Miss Emmi's sibiriska katter

Alla inlägg under november 2012

Av Emelie - 20 november 2012 08:57

Igår tog jag med Peach till Blå Stjärnan. Hennes infektion ville inte ge med sig och jag hoppades att hon skulle kunna få antibiotika. När jag kom in så fick jag träffa en oerhört professionell och vänlig veterinär, som sa att antibiotika inte brukar hjälpa i såna här fall och tillsammans fattade vi beslutet att avliva Peach. Det känns sorgligt, men jag vet att det var rätt, för Peach hade ont och åt inte så bra. Hon vägde bara 30 gram på slutet. Hon var en fin och mysig liten hamster. Jag är glad att jag fick lära känna henne.


Yoshi och Dave får nu bara Oxbow Healthy Handfuls som bantningsmat, och de är nog lite besvikna över att det inte finns något annat än hälsomat i matskålen hur mycket de än letar. Men det är bra för hälsan och det är det viktigaste. Jag rekommenderar denna mat som basfoder till alla som har hamster eller gerbil. Fodret brukar även rekommenderas av veterinärer som är specialister på smådjur.

 

Fina Peach med sina ungar.

ANNONS
Av Emelie - 19 november 2012 22:33

Den är sååå bra! Den handlar om vad som är fel med vårt ekonomiska system och vad man kan göra åt det. Klicka här!

ANNONS
Av Emelie - 18 november 2012 12:32

För första gången sedan jag blev uppfödare så har nu Lilla Lo och H uttryckt en önskan om en till kattunge här hemma, så nu har jag bestämt att jag ska fortsätta satsa på kattuppfödningen ett tag till. Känn ingen press Chanel, men vill håller alla våra tummar för att du får minst en lovande hona i kullen, som vi kan behålla till avel.   Drömkullen för mig skulle vara en stor kull med bara honor!  Det är tyvärr inte säkert att alla som väntar på den här kullen kommer att kunna få tinga en katt, det beror på hur stor kullen blir.

 

Chanels första kull, G-kullen. I den kullen var alla fyra kattungar mönstrade, varav två med silver och två utan. En av ungarna var tabbymönstrad.


Vad är det för små sötnosar som förväntas komma i Chanels kull? Det är ungefär som om man hade slagit en tärning, där sannolikheten för vissa utfall är högre än för andra. Man kan till exempel säga att om man får 1, 2 eller 3 så blir den kattungen en hona, och om man slår 4, 5 eller 6 så blir det en hane. Men det innebär ju inte att det blir exakt hälften honor och hanar i en viss kull, slumpen kan ju göra att man slår en sexa flera gånger i rad.


Till att börja med så vet vi att alla kattungar kommer att bli långhåriga, för två långhåriga föräldrar kan bara få långhåriga ungar. Alltså finns det bara långhåriga sibiriska katter. Enligt sannolikhetsläran så blir även hälften hanar och hälften honor. Sedan blir hälften med silver och hälften utan silver. Hälften får vita fläckar och hälften får inga vita fläckar. En fjärdedel av kattungarna blir omönstrade (non-agouti). Av de mönstrade kattungarna så kommer en fjärdedel att bli tabbymönstrade. Eftersom pappan till kullen är bärare av dilution så blir hälften blåa/blåmönstrade. Visst är det kul att det kan bli så många olika färger?


Om en unge skulle råka ärva anlaget för silver OCH anlaget för att få en omönstrad päls, så kommer den ungens färg att bli svartsmoke, vilket är rätt ovanligt. Om en unge skulle ärva anlaget för omönstrad plus anlaget för dilution, så blir den blå utan mönster, vilket också är lite ovanligt. Sedan kan det förstås bli svarta och svartvita kattungar också. Kul!


En annan rolig sak är att Chanels tilltänkte Bellini är kusin med vår Elton!

 

En katt med färgen svartsmoke.

 

En katt med färgen blå.


Av Emelie - 15 november 2012 09:39

Nu har jag avbokat avlivningen av Peach, för "tumören" har tillbakabildats och det kanske "bara" var en infektion. Heja Peach!   Jag tvättar med koksaltlösning och hoppas att det ska läka helt. Hon verkar i alla fall pigg och äter som hon ska. (Mest pasta, men hon äter ändå.) Jag tycker inte att hon är så jättemager heller längre.

Av Emelie - 14 november 2012 12:29

Tänk dig, rent hypotetiskt, att det finns en djuraffär någonstans i Sverige. Denna djuraffär har levande djur. Djuren inne i affären får mat, vatten och nytt spån regelbundet, men det är aldrig någon som socialiserar dem eller tar i dem. Det finns det inte tid för. Och de får aldrig färska grönsaker. Djuren som kunderna inte ser innanför affären får inte nytt spån särskilt ofta. Ibland ser det rätt grisigt ut i burarna. På golvet ser man ibland små möss springa omkring. Djuren köps in från grossister, som föder upp djur under industriella former för vinstsyfte. Man sätter två hamstrar i en bur och sedan får de föröka sig tills de blir runt 20-30 stycken, sedan gör man om samma sak igen.


De som jobbar i djuraffären är alla anställda med bidrag, så ägaren behöver inte betala några löner. Det finns massor av människor som vill jobba gratis eller med låg ersättning med djur, för djur är så söta. Toaletten på djuraffären är inte städad på flera år. Handduken inne på toaletten är mörkgrå av smuts. Det är oordning överallt. Ägaren behöver inte vara där så mycket för de bidragsanställda sköter ju om affären. Ibland jobbar de bidragsanställda övertid utan ersättning för att de tycker så synd om djuren. Ägaren köper en motorcykel på firman och kör runt med den på dagarna.


Ibland lämnar folk in djur som de har tröttnat på till djuraffären. Då säljer djuraffären dem till nya kunder. Samma fågel kan säljas om och om igen. Om djuraffären får in kaniner i en färg som inte är så populär så matar ägaren dem och sedan slaktar han dem och äter dem till middag. Vissa djur blir ormmat.


Om det nu skulle finnas en sådan här hypotetisk affär, varför skulle det då vara bra för samhällsekonomin? Jo, för marknadsekonomin bygger på att man säljer varor, och det gör man i den här affären. Levande djur är juridiskt sett en vara. Ju fler varor som säljs, desto bättre för ekonomin. Dessutom kan barn komma in i affären och titta på de söta djuren och sedan tjata på sina föräldrar och när de har köpt djuret så kommer de att köpa en massa grejer till djuret på djuraffären. Då säljs det fler saker och då tjänar ägaren pengar och det är ju bra. Ju fler företag i Sverige, desto bättre för ekonomin. De bidragsanställda får jobba med något de är intresserade av, och det är ju också bra. Kunderna får en djuraffär där de kan konsumera saker som får samhällsekonomin att gå runt. Djuren får (oftast) mat och vatten. Så det är en win-win situation för alla, eller hur?  

 

På djuraffären finns det söta smådjur som barnen kan önska sig av sina föräldrar.

Av Emelie - 14 november 2012 10:31

Jag är totalt förvirrad just nu vad gäller mina husdjur. Jag funderar mycket på om jag ska fortsätta föda upp katter eller inte. På sista tiden har jag inte haft samma gnista som innan vad gäller kattuppfödningen, men kanske är det bara en tillfällig svacka, jag vet inte.


Det som oroar mig är om vi tar hem en ny hona och Elton börjar med sitt hankattbeteende igen, vilket han gjorde i början med Chanel. Jag vet inte om jag vill riskera att gå igenom det igen. Och Chanel blev ju arg på Elton när hon hade sina ungar i slutet. Samtidigt är det ju så roligt med kattuppfödning också! Och all den kunskap som jag har nu om kattuppfödning och den sibiriska rasen är värdefull. Det vore synd att bara släppa det nu när jag har tid att föda upp katter.


Men frågan är varifrån min lust att föda upp kattungar kommer. Är det bara en inre tomhet jag vill fylla med något, eller brinner jag fortfarande för uppfödningen? Ibland kan det vara bra att lära sig vara med tomheten, i stället för att försöka fylla den med saker. Allt som har en början måste ha ett slut.


För Elton och Cornelia så vore det kanske bäst att inte ha fler katter hemma, för de har det så bra tillsammans just nu. Samtidigt som en ny katt säkert kan bli en spännande lekkamrat.


Hamstrar ska jag nog inte skaffa några nya, utan jag får nog klara mig utan smådjur när hamstrarna inte finns längre. Men det är svåra beslut. Ibland tänker jag att jag kan bli stödhem åt hemlösa katter, men då finns det en risk att de katterna bär på någon smitta och kan smitta de andra katterna, så den risken vill jag inte ta heller. Ja, ni fattar. Jag är totalförvirrad.


Ps. Självklart har jag inte ändrat mig vad gäller Chanels kull som är planerad till våren. Den kullen ser jag verkligen fram emot!

Av Emelie - 14 november 2012 09:56

Nu har jag beställt till på Blå Stjärnan på fredag för avlivning av Peach. Mormor G tyckte att det var det bästa att göra, och det tyckte även personalen på Blå Stjärnan. Hennes ena öga är helt igenbommat nu. Lilla söta Peachhamster!

Av Emelie - 11 november 2012 14:59

 

Vi har ju tre hamstrar hemma: Peach, Yoshi och Dave (som ni ser på bilden ovan som liten unge). Peach och Yoshi blev i våras föräldrar till två kullar med sammanlagt 12 hamsterbebisar, och Dave var en av deras ungar. Nu bor Dave och Yoshi tillsammans, och trivs jättebra med det. Det är så mysigt att se att de ibland putsar varandra och sover ihop! I somras när ungarna flyttat blev Yoshi jättetjock, trots att han fick samma smalmat som han alltid fått, men nu är han helt normalviktig igen. Jag förstår inte alls varför.   


Det är konstigt det där med hamstrars vikt. En sak verkar i alla fall säker: yngre hamstrar är ofta tjocka, medan gamla hamstrar blir magrare med tiden. Dave, som bara har tre ben, har blivit tjock nu, så jag funderar på att ge honom en diet enbart bestående av "Healthy handfuls" och grönsaker och så ska jag ge Yoshi "Selective hamster" ibland som godis.


Peach däremot, är mager och har fått en växande tumör på ena kinden. Hon verkar pigg, men vi tror inte att hon kommer att leva så länge till. Eftersom hon har dålig matlust så får hon ett par pastabitar varje dag, vilket är det enda hon verkar gilla. Stackars lilla Peach!

 

Bilden visar Peach när hon hade hamsterungar. När den nya kullen föddes så fick de äldre ungarna flytta till Yoshi.

 

Här ser ni Yoshi när han bodde med sina ungar. Han var jättesnäll mot dem!

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19 20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2012 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se