Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 22 november 2012

En genetikfråga

Av Emelie - 22 november 2012 23:01

En fråga: "Hej! Vad roligt att läsa din text om katternas färg-genetik, väldigt bra skrivet och intressant (läser själv till läkare och tycker att genetik är mkt spännande). Skaffade för snart 2 år sen två sibbar, varav den ena var tänkt som avelskatt, men uppfödaren blev tvungen att sälja henne pga allergi. Eftersom vi tycker hon är så fin beslutade vi att ta en kull på henne innan hon kastreras och nu har hon fått 6 söta små ungar. Jag har dock fått lite huvudbry när det gäller att bestämma ungarnas färgsättning... Mamman är a 03 och pappan n 09 23. Jag är tämligen säker på att det är fyra hannar varav en är a (utan vitt), men de andra tre tolkar jag som att de kommer bli bruntigré med olika mängd vitt. Nu till min fråga: är det möjligt att hannarna har bruntigré om mamman är solid (i det här fallet a). Förstod det som att solid är recessivt och att hannarnas färg ärvs från mamman, om så är fallet borde hannarna snarare vara solitt svarta (med vitt), eller? Det blev visst en lång fråga, men hoppas den är förståelig... Vill du se bilder av ungarna så går det bra på www.mysibiriskkatt.webs.com Ungarna är bara 1 dygn gamla på bilderna så det är svårt att se tydligt, men nya kommer läggas upp på söndag. MVH Jenny Koppner"


Mitt svar: Grattis till kattungarna! Vad kul med en så stor kull. Å, vad sugen jag blir på kattungar när jag ser bilden på kullen. Önskar att ni bodde lite närmare så att jag kunde ha en ursäkt att komma förbi och hjälpa till att färgbestämma! ;) En av ungarna ser ut att vara snyggt harlequinmönstrad.


Nu till din fråga. Det jag tror har gjort dig förvirrad är det jag skriver om att genen för röd färg sitter på X-kromosomen och ärvs könsbundet. Det jag skriver om att hankattungarna ärver mammans grundfärg gäller bara den röda färgen. Hanen ärver alltså röd ELLER svart grundfärg från mamman och en y-kromosom från pappan. Inga andra färg- eller mönstergener ärvs könsbundet, vilket innebär att med de andra generna så ärver ungen slumpvis en av mammans två gener och en av pappans två gener på en viss plats, precis som vanligt.


I ert fall så syns det ganska tydligt på bilden att några av kattungarna är diluterade (blå) och några inte. Eftersom er hona är diluterad men inte hanen så måste det innebära att hanen är bärare av dilution, så en av hans gener på den platsen kodar för dilution och den andra för fullfärg. Det stämmer även med stamtavlan: han måste ha ärvt den genen från sin mamma, som är blåtigré med vitt.


Er honas båda gener på den platsen kodar för dilution, eftersom hon är blå. De ljusa ungarna har ärvt det diluterade anlaget från pappan och de mörka ungarna har ärvt genen för ickedilution (fullfärg) från pappan. Om pappan inte hade varit bärare så hade alla ungar blivit fullfärgade eftersom dilutionsgenen är recessiv.


Samma sak är det med genen för non-agouti (solid). Den är också recessiv. Du skriver att en av ungarna är a, alltså blå utan mönster. Då måste det innebära att pappan är bärare av non-agouti, annars hade ungarna inte kunnat bli solida.


Det är alltså fullt möjligt att ungar av båda könen från den här kullen kan bli bruntigré, eftersom pappan är en tydlig bruntigré och generna för agouti och icke-dilution båda är dominanta. Diluterade och nonagouti kan ungarna bara bli om pappan är bärare av dessa anlag, vilket man bara kan veta genom att titta på kattens föräldrar/avkommor, eller genom att göra ett gentest.


Hoppas att detta har varit ett tillräckligt svar, annars får ni höra av er igen! Ser fram emot fler bilder på underverken!

 
ANNONS
 
Jenny Koppner

Jenny Koppner

23 november 2012 07:38

Tack för jättebra svar. Ja visst är det synd att vi bor så långt ifrån, men om du trots allt skulle få vägarna förbi Finspång/Norrköping är du varmt välkommen att hälsa på :-)
Du har helt rätt - det var den röda könsbundna nedärvningen som förvirrade mig...nu förstår jag bättre;) Och jag håller helt med dig i ditt resonemang om de två ungarna med blå färg (dilution) och också att en har harlekinmönster (Pelle). Ska försöka ta lite bättre bilder i helgen så att färger och mönster syns lite tydligare.
Tack än en gång!

http://www.mysibiriskkatt.webs.com

Emelie

23 november 2012 09:05

De är jättefina allihopa! Utifrån vad jag kan se av dina bilder så tycker jag att din preliminära färgbestämning verkar stämma. Det enda som är svårt att se på bilderna är om vissa av ungarna är agouti eller inte. Men det kommer att synas bättre när de blir lite större.

 
Michelle Lindh

Michelle Lindh

23 november 2012 13:06

Fick också en kull på 7 ragdoll kattungar , så himla gulligt! :)

http://fashiionbeautys.devote.se

Emelie

24 november 2012 09:41

Så mysigt!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19 20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2012 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se