Miss Emmi's sibiriska katter

Alla inlägg under april 2012

Av Emelie - 26 april 2012 20:37

Nu när Peach har fått sin dödsdom så är vi glada för varje dag som hon kan vara med sina ungar, så att de får känna tryggheten av att ha sin mamma. Jag sa till mormor G att jag tycker att Peach har blivit väldigt tjock, tänk om det är fler ungar i hennes mage, men hon trodde att infektionen har gjort henne svullen. Nu blir hon allt mer svullen för varje gång jag ser henne. Men hon verkar ändå pigg fortfarande. På sätt och vis känns det som att naturen är grym, men samtidigt finns det inget vi kan göra åt det, bara acceptera.


Men ungarna klarar sig bra nu, de äter och dricker och kissar i lådan och springer i hjulet för fulla muggar. De blir alltmer handtama för varje dag som går. Det verkar som att många har hört talas om rådet att hålla dvärghamstrar i par, så när jag får förfrågningar så är det om de två hanarna som finns kvar att tinga.

Henning sitter redan helt stilla i handen. 


       

Optimus till vänster, Tony till höger. 


Ingo hade fått för sig att han skulle igenom det lilla lilla hålet.

         

Två kan springa samtidigt!

ANNONS
ANNONS
Av Emelie - 25 april 2012 10:41

   

Jag tycker att intresset för dvärghamsterungarna har varit lite svalt, så jag har nu satt in en annons på Blocket. Det är trots allt bara ett par veckor tills de kan flytta. För alla som är intresserad av hamstrar, så vill jag rekommendera mina skötselråd för hamster. Scrolla ner tills ni kommer till texten med mindre stil! Här finns även skötselråden i förkortad version:


Dvärghamsterskötsel 

Detta behöver du skaffa till dina hamstrar: En rymlig bur eller ett akvarium eller en plastlåda, Toa-lätt eller träspån, vattenflaska med vatten som du byter dagligen (kolla att hamstrarna når upp till flaskan), ett par små matskålarett trähus per hamster, ett motionshjul. Lägg en massa rivet hushållspapper i huset som bomaterial. Du kan gärna köpa eller bygga olika sorters aktivitetsleksaker i form av tunnlar, stegar, labyrinter med mera.


Lägg även något i buren som hamstern kan gnaga på: till exempel trädgrenar eller tuggpinnar för hund. Slutligen rekommenderar jag att hamstrarna får en liten sandlåda. Du fyller den med "chinchillasand" från djuraffären. Hamstrar gillar att rulla sig i sanden för att hålla sig rena, och använder den ofta som toalåda.


Aktivering: En bra vana är att försiktigt lyfta ut hamstrarna ur buren varje kväll och under uppsikt och i en säker miljö låta dem upptäcka sin matte eller husse och olika saker i bostaden. De kan till exempel träna agility eller springa i labyrinter. Sitt helst på golvet, eftersom en hamster som tappas inte säkert överlever ett fall. Hamstrar behöver fysisk och mental stimulans, så ju oftare du aktiverar dina hamstrar, desto bättre mår de och desto tamare blir de. Självklart måste man alltid hålla hamstrar under uppsikt, då de lätt kan krypa in i små hål i väggen eller gnaga av elkablar som kan orsaka eldsvåda. På nätet kan man hitta förslag på lekar som man kan leka med sina hamstrar. Djuraffärerna säljer även "hamsterbollar" och "rasthagar" som hamstrarna gillar att springa i. Låt små barn leka med hamstrarna under uppsikt.

 

Hamsterns mat

Vad ska hamstern äta? De "hamsterfröblandningar" som rekommenderas som helfoder åt hamstrar innehåller alldeles för mycket fett och snabba kolhydrater för en dvärghamster. Dessutom plockar hamstrar ofta ut sina favoriter, vilket gör att näringen blir ännu mer obalanserad. Dvärghamstrar ska äta en diet som består av cirka 17% protein och runt 4% fett, samt en hög andel fibrer. Alla ätliga växter och grönsaker som växer i Sverige kan du ge till dina dvärghamstrar. Hamstrar i det fria äter även insekter och andra småkryp, så det är bra att ge dem animalisk föda ibland. En vuxen person ska ha huvudansvaret för hamsterns utfodring och skötsel.


För att dina hamstrar ska få i sig en balanserad föda och hålla sig friska länge så rekommenderar jag att man som helfoder ger obegränsad tillgång på en sorts hamsterpellets som heter"Oxbow Essentials Healthy Handfuls", vilket är det foder som veterinärer brukar rekommendera. Essentials Healthy handfuls finns att köpa på djurfoder.nuBromma zoomarknad och Blå Stjärnans djursjukhus i Göteborg. Ett annat foder som enligt min mening håller mycket hög kvalitet är Versele-Laga Hamster Complete, och finns bland annat på Zoocenter i Bäckebol. Dessa båda foder är helfoder, så dina hamstrar kan leva helt på dem utan att få brist på något näringsämne, men det är ändå bra att komplettera dieten med grönsaker.


Färskfoder: I en separat skål kan du bjuda på grönsaker, ätliga blad, blommor, bär, rötter eller kvistar från naturen samt kött eller hårdkokt ägg. Det går även bra att ge matrester. Mängden färskmat behöver inte vara större än en matsked per gång. Testa gärna ibland att ge hamstrarna en hirskolv, som ger både mat och aktivitet.


Som hamstergodis ger man någon gång ibland osaltade nötter, frön, torrfoder för hund, eller bär. Använd godiset som belöning när du umgås med hamstrarna eller göm det och låt hamstrarna leta. Mängden godis kan vara ungefär en tesked i veckan. Växande, dräktiga eller diande hamstrar bör få extra godis.


Miss Emmi's hamsterblandning

Blanda väl och förvara i tättslutande burk eller påse:


Ett paket Oxbow Healthy Handfuls hamsterfoder, 908 gram.


Ett paket Versele-Laga Hamster Complete hamsterfoder, 500 gram.


(Eventuellt ett paket Selective hamster, 350 gram.)

Av Emelie - 25 april 2012 00:17

Ibland sitter jag och kollar på vad folk har googlat på för att hitta till min blogg. Så också idag, och då hittade jag det här inlägget som jag skrev i juni 2007, när jag precis hade börjat som kattuppfödare. Jag var nog till och med så ny att jag inte hade några avelskatter ännu. Det var kul att läsa inlägget, för väldigt mycket av det jag skriver där hade jag kunnat skriva idag, fem år senare!


Jag insåg att det är så typiskt mig att när jag första gången ger mig in på ett nytt område så snappar jag upp det viktigaste och fokuserar på det, medan andra människor verkar behöva gå igenom en massa detaljer innan de ser vad som är viktigast. Jag tror att mitt sätt att tänka kallas för "top-down", till skillnad från "bottom-up", som nog är lite vanligare. Jag vet inte hur många gånger det har hänt att jag har börjat med ett nytt jobbprojekt och jag direkt har sett vad som behöver göras, kommit med massor av förslag på hur problemen ska lösas, och föreslagit en handlingsstrategi, medan de andra fortfarande inte har fattat vad det hela går ut på....  Och när de andra inte fattar vad jag snackar om så blir de osäkra och säger att de inte gillar mina förslag, fast egentligen handlar det bara om att de behöver mer tid för att sätta sig in i frågan. Kan det vara därför som vissa osäkra personer på arbetsplatserna har stört sig på mig?   Saken blir ju inte heller lättare av att jag inte är särskilt rädd för att förlora jobbet, så jag säger vad jag tycker, medan de andra går omkring och är rädda och låtsas hålla med för att smälta in. Fatta varför jag sticker ut från mängden?    


Men det roliga var att när jag blev erbjuden jobbet på Humanus, så var det just de egenskaperna som de gillade hos mig! Jag skrev i mitt brev precis hur jag är som person, och de valde mig just därför! Coolt va? Fast jag har fortfarande inte kunnat börja jobba, för de har inte lyckats ragga tillräckligt med arbetssökande till projektet, och det var ju de arbetssökande som vi skulle jobba med. Så, vi får se när jag kan börja.  

Av Emelie - 24 april 2012 10:27

 

 

Nu kan hamsterungarna själva komma in i matskålarna och hitta mat, de kan dricka från vattenflaskan och de kan springa i hjulet! Veterinären och hennes assistent var förstås alldeles betagna i de små sötnosarna!   Jag hoppas kunna hitta kärleksfulla hem till de tre som finns kvar. Maila mig vid intresse: saga_emelie@hotmail.com.


Lite ny information:

  1. Hamstrar ska inte äta kattmat, vilket jag hade läst på vissa hamstersidor att de kan. Orsaken är att de inte tål taurin. Hundmat går bra. Men det räcker med det animaliska innehåll som mina hamstrar får genom basfodret Versele-Laga Hamster Complete. Jag har även läst att hamstrar inte mår dåligt av att bara äta vegetabilisk föda, enligt forskning. Så jag kommer alltså inte att köpa hundmat...
  2. Veterinären som jag pratade med igår höll inte med om att dvärghamstrar helst ska leva i par, utan att de trivs bättre ensamma. Det grundade hon på att hamstrar i naturen lever ensamma och träffar andra hamstrar bara när de ska para sig. Så jag kan alltså med gott samvete sälja hamstrarna en och en. Jag har inte heller märkt på Yoshi att han skulle må dåligt av att vara ensam. Tvärtom har ha fått bättre hull och bättre päls sedan han fick flytta till en egen bur. Hans päls är helt otroligt mjuk nu.  
Av Emelie - 23 april 2012 15:58

Här hemma händer det saker med djuren, mest tråkiga:

  • Peach har fått en ful infektion i en bröstvårta och hon kommer antagligen att behöva avlivas så småningom. Vi var hos veterinären med henne idag. Vi fick antibiotika, men eftersom infektionen har gått in i vävnaden, så kommer det inte att hjälpa helt. Som tur är så är Peach fortfarande pigg och ungarna är så stora att de klarar sig ganska bra själva. Hon verkar inte ha några fler ungar i magen, tack och lov, och hon och Yoshi kommer förstås inte att få bo ihop i fortsättningen. Det finns tydligen en ärftlig benägenhet för såna infektioner, som jag har läst om på nätet, vilket gör att dessa hamsterungar inte bör gå vidare i avel. Lilla Lo tycker inte att jag ska fortsätta med hamsteravel, och just nu känns det så för mig också.    
  • Chanel har fortsatt bråka med Elton, så vi har fått separera dem.  
Av Emelie - 23 april 2012 12:49

Isadora:

   

Tony och Optimus:

     

Henning:

   

Ingo:

 

Kullbilder:

       


Av Emelie - 23 april 2012 10:19

I Svd finns en artikel om min favvoguru Eckhart Tolle.  Det känns ovant för mig att läsa om honom genom medvetendet hos en tidningsjournalist. Journalisten skriver ofta ordet "måste", medan Eckhart Tolle själv i stort sett aldrig använder det ordet. Men det känns bra att någon skriver om honom på svenska i en vanlig dagstidning. Det blir annars lätt så att Tolles visdom går vanliga människor förbi. Det blir två världar: vi som redan är insatta och de som aldrig hört talas om Eckhart Tolle. Jag hoppas att fler upptäcker hans böcker!

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
            1
2 3 4
5
6
7
8
9
10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2012 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se