Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 9 november 2012

När du ska skaffa katt

Av Emelie - 9 november 2012 09:23

 

Bilden visar stilige katten Petter,

som bor på katthemmet

Djurens samarittjänst.Problemet: Det finns många fler katter i världen än det finns människor som vill ta hand om dem.


Vad det leder till: Vi har en situation där katthemmen svämmar över av övergivna katter. Samtidigt lever många katter som hemlösa där de inte har någonstans att ta vägen. Vissa hemlösa katter dör av köld eller svält. På vissa ställen bildas kattkolonier som förökar sig okontrollerat.


Vad är orsakerna till problemet: Katter förökar sig väldigt snabbt om de inte kastreras. En okastrerad hona kan få flera kullar om året under nästan hela sitt liv. Dessutom lever katter länge, runt 15 år en vanlig livslängd. Och inte nog med det: eftersom kattungar är så söta så finns det många människor som vill att deras katter ska få kattungar, trots att det bidrar till problemet med hemlösa katter.


Vad man kan göra för att lösa problemet: Du kan hjälpa till att minska antalet hemlösa katter genom ditt sätt att handla. Det gäller att på lång sikt få antalet katter att minska. Om du äger en eller flera katter så ska du alltid se till att kastrera dem vid cirka 6 månaders ålder. Vid den åldern har de flesta katter inte hunnit bli fertila, så därför bidrar du inte till problemet med att det finns för många katter i världen. Du ska dessutom se till att märka och registrera sin katt så tidigt som möjligt, gärna redan vid 12 veckors ålder. Om katten då skulle springa bort, så finns det en god chans att den genom märkningen kan hittas och komma tillbaka till dig. På det viset slipper din katt hamna bland de hemlösa katterna. Självklart ska du söka efter din bortsprungna katt på alla möjliga sätt: genom lappar, annonser i tidningen och på Internet osv.


En annan sak som man kan göra för att bidra till att det inte föds fler oönskade katter är att inte köpa eller ta emot kattungar utan stamtavla från en privatperson. Om en människa har valt att låta bli att kastrera sin katt och den sedan får ungar, så vill vi inte uppmuntra detta genom att köpa kattungar av dem, eller hur? Då kanske de bara fortsätter att föda upp ännu fler katter, som sedan kan blir hemlösa. Så, om du vill köpa en eller ett par kattungar, köp dem från ett katthem i stället så stöder du deras viktiga arbete och hjälper en oönskad katt att få ett bättre liv. Här finns en lista på katthem i Sverige. Ett annat bra alternativ är att köpa en eller ett par vuxna katter. Med vuxna katter så kan man se deras personligheter bättre, och man kan välja en katt som passar ens livssituation. Om katten exempelvis ska bli innekatt, så välj en katt som varit innekatt hela livet.


Alternativt så kan du köpa en raskattunge med stamtavla av en uppfödare som du känner förtroende för. Seriösa uppfödare av raskatter visar att katter är värdefulla djur genom att de bedriver ett noggrant och långsiktigt avelsarbete för att få fram friska katter med bra temperament. Dessa kattungar brukar bli utmärkta familjemedlemmar, då de har fått en optimal start i livet med trygghet, näringsrik mat och massor av kärlek, och det tycker jag är värt att stödja.


Hur kan man veta om katten man köper är en raskatt? Det finns egentligen bara ett sätt att veta det: har katten en stamtavla eller ett registreringsbevis så är den en raskatt, annars inte.

 
ANNONS
 
carina

carina

9 november 2012 17:08

Hej! Jag håller med dig i mycket och mångt, men vi har haft katt hela vårt liv och det har blivit ungar också som vi har placerat ut till bra hem. Inga raskatter mer än halvsiameser. Imorgon ska vi åka till Haparanda min dotter och hennes sambo ska köpa en kattunge, ingen raskatt, halv skogkatt. Och på torsdag ska de till veterinären för att hälsoundersöka och vaccinera henne. Och det ska bli så roligt.

Ha en fin kväll ! Kram

http://carri.bloggplatsen.se

Emelie

11 november 2012 14:56

Grattis till kissen! Ser fram emot rapporter på bloggen!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19 20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2012 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se