Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 23 november 2012

Lite mer om färggenetik

Av Emelie - 23 november 2012 11:49

Idag tänkte jag vara lite pedagogisk med hur det fungerar med genetik. Genetik är ju slumpmässig, men det är olika sannolikheter för olika utfall, precis som att det är olika sannolikheter för vad det blir när man kastar en tärning. Om vi säger att Chanel och Bellini får en kull och hur många ungar de får bestäms av slumpen, så slår jag en tärning för att se hur många ungar det blir (se tidigare inlägg om detta par).....Det blev 5 små söta ungar! Nu slår jag tärningen för att se vilket kön var och en av ungarna får (1-3 är hanar och 4-6 är honor), sedan slår jag i tur och ordning för varje unge om den är silver/icke-silver, agouti/non-agouti (non-agouti är bara 25% sannolikhet), vitfläck/icke vitfläck och diluterad/fullfärgad.


På agoutiungarna slår jag tärningen igen för att se om de blir tabby eller tigré. Då gör jag så att en etta betyder tabby, 2-4 betyder tigré och om det blir 5 eller 6 så slår jag om, eftersom sannolikheten för non-agouti i just den här kullen är 25%.


Så här blev resultatet:


Unge nr:

1. hane, silver, agouti, vitfläck, diluterad, tabby. = En blåsilvertabby-vit hane, EMS-kod as 09 22.

2. hane, icke-silver, agouti, icke vitfläck, fullfärgad, tigré. = En bruntigré hane, EMS-kod n 23.

3. hona, icke-silver, agouti, vitfläck, diluterad, tigré. = En blåtigré-vit hona, EMS-kod a 09 23.

4. hona, icke-silver, agouti, vitfläck, diluterad, tigré. = En till blåtigré-vit hona, EMS-kod a 09 23.

5. hane, icke-silver, agouti, icke vitfläck, fullfärgad, tigré. = En till bruntigré hane EMS-kod n 23.


Okej, låt oss nu för skojs skull säga att Chanel och Bellini får en ny kull. Vad blir det den här gången?


Unge nr:

1. hane, silver, non-agouti, icke vitfläck, fullfärgad. = En svartsmoke hane, ns.

2. hona, silver, agouti, icke vitfläck, diluterad, tigré. = En blåsilvertigré hona, as 23.

3. hona, silver, agouti, vitfläck, diluterad, tabby. = En blåsilvertabby-vit hona, as 09 22.

4. hona, icke-silver, agouti, icke vitfläck, fullfärgad, tabby. = En bruntabby hona, n 22.

5. hona, icke-silver, agouti, icke vitfläck, diluterad, tigré. = En blåtigré hona, a 23.

6. hane, silver ,agouti, icke vitfläck, diluterad, tigré. = En blåsilvertigré hane, as 23.


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19 20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2012 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se