Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 9 juli 2012

Vilken kattras ska man välja?

Av Emelie - 9 juli 2012 16:07

Dessa är de tio populäraste raserna i Sverige:

1. ragdoll

 

2. norsk skogkatt

 

3. helig birma

 

4. maine coon

 

5. perser

 

6. brittiskt korthår

 

7. sibirisk katt

      

8. bengal

 

9. devon rex

 

10. cornish rex

 


Vilken kattras ska man välja?


Om man är allergisk mot katter så passar sibirisk katt, cornish rex eller devon rex bäst. Jag har bara erfarenhet av den sibiriska rasen, och av de kattallergiker som kommer hit och testar så brukar ungefär hälften tåla mina sibiriska katter. En annan fördel med allergivänliga katter är att det är lättare med det sociala umgänget eftersom så många människor nuförtiden är allergiska.


Om jag skulle välja den mest lättskötta av dessa raser så skulle jag välja brittiskt korthår. De behöver inte så mycket pälsvård eller aktivering som många andra raser. Enligt vad jag har läst och hört så passar de bra som innekatter och sällskapskatter. De är "lagom" på många sätt.


Annars kan man nog säga att den mest aktiva av dessa tio raser är bengalen. De behöver mycket aktivitet och lek för att må bra, och har man inte den tiden så ska man kanske välja en annan ras. Den lugnaste av dessa raser är persern, men den behöver mycket pälsvård, annars får den tovor. Jag skulle själv aldrig välja en perser, då deras korta nos kan göra att de får problem med tårkanaler och andning.


Så gott som alla långhåriga katter behöver borstas regelbundet för att pälsen inte ska bli tovig. Generellt sett så brukar långhåriga katter vara lugnare än korthåriga, och därmed oftast lättare att hålla som innekatter, men det finns stora individuella skillnader, även inom varje ras.


Alla ovanstående kattraser finns i olika mönster- och färgvarianter, så det är bara att välja och vraka. Att köpa två kattungar från samma kull kan vara en bra idé, då de kommer att ha sällskap av varandra. Jag rekommenderar att du letar reda på en rasring på nätet om du funderar på att skaffa raskatt. Genom den kan du få kontakt med uppfödare för den ras du är intresserad av i olika delar av landet. Läs på innan. Fall inte för första bästa kattunge, utan ställ frågor till uppfödaren för att känna om du får förtroende för honom eller henne. Om du har frågor eller funderingar efter att du har köpt din katt, så är det viktigt att du kan känna dig trygg med att vända dig till din uppfödare. Det samma gäller om din katt skulle visa sig vara sjuk eller ha något beteendeproblem. Kastrera alltid din sällskapskatt vid cirka 6 månaders ålder.


Kom ihåg: En raskatt ska alltid säljas fullvaccinerad, chipmärkt och besiktigad av en veterinär. Besiktningsintyget får inte vara mer än 7 dagar gammalt vid flytten. En raskatt ska alltid ha en stamtavla/registreringsbevis, annars är den inte en raskatt. När du köper katten får du även med ett köpeavtal, där det står om du har rätt att sälja tillbaka katten till säljaren eller inte. Jag rekommenderar alla som köper katt, oavsett om den är raskatt eller inte, att skaffa en veterinärvårdsförsäkring som börjar gälla från flyttdagen. Exempelvis en kattoperation kan annars bli oerhört kostsam, och har man ingen försäkring kan man bli tvungen att avliva sitt älskade djur för att kostnaderna blir för höga. 


Här kan du se alla 43 godkända kattraser inom SVERAK.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
           
1
2
3
4 5 6 7
8
9
10
11 12 13 14 15
16
17
18
19 20
21
22
23 24 25
26
27
28 29
30
31
<<< Juli 2012 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se