Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 21 september 2012

Varför är det vanligare med röda hankatter än med röda honkatter?

Av Emelie - 21 september 2012 16:17

Många människor vet att det är vanligare med röda hankatter än med röda honkatter. Men det är inte lika många som vet varför. Vissa människor tror till och med att honkatter inte kan vara röda, men det stämmer inte. För att förenkla min beskrivning så kommer jag att kalla alla katter med svart grundfärg som inte bär på anlaget för rött för svarta och alla med röd grundfärg för röda. (Ska man vara noggrann så finns det även blått, creme, vitfläck, olika mönster osv, men dessa färger och mönster beror på andra gener än den vi ska skriva om här.)


De allra flesta katter har en svart grundfärg och bär därför inte på genen som gör att pälsen blir röd. Sådana katter kan se ut på många olika sätt, till exempel så här:

       

 

Sedan finns det några katter som bär på genen för röd färg. Denna gen kallas O-genen. Den genen sitter på kattens X-kromosom (könskromosom), vilket gör att den ärvs könsbundet. En katt som bär på det röda anlaget kan se ut så här:

     

   

Om ni tänker på alla katter ni har sett så är det mycket vanligare med katter som har den svarta färgen än med katter som bär på den röda genen. Orsaken till att det är så ska vi inte gå in på här.


Nu ska vi titta lite på den grundläggande genetiken: Alla gener och kromosomer hos en levande varelse förekommer i par. En katt har 38 kromosomer. Ett av kromosomparen bestämmer om katten är en hona eller en hane. Hankatter har kromosomerna XY och honkatter har XX. När katterna får ungar så ärver honkattungarna en X-kromosom från sin mamma och en annan X-kromosom från sin pappa. Hankattungarna ärver en X-kromosom från mamman och en Y-kromosom från pappan. Eftersom genen som avgör om katten har röd eller svart grundfärg sitter just på X-kromosomen, så måste det alltid vara mammans färg som bestämmer om hankattungarna får en röd grundfärg eller inte. Hankattungen har ju bara en enda X-kromosom, och den ärver han alltid från sin mamma. Sin Y-kromosom ärver han från pappan. Om hans mamma är röd så blir hankattungen alltid röd och om mamman är svart så blir hankattungen alltid svart (i princip).


Det kan vara bra att veta att det här med könsbunden nedärvning bara gäller för det röda anlaget. Alla andra färg- och mönsteranlag hos katt sitter på andra kromosomer, och ärvs därför helt oberoende av kön.


En honkattunge har ju däremot två X-kromosomer, den ena ärver hon från sin mamma och den andra från sin pappa. De flesta honkatter har två X-kromosomer som kodar för svart, eftersom den svarta färgen är vanligast både bland hanar och honor. Men vad händer då om honans pappa är röd och hennes mamma är svart eller tvärtom? Jo, då får honkattungen både ett rött och ett svart anlag, och då kallas hon sköldpaddsfärgad. Hos en sköldpaddsfägad hona så kodar den ena X-kromosomen för svart färg och den andra för röd färg. Eftersom hanar bara har en X-kromosom så kan de i princip inte bli sköldpaddsfärgade, men det finns alltid undantag som bekräftar regeln. Läs mer om avancerad genetik och om fenomenet sköldpaddsfärgade hanar här. Sköldpaddsfärgade katter kan se ut så här:

   

     

Hos en sköldpaddsfärgad hona så kodar den ena X-kromosomen för den svarta färgen och den andra X-kromosomen kodar för den röda färgen. Slumpen avgör under fosterutvecklingen var i pälsen de olika färgerna hamnar. Slumpen avgör också vilken av de två X-komosomerna som var och en av honans ungar kommer att ärva. Vissa människor anser att sköldpaddsfärgade honor har sämre temperament än andra katter. Jag vet inte om det stämmer, men en gång pratade jag med en veterinär som sa att han tror att det beror på att pigmentet i pälsen även påverkar kattens hjärna. Men om det är det röda pigmentet som gör att katter får sämre temperament så tycker jag att det borde vara så att röda katter också har sämre temperament, men så verkar det inte vara, så jag är skeptisk tills motsatsen bevisas.


Så, vad krävs för att en hankatt ska bli röd? Det som krävs är att hans mamma är röd eller sköldpaddsfärgad, eftersom hanen ärver sin enda X-kromosom från mamman. En sköldpaddsfärgad hona kommer statistiskt sett att ge vidare det röda anlaget till hälften av sina söner. En röd hona (som ju har två X-kromosomer som båda kodar för det röda anlaget) kommer att ge det röda anlaget till samtliga av sina söner. Visserligen finns det inte så jättemånga röda honor, men det finns lite fler sköldpaddsfärgade honor, och utifrån det så är det relativt stor sannolikhet att en hankatt ska bli röd.


Tittar vi därefter på vad som krävs för att en honkattunge ska bli röd, så är det fler saker som ska stämma, och sannolikheten är därför mycket mindre: En honkattunge ärver ju en X-kromosom från pappan och en annan från mamman. Det innebär att för att en hona ska kunna bli röd, så måste pappan vara röd, dvs bära på det röda anlaget och mamman måste vara antingen röd eller sköldpaddsfärgad (och om mamman är sköldpaddsfärgad så måste honkattungen ärva just det röda anlaget, inte det svarta, vilket kommer att ske i hälften av fallen).


Ni kan säkert se att det är mycket mindre chans att det råkar vara så att både pappan och mamman bär på det röda anlaget än att bara mamman gör det, eftersom katter med svart färg är så mycket vanligare är katter med röd färg. Även om det är lika vanligt att en honkattunge har en mamma som är röd eller sköldpaddsfärgad, som att en hankattunge har det, så är det ju bara de honkattungar som också har en röd pappa som själva kan bli röda! Och detta är alltså förklaringen till att röda honkatter är mycket ovanligare än röda hankatter! (Se även mitt nästa inlägg där jag förklarar vilka färger kattungarna blir utifrån föräldrarnas färger.)

 

Den här rödmönstrade skönheten heter Lady, och hon är en ovanlig honkatt på så vis att hon är röd. Även om hennes föräldrar kanske är okända så kan vi med genetikens hjälp fastställa att hennes pappa måste ha varit röd och hennes mamma röd eller sköldpaddsfärgad. Vi vet också att alla Ladys kattungar av hankön blir röda, medan ungarna av honkön blir röda eller sköldpaddsfärgade, beroende på pappans färg. (Och tittar vi på bilden så ser vi ju en liten rödmönstrad sötnos i bakgrunden.)


Överkurs för genetikintresserade: Måste bara berätta om min röda huskatt Kajsa. Hennes mamma var sköldpaddsfärgad, och i kullen fanns det en helt bedårande blandning av röda, sköldpaddsfärgade och vita kattungar. Om vi ska göra en "fantombild" av pappan till den här kullen så måste han ha varit vit, men med röd grundfärg under det vita. Det vita är ett dominant anlag, vilket innebär att minst en av föräldrarna måste vara vit för att avkomman ska bli vit. Det vita anlaget gör så att den röda eller svarta grundfärgen "målas över" av det vita, eftersom anlaget för vitt är det mest dominanta färganlaget som finns hos katter. Teoretiskt sett så kan det förstås även vara så att Ladys mamma eller pappa var vit med anlag för den röda färgen.


Alla katter på bilderna söker nya hem genom Kattkommando syd. Om du ska skaffa katt så rekommenderar jag att du kontaktar ditt närmaste katthem. Kom ihåg att katter av båda könen ska kastreras vid 6 månaders ålder, då det finns så många hemlösa katter som vi behöver ta hand om innan vi avlar fram nya! Vissa tror att katthonor mår bäst av att få en kull innan de kastreras, men detta är bara en myt som inte har något med verkligheten att göra.


 
ANNONS
 
carina

carina

22 september 2012 07:48

Intressant läsning och fina kattbilder, jag har vuxit upp med katt, 7 stycken sammanlagt, 6 honor, 1 helsvart, 2 svartvita, 1 sköldpaddefärgad, 1 siamesfärgad och 1 röd. Hankatten var också röd och de röda var halv skogkatter.

Den första svarta var halv siames, därav den siamesfärgade ungen.... det blev 4 st ungar med den täckningen av ett otal ungar som hon fick...

http://carri.bloggplatsen.se

Emelie

22 september 2012 15:02

Vad härligt med så många katter! Har man innekatter och ett begränsat utrymme som jag, så funkar det inte, men jag gillar verkligen tanken på en hel flock med katter!

Siamesgenen är rolig, för en katt kan bära på den utan att det syns utanpå. Pappan till de siamesfärgade ungarna måste ha varit bärare för att ungarna skulle bli siamestecknade (kallas även "maskad" eller "colorpoint"). En maskad katt behöver inte ha haft siameser i sitt släktträd, det kan lika gärna ha varit en birma eller en ragdoll eller en maskad bondkatt, och genens usprung kan gå hur långt bakåt som helst i släkten.

 
Ingen bild

Leaf

29 december 2013 11:57

Jag har en helt röd katthona ( kattunge ) :D De i djuraffären sa att det var ovanligt med röda honor så hon trodde det var en "han" .. Kul att veta varför hon är röd! :D

Emelie

29 december 2013 13:12

JAg hade också en röd katthona en gång. En riktigt mysig katt!

 
Ingen bild

Marielle

16 april 2016 23:31

Hej!
Va duktig du är!
Jag fattar ingenting x)
Undrar om du kan hjälpa mig.. Min långhåriga honkatt har varit på vift i 5 dagar och idag födde hon 4 kattungar (vet ek könen)
2 röda, en grårandig och en brunrandig. Alla ser ut att bli korthåriga. Många bonnkatter som stryker omkring här.
Hur kan deras pappa ha sett ut?
Just ja, mamman är sån vit med liiite grått, tror färger heter nånting med chinchilla :)
Jättetacksam för svar <3

Emelie

17 april 2016 09:17

Hej Marielle! Jag hjälper gärna till! Enklast är om du skickar en bild på din hona och på kattungarna till saga_emelie@hotmail.com, så kan jag lättare färgbestämma och göra en "fantombild" på hanen. Om du har könsbestämt kattungarna, så skriv könen också. Är det en raskatt du har? Färgen chinchilla förekommer mest på raskatter.

 
Ingen bild

Åsa Wihlborg Drougge

15 augusti 2016 15:26

Har haft 2 röda hankatter. Stickan bev 13 o avled av njurbesvär och Lorenzo blev bara 10, hjärtbesvär, FORL och gall esvär gjorde att han i te kunde sövas så beslut omavlivn g fick jag ta av en otroligt trevlig och älskad katt.

Emelie

15 augusti 2016 22:44

Jag gillar också röda katter. Jättefina!

 
Ingen bild

Carina Lindén

6 maj 2017 07:47

Hej, jag är så sugen på att ta en kull efter vår vackra sköldpaddsfärgade hona. Tänkte att naturen skulle få ha sin gång och släppa ut henne när hon löper. Men problemet är att vi bor på landet och den enda okastrerade hanen vi ser här omkring är röd. Om vår hona parar sig med denne kattherre, blir då alla ungarna röda
Tacksam för svar! Hälsningar Carina

Emelie

6 maj 2017 10:53

Hej Carina! Jag rekommenderar inte att avla på katter utan stamtavla då det finns så många hemlösa katter och kattungar som vi behöver ta hand om först innan vi kan avla fram nya.

Rent genetiskt så kan man få väldigt många färger om man parar en sköldpaddsfärgad hona med en röd hane. Honorna kan bli sköldpaddsfärgade eller röda och hanarna kan bli röda, brunmönstrade eller svarta.

 
Ingen bild

Angelica

8 juni 2017 03:32

Hej!
Snubblade in här lite slumpmässigt. Och så upptäckte jag att den första bilden på den röda hanen är min f.d katt Pysen som jag hade för 6-7år sedan! :D Vilken chock jag fick, men det var roligt att se den bilden på honom här (jag som har tagit bilden med)! :) Förstår dock inte var du kan ha hittat den, haha. Med vänlig hälsning,

Emelie

13 juni 2017 13:56

Hej Angelica!

Jag brukar hitta mina bilder på Kattkommando Syds hemsida, har han varit med där?

 
Ingen bild

Johanna

10 juni 2017 12:00

Vi fick en kull med 5 katter en gång, 4 honor och en hane. Honorna va röda o hanen va helt kolsvart. Mamma va svart o pappan va rödfärgad. Känns väldigt ovanligt efter vad jag läst här, men så va dom alldeles speciella och härliga också :)

Emelie

13 juni 2017 13:55

Hej Johanna!
För att honorna ska kunna bli helt röda i den kullen så måste mamman ha varit sköldpaddsfärgad. Det är ganska vanligt att man nästan inte ser något rött alls på en hona, men att hon ändå är sköldpaddsfärgad. Vore intressant att se bilder på henne!

Om man inte kan se något rött överhuvudtaget så kan hon ändå genetiska vara sköldpadda. I annat fall hade alla honorna i kullen varit sköldpaddsfärgade.

 
Ingen bild

Kikki

29 oktober 2017 13:25

Jag har INTE gett mitt medgivande till o använda MINA bilder på katter jag haft i stödhem hos mig genom KKS... / Kikki SmålandsKatten
smalandskatten@kks.nu

Emelie

29 oktober 2017 16:03

Vill du hellre att jag använder bilder från ett annat katthem och länkar till deras hemsida i stället? Vill du inte att folk ska få information om att de kan adoptera katter från KKS, eller vad är problemet?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14 15 16
17
18
19
20 21 22 23
24
25 26 27
28
29
30
<<< September 2012 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se