kattungar, trots att det bidrar till problemet med hemlösa katter.


Vad man kan göra för att lösa problemet: Du kan hjälpa till att minska antalet hemlösa katter genom ditt sätt att handla. Det gäller att på lång sikt få antalet katter att minska. Om du äger en eller flera katter så ska du alltid se till att kastrera dem vid cirka 6 månaders ålder. Vid den åldern har de flesta katter inte hunnit bli fertila, så därför bidrar du inte till problemet med att det finns för många katter i världen. Du ska dessutom se till att märka och registrera sin katt så tidigt som möjligt, gärna redan vid 12 veckors ålder. Om katten då skulle springa bort, så finns det en god chans att den genom märkningen kan hittas och komma tillbaka till dig. På det viset slipper din katt hamna bland de hemlösa katterna. Självklart ska du söka efter din bortsprungna katt på alla möjliga sätt: genom lappar, annonser i tidningen och på Internet osv.


En annan sak som man kan göra för att bidra till att det inte föds fler oönskade katter är att inte köpa eller ta emot kattungar utan stamtavla från en privatperson. Om en människa har valt att låta bli att kastrera sin katt och den sedan får ungar, så vill vi inte uppmuntra detta genom att köpa kattungar av dem, eller hur? Då kanske de bara fortsätter att föda upp ännu fler katter, som sedan kan blir hemlösa. Så, om du vill köpa en eller ett par kattungar, köp dem från ett katthem i stället så stöder du deras viktiga arbete och hjälper en oönskad katt att få ett bättre liv. Här finns en lista på katthem i Sverige. Ett annat bra alternativ är att köpa en eller ett par vuxna katter. Med vuxna katter så kan man se deras personligheter bättre, och man kan välja en katt som passar ens livssituation. Om katten exempelvis ska bli innekatt, så välj en katt som varit innekatt hela livet.


Alternativt så kan du köpa en raskattunge med stamtavla av en uppfödare som du känner förtroende för. Seriösa uppfödare av raskatter visar att katter är värdefulla djur genom att de bedriver ett noggrant och långsiktigt avelsarbete för att få fram friska katter med bra temperament. Dessa kattungar brukar bli utmärkta familjemedlemmar, då de har fått en optimal start i livet med trygghet, näringsrik mat och massor av kärlek, och det tycker jag är värt att stödja.


Hur kan man veta om katten man köper är en raskatt? Det finns egentligen bara ett sätt att veta det: har katten en stamtavla eller ett registreringsbevis så är den en raskatt, annars inte.

ANNONS
Av Emelie - 6 november 2012 16:13

Det funkar ganska bra att träna nu. Jag tycker att jag börjar komma in bra i vanan att ta mig iväg till gymet regelbundet. Det enda hindret är väl att jag ofta blir förkyld och då blir det uppehåll i träningen och det känns trögt att komma tillbaka. Men när jag inte är sjuk så passar jag på att träna ofta.


Ibland på helgerna går vi faktiskt hela familjen till det närmaste gymet "Hela hälsan" och tränar alla tre, det är kul att träna ihop. Vi brukar göra några övningar från mitt program, fast med olika vikter. Jag märker att jag blir starkare och får bättre kondition och kläderna sitter i alla fall LITE lösare än tidigare, även om jag ofta önskar att jag kunde bli smal på en gång. Som träningsinspiration har jag läst den kultförklarade boken "Born to run", som bland annat handlar om varför vi människor är gjorda för att springa långa sträckor. När man läser boken så börjar man förstå varför det kan finnas en poäng med att ta ut sig rejält, att testa kroppens gränser och upptäcka att man klarar mer än man tror. Att det kan vara en härlig känsla att kunna springa riktigt långt, till exempel. Det finns nånting som heter "runner's high", som är ett euforiskt tillstånd som man kan hamna i när man har sprungit länge. Jag tror att det är därför som vissa blir träningsnarkomaner. Nu har jag i och för sig långt kvar innan jag börjar springa långt, men jag tränar på crosstrainern, och det är inte dåligt det heller.


H sprang förresten nyligen ett lopp som heter "Finalloppet" bland en massa lera och regn och över backar och svår terräng. Sånt kan man ju göra om man tycker det är kul att testa sina gränser och bli helt utmattad och lerig. Själv föredrar jag än så länge att läsa "Born to Run" framför att springa själv. H är tvärtom.   Så här såg han ut in action:

https://picasaweb.google.com/109774135440342881164/Finalloppet2012#5806953564029915058


https://picasaweb.google.com/109774135440342881164/Finalloppet2012#5806953535459470930


ANNONS
Av Emelie - 2 november 2012 15:24

Nu har jag blivit sugen på att bli stödhem igen, den här gången åt tre hemlösa kattungar från Kattfotens katthem. Men det är mycket arbete med att ta hand om dem och hitta nya bra hem till dem, det vet jag, så egentligen borde jag inte...men det vore samtidigt roligt...undrar hur de tre små stackarna ser ut och hur gamla de är?

Av Emelie - 2 november 2012 14:55

 

Nu är det dags att beställa årets kalender från Kattluckan. Perfekt som julklapp åt en kattvän! Bara att fylla i webformuläret så skickas kalendern/kalendrarna hem till dig. När du köper kalendrar så bidrar du till katthemmets viktiga arbete för hemlösa katter.

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19 20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2012 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se