Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 26 november 2012

En till genetikfråga:

Av Emelie - 26 november 2012 19:57


"Hej Emelie! Du verkar ju ha stenkoll på det här med färger och jag blir inte riktigt klok på det här med genetik, jo, visst är det spännande men som sagt en aning svårt. Nu till min fråga. Kan eller kan inte en katt som är en kanelfärgad hona och en chokladmönstrad hane(vars mor är chokladpadda) få paddor? Om, hur var det då med alla X:n och Y:n i det hela? JÄTTE Tacksam, om du har tid svara. Vänligen Hannah (föder upp Brittisk korthår)"


Mitt svar:

Hej Hannah!


Kul med genetikfrågor tycker jag! Om honan är kanel (och inte kanelsköldpadda) och hanen är chokladmönstrad så kan ungarna INTE bli sköldpaddsfärgade.


MEN man ska komma ihåg att det ibland kan vara svårt att avgöra om honan är sköldpadda, särskilt när det är kanelsköldpaddor vi talar om, för färgen kanel är så varm i sig själv. Ibland har en sköldpaddsfärgad katt bara pyttelite rött någonstans på kroppen dessutom, så det kanske knappt syns. Men för att den kanelfärgade honan ska kunna vara sköldpadda så måste någon av föräldrarna vara röd/creme, eller så måste mamman vara sköldpadda. I annat fall är det ingen tvekan.


Båda färgerna kanel och choklad baseras på den svarta grundfärgen, så i det fall du nämner så har båda föräldrarna svart "grundfärg" som jag kallar det, och därför kan inte ungarna bli röda eller sköldpaddor, för det röda anlaget ärvs dominant.

 

En kanelfärgad oriental.

 

En chokladfärgad oriental. Kallas "Havana Brown" i USA. Läckra färger tycker jag!


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19 20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2012 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se