Miss Emmi's sibiriska katter

Alla inlägg under april 2012

Av Emelie - 12 april 2012 12:17

Idag har jag för första gången låtit kattungarna ligga en stund i mitt knä och bli klappade i samband med vägningen. Det gick bra, så länge de inte pep så tyckte Chanel att det var okej. Jag passade på att nosa och pussa på dem också nu när jag hade chansen. Lilla Lo klappade ett par kattungar hon med.


De är så ljuvliga, så ljuvliga! Ibland hör man ett pip inifrån lådan, men oftast är de helt coola och bara äter och sover. Chanel skulle helst vilja äta våtfoder fyra gånger om dagen, men jag är sträng. Två gånger om dagen blir det, och däremellan får hon torrfoder och modersmjölksersättning.

ANNONS
Av Emelie - 11 april 2012 00:24

Gaston är verkligen en helt bedårande kille: det är lätt att bli kär i honom! Jag kommer i första hand att sälja honom till en avels- och utställningsintresserad person. Jag har till och med haft galna drömmar om att behålla honom på foder...men vi får se hur kattungarna utvecklas, det kan hända så mycket under 12 veckor! Och precis som tidigare så pendlar jag inom mig mellan mina två stora favoritfärger: silvermönstrad och brunmönstrad! Hur är det nu: ju fler katter desto lyckligare människa?   

 

ANNONS
Av Emelie - 10 april 2012 00:17

 

Nu är kattungarna en vecka gamla och som ni ser har de blivit tjocka och runda om magen. På bilden ser ni Giselle och Gizmo. Man ser tydligt att Gizmo är tabbymönstrad, vilket jag tycker är supersnyggt. Jag har funderat en hel del på vilka färger och mönster jag helst vill satsa på i min uppfödning. Eftersom jag är rätt ombytlig av mig så ändras mina preferenser rätt ofta.   Dessutom så tittar jag mest på andra saker än färg när jag väljer avelshanar åt mina honor. Men det här har jag i alla fall kommit fram till:


Helvita katter går bort. Jag vill inte riskera att kattungarna jag föder upp blir döva, det känns onödigt. Maskade katter går också bort.. Här är väl inte hälsoaspekterna så tydliga, annat än att maskade katter verkar ha lättare för att bli skelögda. Men den största orsaken är faktiskt bekvämligheten: jag har ju börjat föda upp icke-maskade katter, och det är enklast av flera skäl att hålla sig till dem även i fortsättningen. Eftersom det maskade anlaget är recessivt, så vill man helst separera maskade katter från icke-maskade, annars kommer snart nästan alla sibirier att bära på anlaget.


Sedan har vi min favoritfärg golden. Jag har faktiskt valt bort den också, av flera skäl. Den största är faktiskt även här bekvämlighet. Det är bara att inse att jag är en liten uppfödare, och för att satsa på golden så behöver man helst ha många katter. Dessutom är ärftligheten lite komplicerad: det verkar finnas två sorters golden bland sibirier, varav den ena liknar färgen amber hos norsk skogkatt och är recessiv. Vill man då vara säker på att få fram goldenkattungar så måste båda föräldrar ha denna färgvariant, och såna katter är mycket svåra att få tag på. Dessutom är goldenkatter ofta lite sämre i typen med smal kroppsform och runda ögon. Så jag skippar golden.


En annan favorit bland kattfärger är sköldpaddsfärgade katter med mycket vitt. Men ärligt talat så tycker jag att den färgvarianten inte passar så jättebra till en sibirisk skogkatt, av någon anledning. Det samma gäller rött och creme. Jag gillar mer sibiriska katter som ser lite "vilda och vackra" ut, som om de kommer rakt ifrån den sibiriska tundran, eller nåt. (Finns det tundror i Sibirien?) Och då ska de smälta in i omgivningen och inte ha vita fläckar. Jag föredrar även mönstrade katter framför solida. Så det som finns kvar att satsa på är därför den mest klassiska sibirlooken av alla: brunmönstrat, gärna med det snygga tabbymönstret. En brunmönstrad katt ska ha en varm, gyllene ton och tydliga svarta markeringar. Ett exempel på en sådan katt är Gaston, som jag tror kommer att bli en snygging. Den här färgvarianten är den vanligaste hos den sibiriska rasen, och den är även vanlig hos så kallade "bondkatter", vilket kanske kan vara en liten nackdel, eftersom den inte känns så exklusiv. Men jag har alltid gillat den här naturfärgen väldigt mycket, för jag föredrar varma färger med mönster och kontraster.


Sedan är jag även förtjust i svartsilver och blåsilver, men när det gäller såna katter så ska färgen vara så kall som möjligt, och då funkar det ju inte att avla de varmtonade brunmönstrade katterna tillsammans med de silvermönstrade. Silver är lite mer ovanligt bland huskatter, och dessutom råkar det vara en färg som flera av mina avelskatter har haft. Så kanske ska jag satsa mest på silver i fortsättningen, även om jag kommer att titta mest på andra egenskaper än färger och mönster när jag väljer avelsdjur!


Nu får ni inte se några nya bilder på ett tag, för de små godingarna har börjat öppna sina små ögon, och då får man inte fota med blixt. Lille Gizmos ögon är nästan helt öppna redan! Alla ungarna väger nu över 200 gram och verkar må som små prinsar och prinsessor! När de inte äter så ligger de gärna skönt utsträckta och visar sina söta prickiga magar. De är ljuvliga!   

Av Emelie - 8 april 2012 14:44

Läste en sån klockren insändare i Metro skriven av Christian Tengblad (27 mars). I stället för Centerpartiets Annie Lööfs förslag att vi ska sänka ingångslönerna för ungdomar, så föreslår han att vi i stället inför en maxlön på 40.000 kr i månaden. Då skulle Annie Lööfs egen lön visseligen sänkas en del då hon nu har en lön på 151.000 i månaden, men å andra sidan så skulle man kunna anställa en massa ungdomar när alla högavlönade vd:ars löner hamnade på en rimlig nivå. Idag ligger medianlönen för en vd i ett stort bolag på 7,1 miljoner. En halv miljard kronor skulle man på det viset få loss till att anställa ungdomar.


De stora inkomstklyftor som finns idag skapar en segregation, vilket enligt all tillgänglig forskning leder till att alla mår sämre. De rika mår dåligt av att leva i en värld som är helt åtskild från de fattiga. Otryggheten ökar för alla när de fattiga i sin desperation börjar begå fler brott. Det blir en ensam värld, en kall värld. Även för de rika.


Och en annan sak som jag har funderat mycket på den senaste tiden: Kanske skulle kvaliteten på det arbete som utförs öka när människor känner sig mindre stressade och rädda? Kanske skulle vi då även få en diskussion om det rimliga i att vissa människor lägger ner nästan hela sin vakna tid på att jobba? Kanske skulle fler och fler människor börja reflektera över vad som egentligen betyder något i livet?

Av Emelie - 6 april 2012 21:00

 

Nu har jag kommit på en trovärdig förklaring på Gizmos "konstiga" färg: Troligen är det så att han är en bruntigré, men längst bak på kroppen har han så kallad "feberpäls", som kommer att försvinna när han blir lite större! Det är helt ofarligt. Han är en liten darling!   


Gizmo kommer att bli den mörkaste katten i kullen. Han kommer att få bruna och svarta ränder över hela kroppen.

Av Emelie - 6 april 2012 19:46

För er som är intresserade av att köpa en katt av mig vill jag dela med mig av den senaste versionen av mitt försäljningsavtal för sällskapkatter:


"Som uppfödare bryr jag mig mycket om mina katter, och vill att de ska få ett så bra liv som möjligt. Jag har därför valt att ta med ett obligatoriskt HCM-test i mitt avtal för sällskapsskatter, vilket kommer att gynna både rasen och den kattindivid som får diagnosen. HCM är en hjärtsjukdom som kan drabba katter av alla raser.


Jag kommer naturligtvis att ge dig råd och stöd i frågor som rör din katt och mitt första råd är att alltid ha katten försäkrad, och att ha en ekonomisk buffert ifall katten blir sjuk!


Som köpare av en sällskapskatt från S*Miss Emmi’s sibiriska katter förbinder jag mig att:

-          Sköta katten på ett fullgott sätt vad gäller hälsa, hygien, näring och stimulans.

-          Ha en Plan B, dvs. ett hem som katten snabbt kan flytta till om allergin skulle bli allvarlig.

-          Inte avla på katten utan att först rådgöra med S*Miss Emmi’s, skriva på ett avelskontrakt och betala extra för katten. (Undantag: hanar som får en enda kull.)

-          Kastrera katten när den är 5-8 månader gammal. (Gäller ej hanar som ska få en kull.)

-          Meddela eventuella sjukdomar eller defekter hos katten till S*Miss Emmi’s.

-          Inte låta katten gå fritt ute så länge den är okastrerad. Innätad rastgård eller koppel går förstås bra.

-          HCM-testa katten minst en gång, lämpligen vid 4-5 års ålder. Veterinären ska finnas med bland de godkända veterinärerna på http://pawpeds.com/healthprogrammes/vetlist.html. Medtag ifylld blankett vid undersökningen!

-          Att låta obducera katten om den avlider före 7 års ålder utan känd orsak rekommenderas, men är inget krav.

-          Meddela S*Miss Emmi’s om katten avlider eller ska omplaceras.

-          Meddela S*Miss Emmi’s vid byte av adress eller telefonnummer."

Av Emelie - 6 april 2012 17:12

            

Vad skulle ni säga om Gizmos färg? Den är svårbestämbar!        

Av Emelie - 6 april 2012 14:22

 

Sesam, som är pappa till G-kullen, är väldigt nyfiken på vad som finns utanför balkongnätet! Gastons färg kommer nog att likna Sesams när han blir större, men kanske lite mörkare kontraster och tydligare ränder. Sesams färg kallas brunspotted. (Bild från Kristinas blogg.)

 

Chanels färg kallas blåsilvertigré. Giselle och Galileo kommer att få en liknande färg som vuxna, men de mörka partierna blir mer svarta, så det blir mer kontrast mellan ljust och mörkt, ungefär som ett foto taget med svartvit film. Gismos färg kommer antagligen att likna Chanels färg, fast utan de ljusa kontrasterna. Jag tror att alla kattungar får väldigt fint temperament, då båda föräldrarna är trygga och sociala.

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
            1
2 3 4
5
6
7
8
9
10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2012 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se