Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 4 juli 2012

Snart får jag träffa min lilla prinsessa!

Av Emelie - 4 juli 2012 15:43

Nu är det bara 1,5 vecka kvar tills jag ska hälsa på min lilla sötnos igen!

 

Det är ju två bruntabbymöstrade honor, Sojisens Saga och Sojisens Summer, och jag ska få välja både katt och namn!   Tror att det blir Sojisens Saga, och den något större av kattungarna. Ser verkligen fram emot att träffa dem alla tre! Uppfödarna ska behålla den andra honan, och hanen ska uppfödarens mamma ha, så alla är redan tingade. Vid 4 veckors ålder brukar de ju vara helt underbara, så jag längtar redan!


Kullen är faktiskt rätt unik, för avelsrådet känner inte till några sjukdomar eller defekter i stamtavlan alls, vilket är mycket ovanligt. Det finns många katter i stamtavlan som är importerade från Ryssland. De närmaste 4 generationerna så är hela 9 katter importerade från Ryssland.


Varför tycker jag då att det är så bra? Jo, det handlar om genetisk variation. Ju fler katter med olika genetisk uppsättning som finns i stamtavlan, desto bättre kommer rasen att må, eftersom genetisk mångfald ger bättre hälsa, det har forskning bevisat igen och igen. Men för att få in nya katter i aveln så är det bra att då och då plocka in helt vanliga bondkatter, vars genuppsättning skiljer sig från den som finns i rasen som helhet. Man får inte ta en katt från en katthem här i Sverige och ta med sig till en utställning och få den godkänd som "foundationkatt" inom den sibiriska rasen. Men det får man däremot göra i alla länder som tillhörde före detta Sovjetunionen. Om man därför importerar katter från Ryssland så är chansen större att någon eller några av katterna i familjeträdet är just såna här "foundationkatter". Och det är precis så man skapar en frisk ras.


Sedan att många uppfödare tycker att man "ska bevara en ras ren" och såna saker tycker jag bara är ren bullshit. Hur ska man kunna göra det? Och hur ska man kunna veta vilken kattindivid som är mer "ren" än någon annan? Det syns ju inte utanpå! Det viktigaste för mig är att katterna ser ut som sibirier, har ett socialt och trevligt temperament, och är friska! Sedan om det råkar finnas andra kattraser eller rena bondkatter i deras gener så kvittar det för mig! En katt är en katt! Det skulle ändå bli för dyrt att göra en kartläggning av genuppsättningen hos varenda kattindivid, så bättre att lägga sin engergi på annat.


När jag var ny som uppfödare så var jag livrädd för den gen som kan ge maskade kattungar , eftersom jag trodde att andra uppfödare skulle se ner på mig om det skulle dyka upp en Neva masquerade-unge i en kull. Jag lade ner tid och pengar för att testa mina katter för detta anlag. Med Saga så vet jag att det är 50% sannolikhet att hon är bärare av denna gen, som kallas cs, men om jag skulle få en nevaunge i en framtida kull så skulle jag bara bli glatt överraskad. (Alltid kul med nya upplevelser.)


Jag skulle mycket hellre lägga ner pengar för att testa en extra gång för HCM än att testa för den maskade genen, som inte påverkar hälsan alls. Om en katt är bärare av den maskade genen, så betyder det inte automatiskt att katten har fler gener från andra kattraser än en katt som inte är bärare, vilket många tror. Jag tror att det är denna missuppfattning som gör att så många sibiruppfödare är rädda för den maskade genen. (Missförstå mig rätt: självklart tycker jag att det är rätt att följa Säsks rekommendationer om att inte para kända bärare med varandra, då de flesta vill hålla syskonraserna någorlunda separerade.) Kolla här Göteborgs första nevakattunge!


Det är kul att jag får lite ovanliga linjer. Det blir ju även lättare för mig att hitta passande avelshanar till en sådan honkatt! Okej, den "strålande hälsan" kan delvis bero på att man inte känner till så mycket om katterna i stamtavlan, eftersom många är importerade från Ryssland, men den risken får man ta! De är ändå relativt vältestade för HCM, jämfört med många andra.  


Jag kan berätta att två av de katter som finns i de fyra närmaste generationerna i Sagas stamtavla kommer från en dansk uppfödare som har många katter och som delvis har specialiserat sig på att ta in nya katter från Ryssland. Har aldrig tyckt mig ha råd att köpa en katt av henne, då hon ligger lite högt i pris, dessutom har jag varit lite orolig för smittsamma sjukdomar och att katterna inte ska vara så bra socialiserade med människor, då hon har rätt många katter att ta hand om. Samtidigt beundrar jag det arbete hon lägger ner år efter år. Men nu får jag ju lite av dessa ovanliga linjer "på köpet"! 


En annan katt i stamtavlan kommer från en legendarisk sibiruppfödare i Italien, vilket också är kul.


Med tanke på att jag regelbundet tittar på sibiriska kattuppfödare runt omkring i hela världen utan att hitta det där lilla extra, så är det hur coolt som helst att jag hittade denna "drömkull" hos Sojisens uppfödning så nära mitt hem (Trollhättan)! Jag håller tummarna för att lilla Saga kommer att trivas hos oss och att hon får flera fina kullar i framtiden! 
ANNONS
 
Lisa - mamma till Knut & Agnes

Lisa - mamma till Knut & Agnes

4 juli 2012 22:40

Så kul att köpa ny kisse! Tänk om jag oxå fick det :)

Kan du ngt om kissande katthonor? För min Polly har alltid haft problem med att när kattlådan blir full, kissar hon utanför. Men det blir bara värre och värre och senaste 3 månaderna har det nu gått till överdrivt. Hon har mest bara kissat i Andreas skor, vet inte om det varit en markering mot honom eller ngt sånt? Men nu har hon i veckan kissat två gånger i vardagsrummet, en gång på en plastpåse som låg på golvet och en gång på ett par inplastade, ouppackade ikea-pallar som låg på golvet. Och då har alla kattlådorna (har 5 stycken) varit rensade, tom rensade dom dagen före hon kissade på golvet. Det börjar bli jobbigt och folk har börjat säga att jag måste avliva henne, men jag kan ju inte avliva min bäbis! Jag har börjat fundera om jag ska ta och kastrera henne, tror du att det skulle hjälpa ngt?

http://mammatillknut.bloggplatsen.se

Emelie

5 juli 2012 01:05

Oj då, så här kan ni ju inte ha det! Jag tror absolut att det skulle hjälpa att kastrera henne, så det skulle jag göra omedelbart om jag vore du, så att inte beteendet permanentas. Det kan även vara så att hon blir stressad av att ni har en ny familjemedlem, så det kan förstärka problemet, men det är ju inget ni kan göra något åt, annat än att ge henne den trygghet ni kan. Uppenbarligen har det i alla fall inte med sandlådorna att göra att hon kissar, utan jag tror att det har att göra med otrygghet/stress eller en protest mot en förändrad familjesituation. Har du testat Feliway som man sätter in i väggen? I kombination med kastrering så kan det nog vara en hjälp. En annan sak som ni kan testa i en övergångsperiod är ett speciellt veterinärfoder som heter "Calm" och som ska lugna stressade katter. Hoppas verkligen att det löser sig för er! Hör av dig sedan och berätta hur det går!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
           
1
2
3
4 5 6 7
8
9
10
11 12 13 14 15
16
17
18
19 20
21
22
23 24 25
26
27
28 29
30
31
<<< Juli 2012 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se