Miss Emmi's sibiriska katter

Alla inlägg under april 2012

Av Emelie - 19 april 2012 12:08

Jag kom på en sån bra idé: Tänk om jag skulle ta och köpa in en ny kattungehona nu, så har Giselle en kattkompis att leka med! :) Och så har vi två gosiga kattungar i stället för en! Fem katter kan väl aldrig bli fel?   

ANNONS
Av Emelie - 19 april 2012 10:49

Vi börjar med kattungarna. Chanel är fortfarande väääldigt protektionistisk. Hon och de andra vuxna katterna tycker dessutom att Hotell Nilsson har försämrat sin service när det gäller våtfoder. Trots att de säger till på det mest tydliga sätt så verkar personalen inte intresserad.  

                                       


Hamsterungarna har börjat spara mat i sina kindpåsar. De har även öppnat ögonen lite. Peach verkar tycka det är skönt att vara ute ur buren, och hon är inte längre lika orolig för sina ungar. När hon kommer in i boet så brukar hon tömma sina kindpåsar, som innehåller små, små matbitar till ungarna.

         

ANNONS
Av Emelie - 18 april 2012 20:27

Jag tycker att du ska gå till din Arbetsförmedling och säga att du vill gå en utbildning på Humanus (Ligger vid Stampen ungefär). Där kommer du att få träffa mig och ett gäng andra duktiga och trevliga personer som kommer att inspirera dig att börja studera eller söka jobb, dvs. du kommer att hitta dina personliga mål. Du får även hjälp att skriva ansökan, får lite tips om hur man får jobb osv. Du får även prova på att studera kärnämnen om du vill. Sedan får du även träffa lite nya människor, och får lite nya rutiner i vardagen. Det intryck jag har fått hittills är att den här utbildningen kommer att hålla mycket hög kvalitet, och jag tror och hoppas att deltagarna kommer att bli nöjda. Så kontakta din arbetsförmedlare!


Anledningen till att jag skriver detta är att jag inte har kunnat börja mitt nya jobb ännu, på grund av att de har fått in för få arbetssökande ännu. Troligen är det något med informationen till Arbetsförmedlingen som inte funkar, för det finns ju bevisligen en massa arbetssökande som vill komma vidare, och det finns pengar till den här aktiviteten, så jag tolkar det bara som att arbetsförmedlarna är lite sega i starten... 


Och innan mitt jobb börjar så passar jag på att gosa med mina djurungar!    

Av Emelie - 18 april 2012 15:09

     

Idag fick hamsterungarna kokt broccoli, och det var väldigt populärt! Eftersom de faktiskt äter riktig mat nu så har jag börjat lägga maten nära boet. Så länge hamstrarna inte har öppnat sina ögon, så är det svårare för dem att hitta maten, men när ögonen öppnas kommer de att börja växa mer på bredden! Ungarna har nu tänder att tugga med och snart öppnas även deras öron så att de kan höra!Snart kommer hamsterungarna och kattungarna att befinna sig på samma utvecklingsnivå. Peach har börjat putta tillbaka ungarna i boet när de går för långt bort!     

Av Emelie - 17 april 2012 20:54

Kattungarna och alla vuxna katter är nu avmaskade. De vuxna katterna avskyr det förstås, och brukar spotta ut det mesta, som jag då får ta på fingret och försöka stoppa in igen i munnen på dem. Ingen av katterna gillar att bli avmaskade, men det behöver göras, helt enkelt. Enligt Apoteket ska man avmaska kattungar med Banminth vid 2, 4, 6,  8, 10 och 12 veckors ålder. Jag är väl en av de få som faktiskt följer de rekommendationerna, och jag kan berätta att det går åt väääldigt mycket avmaskningsmedel! Jag brukar köpa hela lagret!     

Av Emelie - 17 april 2012 17:16

Hampisarna rör sig mycket mer nu. De krafsar och letar efter mat. De kan stå på bakbenen. Det ser ut som att de tvättar sig. Jag vågar inte riktigt städa i buren, men den börjar lukta lite...  


Sedan har jag förstås blivit sugen på att fortsätta med hamsteravel. Det är så spännande, och utvecklingen går så fort. Det finns bara en liten hake: de bråkar när man försöker sätta ihop honan och hanen med varandra....vet inte riktigt hur jag ska lösa det ännu.  

     

Av Emelie - 17 april 2012 16:35

De små raringarna har nu börjat komma in i den riktiga sötåldern. De har börjat gå på vingliga ben och de kan tvätta sina små framtassar. Man ser till och med lektendenser. De är vakna oftare och de kan både se och höra mig när jag kommer till lådan och pratar med dem. Chanel tycker fortfarande att det är högst olämpligt att jag lyfter ungarna ut ur lådan, men snart får hon vänja sig vid det. De är helt ljuvliga allihop!

Gaston och Giselle.

   

Galileo (ovan) kommer nog att bli ett riktigt charmtroll!

Giselle och Gizmo.

   

Här ser man lite av Gaston, Giselle och Gizmo.

Av Emelie - 16 april 2012 16:12

Jag är så fascinerad av att se hamsterbebisarna utvecklas för varje dag som går! Nu är det inte så lång tid tills de öppnar sina små ögon! Peach och Yoshi har fått varsin hirskolv idag från djuraffären. Yoshis sår på magen har börjat läka jättefint.

    

Lite om genetik hos hamstrar och katter: Hos både hamstrar och katter så finns det en "plats" där genen för agouti kan ses. Agouti innebär att djuret päls är mönstrad. En sådan "genplats" brukar alltid ha två gener, den ena har djuret ärvt från sin mamma och det andra från sin pappa. När djuret sedan får ungar, så ger den vidare den ena av generna till varje unge. Den andra föräldern ger den andra. Det är slumpen som avgör vilken av de två generna på samma plats som varje unge ska ärva. Detta sker med vart och ett av den individens "genplatser" och hos varje levande varelse finns det tusentals gener. Två syskon kanske råkar ärva helt olika gener från sina föräldrar. Det är därför som syskon kan se så olika ut. Samma princip finns förstås hos människor.


Agoutianlaget brukar benämnas med bokstaven A. Både hos hamstrar och katter är agoutianlaget ett dominant anlag. Dominanta anlag brukar skrivas med stor bokstav. Hos en vintervit agoutihamster brukar platsen för agoutigenen se ut så här: AA. Det är ovanligt med helsvarta vintervita hamstrar, men om du stöter på en sådan, så vet du att dess agoutiplats är aa. Den är alltså inte agouti, för i dess locus förekommer endast två gener för non-agouti. Non-agouti är recessivt, och recessiva anlag skrivs med liten bokstav.


"Agoutiplatsen" kan också se ut så här: Aa. Hamstern ser då ut som en helt vanlig mönstrad hamster, men dess ungar kan ärva det lilla a-et och då blir ungarna svarta (men den andra föräldern måste också bära på den recessiva genen för non-agouti om ungarna ska kunna bli svarta). En hamster med AA kan inte få svarta ungar, eftersom den inte bär på non-agouti. Om man parar två djur som båda är non-agouti, aa, så blir alla ungar non-agouti.


Vad är då skillanden på dominanta gener och recessiva gener? Man kan säga att för att ett recessivt anlag ska komma till uttryck, så måste djuret ha två recessiva gener på den platsen (till exempel aa). För att ett dominant anlag ska komma till uttryck så räcker det att djuret har en gen för det anlaget (till exempel Aa). För de dominanta anlagen så räcker det att anlaget har ärvts från den ena föräldern. För recessiva anlag måste anlaget ärvas från båda föräldrarna för att man ska kunna se anlaget uttryckt i exempelvis pälsfärgen. Recessiva anlag kan vara dolda, dvs djuret bär på anlaget utan att det syns utanpå (till exempel Aa, där anlaget för non-agouti är dolt). Dominanta gener kan aldrig vara dolda, utan man märker på djuret att det bär på anlaget. Katter och hamstrar kan ha ett likadant mönstrat utseende, men "agoutiplatsen" i deras genuppsättning kan vara antingen AA eller Aa.


Om ni tittar på de två mörkaste hamstrarna på bilden ovan så ser ni att de har en tydlig svart rand på ryggen och resten av hamstern är brun. Det är en sån hamster som kallas agouti. Brunmönstrade katter kallas också agouti. En sådan katt eller hamster är antingen bärare av non-agouti, Aa, eller inte bärare, AA. Om djuret är bärare så kan dess ungar ärva genen för non-agouti. Om den andra föräldern också är mönstrad och bärare av non-agouti, så kan ungarna bli svarta, trots att ingen av föräldrarna är helsvart. Så här kan en agoutikatt (AA eller Aa) se ut:

   

En katt vars agoutiplats består av två små a:n, aa, är helsvart, non-agouti, kallas även solid. (Domino.):

 

Både hamstrar och katter kan även vara diluterade. Det innebär att den svarta färgen är utspädd och därför ljusare, dvs grå. Den genetiska koden brukar skrivas dd, dvs. dilution är ett recessivt anlag. Om katten har Dd eller DD på sin dilutionsplats så är den fullfärgad, men i det första fallet så bär den på dilution. En diluterad hamster med svart grundfärg kallas sapphire (se den gråa hamsterungen på bilden överst), en diluterad agoutikatt (AA dd eller Ad dd) med svart grundfärg kallas blåmönstrad, och kan se ut så här (Fiorella):

 

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
            1
2 3 4
5
6
7
8
9
10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2012 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se